Στην αναζήτηση λεπτομερειών σχετικά με την προέλευση και τις δραστηριότητές τους εμπλέκονται η Βόρεια Στρατηγική Διοίκηση (NORTHCOM) των ΗΠΑ, η Κοινή Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας (NORAD/ΗΠΑ-Καναδά), δηλαδή για τη Βόρεια Αμερική -αμφότερες με έδρα την αεροπορική βάση Πέτερσον στο Κολοράντο Σπρίνγκς -, οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών, το FBI, η Ακτοφυλακή της Πολιτείας Αλάσκα, η Υπηρεσία ανάλυσης εγκληματικών και άλλων περιπτώσεων του Αμερικανικού Ναυτικού και η Βασιλική Καναδική
Εφιππη Αστυνομία. Και τα δύο ιπτάμενα αντικείμενα δεν πετούσαν τόσο ψηλά όσο το κινεζικό αερόστατο, αλλά το ύψος τους ενείχε κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών.
Τα αμερικανικά υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-22 που τα κατέρριψαν απογειώθηκαν από τη γιγαντιαία αμερικανική κοινή βάση Ελμεντορφ-Ρίτσαρσον στην Αλάσκα, ενώ αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς της πολιτείας ήταν σε διαρκή επιφυλακή για ανεφοδιασμό. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι -βάσει ειδικών και διαβαθμισμένων αναλύσεων των NΟRTHCΟM/NORAD- στρατηγικής σημασίας γιατί βρίσκονται κοντά σε κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες και στενά, καθώς και πλησίον του Αρκτικού Κύκλου, όπου τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρούνται «περίεργες» κινήσεις Ρώσων και Κινέζων. Καναδικά αεροσκάφη CF-18 και CP-140 βρίσκονταν κοντά στα αμερικανικά, που και στις δύο περιπτώσεις εκτόξευσαν εναντίον των αντικειμένων πυραύλους AIΜ 9X.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Απειροελάχιστες είναι οι λεπτομέρειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για τα τρία συμβάντα. Οι καιρικές συνθήκες της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου του ψύχους, του ανέμου, του χιονιού και του περιορισμένου φωτός της ημέρας, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την επιχείρηση ανάκτησης των συντριμμιών, ενώ το προσωπικό των δύο κρατών προσαρμόζει τις σχετικές εργασίες με την ασφάλεια. Πραγματοποιούνται δραστηριότητες ανάσυρσης κάτω από τον θαλάσσιο πάγο. Δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή για το αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων, του σκοπού ή της προέλευσής του. Αν και στην περίπτωση της 4ης Φεβρουαρίου οι Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο που προοριζόταν για καιρικές έρευνες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το αερόστατο μετέφερε εξοπλισμό ικανό να υποκλέψει και να εντοπίσει τις επικοινωνίες και δεν διέθετε εξοπλισμό συμβατό με τα μετεωρολογικά μπαλόνια. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το αερόστατο ήταν μέρος ενός στόλου που έχει χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους (πολύ πρόσφατα σε Κολομβία και Κόστα Ρίκα, στη Λατινική Αμερική).
Το παρελθόν του Πεκίνου
Υποστηρίζεται ότι κινεζικά αερόστατα εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και μέχρι στιγμής μία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν. Η εμφάνιση του κινεζικού μπαλονιού πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ρήγμα στις τεταμένες και λεπτές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Κίνας και των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ανέβαλε ένα ταξίδι στο Πεκίνο, το οποίο θα ήταν η πρώτη επίσκεψη στη χώρα κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη από το 2018. Ο Μπλίνκεν είπε ότι το κατασκοπευτικό μπαλόνι ήταν «μια ανεύθυνη πράξη και μια ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του Διεθνούς Δικαίου, που υπονόμευσε το σκοπό αυτού του ταξιδιού».