«Ο σκοπός της εκκένωσης είναι ακριβώς αυτός. Οσο μειώνεις τον πληθυσμό που βρίσκεται σε έκθεση, μειώνεις και την πιθανότητα νεκρών. Υπήρξε πολύ καλή ενημέρωση, ακόμα και αν έγινε με δραματικό τρόπο. Το «καλό» στους τροπικούς κυκλώνες είναι ότι πρόκειται για συστήματα που κινούνται αργά, οπότε υπάρχει χρόνος αντίδρασης. Δεν είναι μια ξαφνική καταιγίδα που χτυπάει από το τίποτα, όπως στη Μάνδρα να πω ένα παράδειγμα. Βέβαια το να εκκενώσεις μερικά εκατομμύρια ανθρώπους παραμένει μεγάλο εγχείρημα. Και έπρεπε να γίνει διότι συντέλεσε στη μείωση των απωλειών», λέει στον «Ε.Τ.» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Αλλωστε, όπως εξηγεί, ο «Μίλτον» ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο. «Είχε την 5η χαμηλότερη πίεση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Τα αμιγώς μετεωρολογικά χαρακτηριστικά του τον κάνουν έναν από τους μεγαλύτερους κυκλώνες και ας μην είναι τα αποτελέσματα του τόσο καταστροφικά.
«Οσο κινούταν στη θάλασσα, οι ταχύτητες του ανέμου άλλαζαν μεταξύ κατηγορίας 4 και 5. Το όριο που αλλάζει την κατηγορία είναι στα 250 χλμ. περίπου. Στην πορεία έπεσε στο 3, στο 2 και μετά στο 1. Η κατηγορία 1 έχει ταχύτητες άνω των 120 χιλιομέτρων, που είναι πολύ ισχυροί άνεμοι. Πάντα όταν έχουν επαφή με τη στεριά οι τροπικοί κυκλώνες εξασθενούν σημαντικά», τονίζει ο κ. Λαβουβάρδος και προσθέτει πως στην επικινδυνότητα του φαινομένου δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τους ανέμους, αλλά και τη βροχή και τις πλημμύρες που προκαλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κατακλύζοντας τις παραθαλάσσιες περιοχές.
«Το αποτύπωμα ενός κυκλώνα εξαρτάται επίσης από τη μορφολογία του εδάφους, τις εκκενώσεις, την προετοιμασία. Ο τυφώνας “Ελεν” που χτύπησε πριν μερικές ημέρες είχε 230 νεκρούς».
Στη Μεσόγειο βέβαια τα μεγέθη αλλάζουν. Oπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, «στην περιοχή της Μεσογείου έχουμε τα «αδελφάκια» των τροπικών τυφώνων, τους μεσογειακούς κυκλώνες, όπως ήταν ο “Ιανός”, που ήταν πολύ ισχυρός και ανέπτυξε ταχύτητες ανέμων στο Ιόνιο κατηγορίας 2. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο κάνουν τα συστήματα πιο βροχοφόρα, κάτι που είχε φανεί και στον “Ντάνιελ”».
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Ευθύμιος Λέκκας
Δεν επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα
Οτι ο τυφώνας Μίλτον που έπληξε τη Φλόριντα αποτελεί μόνο ένα… στιγμιότυπο της κλιματικής κρίσης τόνισε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο φαινόμενο. Είναι οι πλημμύρες οι οποίες εκδηλώθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη, οι μεγάλες καταστροφές στην Ιαπωνία, οι δασικές πυρκαγιές, τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν την κλιματική κρίση. Εχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα γεγονότων από ό,τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, τη δεκαετία του 2000 και τη δεκαετία του 2010».
Ερωτηθείς για το αν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των επιστημόνων, αποκρίθηκε πως δεν επιβεβαιώθηκαν «και αυτό είναι από τη μία το όμορφο και από την άλλη το παράδοξο με τις φυσικές καταστροφές. Ενώ έχουμε να κάνουμε με πολύ προηγμένα συστήματα στην Αμερική, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη των γεγονότων και πολλές φορές -όπως προκύπτει- είμαστε στη λάθος πλευρά».
Ο κ. Λέκκας μίλησε και για το επιχειρησιακό σχέδιο και ειδικά τη διάσωση των πολιτών. «Εξαιρετικά θετική η απομάκρυνση των 5 εκατ. ανθρώπων -πρόκειται για μια τεράστια εκκένωση- σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που πραγματικά θέλει πάρα πολύ καλά επιχειρησιακά σχέδια από τις Αρχές, αλλά από την άλλη πλευρά δείχνει και την αντίληψη κινδύνου που έχουν οι κάτοικοι».
Ειδήσεις σήμερα
Αρκάς: Η καλημέρα απο το πρωί φαίνεται με μια… αράχνη