Πόσο σοβαρά πρέπει να λάβουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους την απειλή του Πούτιν να πραγματοποιήσει πλήγματα με τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία;
Μετά από έναν μήνα κατά τον οποίο η επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας άφησε άφωνη τη Ρωσία, ο Πούτιν αναβάθμισε εκ νέου τις απειλές. Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, κάλεσε επιπλέον 300.000 στρατιώτες να καταταγούν, ανακοίνωσε σχέδια για την προσάρτηση 4 υπό κατάληψη περιοχών από τη Ρωσία και απείλησε ξεκάθαρα ότι θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο για να υπερασπιστεί όχι μόνο την πατρίδα του, αλλά και το έδαφος που έχει καταλάβει.
Οπως είπε: «Η χώρα μας διαθέτει διάφορα μέσα καταστροφής… όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητά της, εμείς, φυσικά, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό μας». Για να μην εκλάβει κάποιος διαφορετικά κανείς την άποψή του, κατέληξε: «Οσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καιρός μπορεί να στραφεί και να δείξει προς το μέρος τους». Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι αρκετά σοβαρός. Οπως είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλός του για την Εθνική Ασφάλεια, «προσέχουμε πώς μιλάμε για αυτό δημοσίως» γιατί δεν θέλουμε «να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι ρητορικής αντιπαράθεσης». Ο Σάλιβαν παρ’ όλα αυτά έδωσε κάποιες ενδείξεις για το τι έχουν ήδη κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στην απειλή του Πούτιν: «Εχουμε επικοινωνήσει απευθείας, ιδιωτικά και σε πολύ υψηλά επίπεδα στο Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Λοιπόν, τι γνωρίζουν ο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής του ασφάλειας που τους κάνει να λαμβάνουν τόσο σοβαρά την πυρηνική απειλή του Πούτιν; Εν συντομία, επτά άβολες αλλά κρίσιμες επισημάνσεις.
Ο… MAD κόσμος
- Η Ρωσία παραμένει τουλάχιστον πυρηνική υπερδύναμη όσο ήταν επί Ψυχρού πολέμου η τότε «Αυτοκρατορία του Κακού». Διαθέτει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο που μπορεί κυριολεκτικά να προκαλέσει τεράστιες απώλειες. Στον Ψυχρό Πόλεμο, οι στρατηγοί επινόησαν το αρκτικόλεξο MAD -αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή- για να κάνουν ζωντανή την άσχημη πραγματικότητα. Ετσι, αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία, ζούμε ακόμα σε έναν κόσμο MAD. Και σε αυτό τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συνεχίζουν να στοιχηματίζουν την επιβίωσή τους πάνω στην αξιοπιστία της ικανότητάς τους και της θέλησής τους να ανταποδώσουν με τα δικά τους πυρηνικά όπλα σε μια πυρηνική επίθεση από τον άλλον.
Τρίτος Παγκόσμιος
- Ο αείμνηστος πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν συνόψισε πιο πρακτικά τις βαθιές συνέπειες που απορρέουν από το πρώτο σημείο στο συχνά επαναλαμβανόμενο μονόγραμμά του: «Ενας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και επομένως δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Οπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Μπάιντεν εξηγώντας γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στέλνουν αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πεδίο της μάχης με τους Ουκρανούς, «οι ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία».
6.000 πυρηνικές κεφαλές
- Ενώ τα πυρηνικά οπλοστάσια του Ψυχρού Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ενωσης που αριθμούσαν σχεδόν 100.000 έχουν σημαντικά μειωθεί, ο Πούτιν συνεχίζει να διοικεί ένα οπλοστάσιο που περιλαμβάνει περισσότερες από 6.000 πυρηνικές κεφαλές, 1.500 από τις οποίες στέλνονται με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, βομβαρδιστικά ή υποβρύχια, και κάθε όπλο είναι ικανό να καταστρέψει οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο μέσα σε λίγες ώρες.
Τακτικά πυρηνικά όπλα
- Το οπλοστάσιο του Πούτιν περιλαμβάνει επίσης 1.900 τακτικά πυρηνικά όπλα σχεδιασμένα για χρήση στο πεδίο της μάχης ή σε μικρότερης εμβέλειας στόχους. Με εκρηκτική πρόσκρουση παρόμοια με τη βόμβα που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιροσίμα, αν π.χ. στη Βοστόνη πυροδοτούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, η έκρηξη θα είχε καταστρέψει τεράστια κτίρια τόσο μακριά όσο το MIT, ενώ η γύρω περιοχή θα είχε καλυφθεί με ραδιενεργά συντρίμμια.
Αμυντικά σχέδια
- Στη βασική στρατηγική 101, τα πυρηνικά όπλα είναι ο «ισοσταθμιστής» των ασθενέστερων δυνάμεων. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αντιμετώπισαν την απειλή 100 σοβιετικών μεραρχιών να επιτεθούν μέσω του κενού Φούλντα στη Βαυαρία ή του διαδρόμου Χοφ στο βόρειο τμήμα της τότε Δυτικής Γερμανίας και να φθάσουν στη Μάγχη σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η στρατηγική των ΗΠΑ απαιτούσε τη χρήση εκατοντάδων τακτικών πυρηνικών όπλων για να σταματήσουν τα σοβιετικά τανκς στην προέλασή τους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά καταργήσει (πλην ελαχίστων) τα τακτικά πυρηνικά όπλα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα αμυντικά σχέδια της Ρωσίας τα έχουν καταστήσει βασικό πυλώνα.
Αποτροπή
- Μετά από επτά δεκαετίες χωρίς καμία χρήση πυρηνικών όπλων σε πόλεμο, «ένα πυρηνικό ταμπού» έχει οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν είναι πλέον χρησιμοποιήσιμα όπλα πολέμου. Στην πραγματικότητα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία συνεχίζουν να βασίζονται στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων για να αμυνθούν. Αυτή η απειλή ονομάζεται πυρηνική αποτροπή. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν αυτό που συχνά αναφέρεται ως «πυρηνική ομπρέλα» που προστατεύει τους συμμάχους της Συνθήκης που επιλέγουν να μην κατασκευάσουν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια, διασφαλίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσουμε το οπλοστάσιό μας για να τους υπερασπιστούμε.
Αντίποινα
- Παρά τις έντονες διαφορές μεταξύ των συμμάχων, ως και των εδαφών που έχουν καταληφθεί με τη βία, είναι δύσκολο να αρνηθούμε μια δυσάρεστη ομοιότητα μεταξύ της απειλής του Πούτιν να ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης στο πρόσφατα προσαρτημένο έδαφος της Ρωσίας και της απειλής της Αμερικής για αντίποινα με πυρηνικά όπλα σε μια ρωσική επίθεση στο έδαφος των συμμάχων του ΝΑΤΟ, τους οποίους οι Αμερικανοί έχουν διαβεβαιώσει με τις εγγυήσεις του «Αρθρου 5».
Ειδήσεις σήμερα
Ταϊλάνδη: Στα 38 αυξήθηκαν τα θύματα – Το παιδί του δράστη πήγαινε στον παιδικό σταθμό