Η ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί από το λιμάνι του Πειραιά στην Μασσαλία με το τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem» ηλικίας 130 ετών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του το ιστιοφόρο θα συνοδεύεται από πλοίο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ την φύλαξη της φλόγας επί του πλοίου θα αναλάβουν Γάλλοι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα lemonde.fr, τα μέτρα αναμένεται να είναι δρακόντεια καθώς 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός ενώ και τα 4.000 σκάφη που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας θα ελεγχθούν για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Έξι χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης θα αναπτυχθούν στις 8 Μαΐου προκειμένου να διασφαλίσουν την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε συνέντευξη Τύπου.
Συνυπολογίζοντας τη δύναμη που θα κινητοποιήσει ο Δήμος της Μασσαλίας (το πυροσβεστικό σώμα της Μασσαλίας, προσωπικό ασφάλειας, δημοτική αστυνομία…) το μέγεθος αυτό του μηχανισμού θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνον που είχε αναπτυχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2023 για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου που είχε τότε χαρακτηριστεί “ασυνήθης” και “ειδικός”.
Διευκρινίζοντας πως το Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας θα είναι πλήρως “αδιαπέραστο” και ασφαλισμένο για την άφιξη της φλόγας, που θα φθάσει με το σκάφος Belem γύρω στις 19:45 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, 8 Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως θα κινητοποιηθούν αστυνομικοί της ειδικής μονάδας Raid (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion), ναρκαυλιευτές, μέλη των ναυτικών μονάδων της χωροφυλακής και αντι-drones.
Όσον αφορά την είσοδο του Belem στη ράδα της Μασσαλίας, την ημέρα της 8ης Μαΐου, ο Νταρμανέν διευκρίνισε πως τα χίλια σκάφη που έχουν εγγραφεί για να συνοδεύσουν το περίφημο ιστιοφόρο θα έχουν όλα ελεγχθεί σχολαστικά.
Αν κα προς το παρόν δεν υπάρχει “καμία χαρακτηρισμένη απειλή” που να στοχεύει την άφιξη της φλόγας στη μεσογειακή πόλη, ο υπουργός διευκρίνισε πως οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται πάνω σε διάφορα σενάρια, κυρίως για τον “ριζοσπαστικό ισλαμισμό”.
“Θα θέσουμε σε εφαρμογή όλα όσα προβλέπει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να παρακολουθήσουμε και να αποτρέψουμε” οποιοδήποτε επεισόδιο, πρόσθεσε ο Νταρμανέν, κάνοντας λόγο επίσης για κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από “την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά”.
Τέλος, στην περίπτωση όπου ο άνεμος θα υπερβαίνει τους 25 κόμβους και θα εμποδίζει την επιστροφή του Belem στο Παλιό Λιμάνι, ο Νταρμανέν διαβεβαίωσε πως υπάρχει “εναλλακτική”: “Όμως, καθώς ο καιρός είναι πάντα καλός στη Μασσαλία, δεν φαντάζομαι πως μπορεί να υπάρξει τέτοια περίπτωση”, είπε.
NATO: Νορβηγικά F-35 αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην είσοδο ρωσικών αεροσκαφών στον πολωνικό εναέριο χώρο
Μιλώντας για τη χώρα μας η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει ως επιβλητικό το Παναθηναϊκό Στάδιο εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.
Το δημοσίευμα της Le Parisien καθώς και αυτό της Liberation κάνουν ιδιαίτερη μνεία στον πρώτο λαμπαδηδρόμο επί γαλλικού εδάφους. Αυτός θα είναι ο Ολυμπιονίκης της Κολύμβησης, Φλοράν Μανοντού. Μάλιστα τα γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι ο Φλοράν αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς η μεγαλύτερη αδερφή του, παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης, Λορ Μανοντού ήταν η πρώτη Γαλλίδα λαμπαδηδρόμος στη διαδρομή για την Αρχαία Ολυμπία όπου άναψε η φλόγα στις 16 Απριλίου.
Τέλος, η ιστοσελίδα της LeFigaro, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο τελετουργικό που έλαβε χώρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, απαθανατίζοντας τις ιέρειες γύρω από το βωμό με την αναμμένη φλόγα. Μάλιστα χαρακτηρίζει το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τη χώρα μας επιβεβλημένη λόγω της ιστορίας μας ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο άκουσμα των Εθνικών ύμνων από την Νανά Μούσχουρη αλλά και στις δηλώσεις του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εσταγκέ.
Ioannis Fountoulis, médaillé olympique en water-polo, est le dernier relayeur de la flamme pour la partie grecque du relais de la flamme olympique.
Il a l’honneur d’allumer la vasque du stade Panathénaïque ️#OlympicTorchRelay | #Paris2024 | @Paris2024 pic.twitter.com/nPQMm9boAz
— Jeux Olympiques (@jeuxolympiques) April 26, 2024
⛸️ @GabriellaPks championne olympique française de danse sur glace , entame les derniers mètres du relais de la flamme en Grèce #OlympicTorchRelay | #Paris2024 | @Paris2024 pic.twitter.com/LGzhRiyHUK
— Jeux Olympiques (@jeuxolympiques) April 26, 2024
Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα συνέβησαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο
Με μία εντυπωσιακή τελετή η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι. Συγκινητικές στιγμές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Στην εμβληματική εκδήλωση, που παρουσίασε ο διεθνούς φήμης Έλληνας παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, κυριάρχησαν η παρουσία της Νάνας Μούσχουρη που ερμήνευσε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ που ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο και το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου» με τον τενόρο Μπάμπη Βελισσάριο.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εντυπωσιακά χορευτικά στην έναρξη της εκδήλωσης
Την παράσταση έκλεψε το εντυπωσιακό Πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο της Ελλάδας από την ομάδα «Wolves Team | Gymnastics Club» (Xορογραφία Ολυμπία Δραγούνη, με συμμετοχή 60 χορευτών), στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.
Λίγο αργότερα ακολούθησε το Πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο Γαλλίας «Danse des Jeux by Mourad Merzouki» με συμμετοχή 150 μαθητών από Ελληνόγαλλικό Σχολείο».
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή που ακούγονται στο Καλλιμάρμαρο οι Εθνικοί Ύμνοι της Γαλλίας και της Ελλάδας
Τον Ολυμπιακό ύμνο ερμήνευσε το φωνητικό σύνολο Κόρες «CHORES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
Έπειτα ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος Γαλλίας και είχαμε την έπαρση της γαλλικής σημαίας, καθώς και ο Εθνικός Ύμνος Ελλάδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Την σκυτάλη στο τελετουργικό πήρε η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά με τις ιέρειες να τη συνοδεύουν και να την ακολουθούν οι Κούροι
Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής Φλόγας όπως και η Λαμπαδηδρομία εντός Σταδίου.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο το Ολυμπιακό Φως έφτασε με την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Καταχειροκροτούμενη από το πλήθος παρέδωσε τη φλόγα στην πρώην κολυμβήτρια Béatrice Hess (η Γαλλίδα πρωταθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με 26 μετάλλια, εκ των οποίων 20 χρυσά) και εκείνη στην skater Gabriella Papadakis (χρυσή Ολυμπιονίκης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022) ενώ τελευταίος λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο ήταν o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης, μαζί με τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα, Σπύρος Καπράλος, παρέλαβε τη φλόγα από την Πρωθιέρεια ,Μαίρη Μηνά και με τη σειρά του την παρέδωσε στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εσταγκέ (τρεις φορές ολυμπιονίκης στο σλάλομ κανό), για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μια μοναδική διαδρομή ελπίδας και υπερηφάνειας. Οι ψυχές των Ελλήνων αυτές τις 11 ημέρες ψήλωσαν από το καμάρι και τη συγκίνηση. Την Ελλάδα και τη Γαλλία την συνδέει μία ζεστή φιλία αιώνων. Δεσμοί και συναισθήματα που αποτυπώθηκαν στη φωνή της Νάνας Μούσχουρη. Τη Νάνα της Ελλάδας, τη Νάνα της Γαλλίας, τη Νάνα όλου του κόσμου».