Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και σε μικρότερο βαθμό της Ιταλίας για αδυναμία να ενεργήσουν υπέρ της Ουκρανίας και τις έχει κατηγορήσει ότι καθυστέρησαν τις παραδόσεις όπλων και ότι προέταξαν την προσωπική τους ευημερία αντί της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο στην Πολωνία και αναμένεται να φτάσουν αργότερα σήμερα το πρωί στο Κίεβο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσίευσε μία φωτογραφία των τριών ανδρών μέσα από το τρένο.
#Breaking French President Macron, German Chancellor Scholz and Italian PM Draghi are on their way to #Ukraine pic.twitter.com/BeSPkDSsNn
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) June 16, 2022
Σεισμός 5,9 ρίχτερ στην Κούβα
Another picture of the three leaders in the overnight train to #Kyiv, which will arrive this morning pic.twitter.com/aETCaZBGdh
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) June 16, 2022
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.
Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου.
«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη, ότι δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οχι, οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια», προσέθεσε, χωρίς να στηρίξει τον ισχυρισμό του.
Τις προηγούενες ημέρες, ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες στην Ουκρανία και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη διφορούμενη στάση του απέναντι στη Μόσχα.
Όσον αφορά στον Σολτς, ενίσχυση της βοήθειας από τη Γερμανία είχε ζητήσει το Κίεβο, ενώ ο Μάριο Ντράγκι – από την πλευρά – είχε προτείνει σχέδιο ειρήνης που τελικά απορρήφθηκε από τη Μόσχα.
Ειδήσεις σήμερα
Βρετανικά παιχνίδια με τα γλυπτά του Παρθενώνα – Η πάγια θέση της Ελλάδας για την κυριότητα
Τον… χαβά του ο Ερντογάν, με απειλές κατά της Ελλάδας – Kλιμάκωνε τη ρητορική έντασης
Κορονοϊός: Η πανδημία επέστρεψε με 10.562 κρούσματα – Που «εκτοξεύθηκε» η θετικότητα