Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Χαμενεΐ είχε πραγματοποιηθεί πριν από 10 ημέρες, στις 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο 85χρονος Χαμενεΐ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, και μάλιστα τα ξένα Μέσα συνδέουν την είδηση με το τελευταίο διάγγελμα του Νετανιάχου προς τον λαό του Ιράν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δε, έχει ήδη επιλεγεί ο διάδοχός του, που λέγεται ότι θα είναι ο δευτερότοκος γιος του, Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ.
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1969 και μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο σπούδασε Θεολογία -αυτή τη στιγμή είναι σιίτης κληρικός. Συμμετείχε στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ το 1987 και το 1988, ενώ ήταν στο πλευρό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές του 2005 και του 2009, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογικές του νίκες.
Ο Μοτζτάμπα φέρεται να ασκεί ισχυρή επιρροή στον πατέρα του και πιστεύεται ότι είναι ο πιο πιθανός διάδοχός του, ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι νωρίτερα φέτος σε δυστύχημα με ελικόπτερο, ο οποίος επίσης εμφανιζόταν με αξιώσεις για τον ανώτατο θρησκευτικό θώκο.
Ο Αλί Χαμενεΐ είναι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν από το 1989. Η 35ετής θητεία του τον καθιστά τον μακροβιότερο αρχηγό κράτους στη Μέση Ανατολή. Επέζησε από απόπειρα δολοφονίας τον Ιούνιο του 1981 μετά την ιρανική επανάσταση, η οποία άφησε το δεξί του χέρι παράλυτο.
Θεωρητικά, ο νέος επικεφαλής του θεοκρατικού καθεστώτος εκλέγεται από τη Συνέλευση των Ειδικών, όπου συμμετέχουν ανώτεροι σιίτες ισλαμιστές κληρικοί και μελετητές, όμως για πολλούς είναι ένα τελετουργικό σώμα χωρίς καμία πραγματική εξουσία, αφού τα μέλη της ορίζονται από τον εκάστοτε ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη.
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ενημέρωσης, τα 60 μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών έλαβαν απόφαση στις 26 Σεπτεμβρίου για τη διαδοχή. Κατά τις ίδιες πηγές, φέρονται να αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Μοτζτάμπα θα είναι ο διάδοχος, άλλες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ήταν ο ίδιος ο Αλί Χαμενεΐ που ουσιαστικά έδωσε το «δαχτυλίδι» στον γιο του.
Αρκετοί, πάντως, διαφωνούν με την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας, όπως μεταδίδει ο Guardian, ότι ο Μοτζτάμπα δεν έχει τη θεολογική υπόσταση για να είναι ο επόμενος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι ανησυχούν επειδή δεν έχει καμία κυβερνητική εμπειρία, ούτε έχει αναλάβει ποτέ επίσημες θέσεις εξουσίας.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός τώρα στην Κω – Οι πρώτες πληροφορίες
Αγρίνιο: Γιατί η οικογένεια της Δώρας μηνύει τους συγγενείς του γυναικοκτόνου
Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός»