Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω ανησυχιών για την επιχειρησιακή ασφάλεια.
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η μετατόπισή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα τερματίσει εντός 24ώρου τη σύρραξη. Δεν έχει διευκρινίσει τον τρόπο, αλλά το σχέδιο που διαρρέεται προβλέπει παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επί μήνες ζητά από τις ΗΠΑ να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήξει με αμερικανικά όπλα ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις από τα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι πρώτες τέτοιες επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους τύπου ATACMS, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, ίσως συμβούν εντός των επόμενων ημερών.
Σοβαρή κλιμάκωση
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση όπλων από την Ουκρανία θα συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση» από τη Δύση. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό κατά πόσο τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να αλλάξουν όντως την πορεία του πολέμου ενώ οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως έχουν το πλεονέκτημα και να βοηθήσουν το Κίεβο να έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν κάποια στιγμή αρχίσουν συνομιλίες για κατάπαυση πυρός.