Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον Λίβανο, ήταν στην ατζέντα του Ερντογάν στις επιμέρους συζητήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Τον Ερντογάν στο ταξίδι του συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Θρησκευτικών Υποθέσεων, Υγείας κ.ά. Οταν φιλοξένησε τον Ράμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στην Αλβανία, με περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου 650 τουρκικές εταιρίες απασχολούν περισσότερους από 18.000 Αλβανούς εργάτες.
Οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συνεργάζονται πολυδιάστατα στον στρατιωτικό τομέα, ενώ πολλοί Αλβανοί στρατιωτικοί φοιτούν σε παραγωγικές σχολές και σχολές επιτελών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το στρατιωτικό οπλοστάσιο των Τιράνων περιλαμβάνει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά τύπου Bayraktar TB2, το πρώτο από τα οποία έφθασε φέτος στα Τίρανα. Οι δύο χώρες έχουν ένα ευρύ πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών, της Κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.
Σήμερα, ο Ερντογάν βρίσκεται για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια στη Σερβία, όπου η Τουρκία έκανε μια σημαντική πολιτική και οικονομική επιστροφή το 2017, με την τότε επίσκεψή του στο Βελιγράδι. Τότε ο Ερντογάν και ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οικοδόμησαν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους. Πέντε αιώνες οθωμανικής παρουσίας στη Σερβία είχαν βαρύνει πολύ τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Αγκυρας. Μια άλλη πηγή έντασης ήταν οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της αποσχισθείσας περιοχής του Κοσόβου, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μια κίνηση που το Βελιγράδι εξακολουθεί να μην αποδέχεται, και κατά καιρούς εμφανίζονται εντάσεις στο Βόρειο Κόσοβο, αν και οι περισσότερες χώρες της Δύσης το έχουν αναγνωρίσει, πλην Ελλάδας, Ισπανίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Σλοβακίας.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία
Περιστασιακά, οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας ήταν «παγωμένοι», μεταξύ άλλων όταν η Αγκυρα πούλησε πέρυσι drones στο Κόσοβο, πυροδοτώντας την οργή στο Βελιγράδι, που έκρινε την κίνηση ως «προκλητική και απαράδεκτη». Αναμένεται ότι οι συνομιλίες στο Βελιγράδι θα επικεντρωθούν στη στρατιωτική συνεργασία, τη θέση των τουρκικών επιχειρηματικών εταιριών και τις προσπάθειες του Βελιγραδίου να πείσει την Αγκυρα να μειώσει την υποστήριξη προς το Κόσοβο. Ο Ερντογάν αναμένεται να ασχοληθεί με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, οι οποίες επικρατούν παρά τις προσπάθειες για ομαλοποίηση από τους διεθνείς παράγοντες, Αμερικανούς και Ε.Ε.
Οι δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν πάντα σε αντιπαράθεση, καθώς το Βελιγράδι αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Πρίστινα το 2008 και συνεχίζει να τη διεκδικεί ως δικό του έδαφος. Ομως, πιο πρόσφατα, μια σειρά από ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου, όπως η καθιέρωση του ευρώ ως το μοναδικό νόμισμα και η απαγόρευση του σερβικού δηναρίου σε περιοχές όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, όπως η Βόρεια Μιτρόβιτσα, το Λεπόσαβιτς και το Ζβέτσαν, έχουν πυροδοτήσει μεθοριακές αναταραχές. Αν και η προσέγγιση μεταξύ Αγκυρας και Βελιγραδίου είναι σχετικά πρόσφατη, οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη σημαντικοί. Οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία αυξήθηκαν από ένα εκατομμύριο σε 400 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-Σερβίας. Το Βελιγράδι είναι επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός για τους Τούρκους υπηκόους, δεύτερος μόνο μετά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ειδικά το Σεράγεβο.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Καλοκαιράκι και σήμερα! – Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 32 βαθμούς
Τυφώνας Μίλτον: «Η εκκένωση έσωσε ζωές στην Φλόριντα» λένε στον ΕΤ Λέκκας και Λαγουβάρδος