Στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι, θραύσματα έπεσαν από παλαιότερα κτίρια, καθώς ο σεισμός ταρακούνησε την πόλη. Τα σχολεία εκκενώθηκαν και οι μαθητές οδηγήθηκαν σε γήπεδα, ενώ εξοπλίστηκαν με κίτρινα κράνη ασφαλείας. Πολλά κτίρια έγειραν υπό γωνία 45 μοιρών, κυρίως στην κομητεία Χουαλιέν -κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που ήταν στη θάλασσα- σε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων.
Διασώστες με σκάλες απομάκρυναν κατοίκους από παράθυρα, σε διάφορα σημεία του νησιού προκλήθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις και το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του. Το Χρηματιστήριο της Ταϊβάν, πάντως, άνοιξε κανονικά την Τετάρτη, με το δείκτη να αμφιταλαντεύεται μεταξύ απωλειών και κερδών. Η αρχική προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη αργότερα, καθώς το κύμα που εντοπίστηκε στην ακτή του νησιού Γιοναγκούνι δεν ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά. Στην Ταϊπέι σημειώθηκαν πάνω από 50 μετασεισμοί σε λίγες ώρες, ενώ άμεση ήταν η συνδρομή των σωστικών συνεργείων.
Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά το 1999, όταν δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών – ελάχιστα μεγαλύτερη από τη χθεσινή κατέστρεψε 50.000 κτίρια, ενώ οι νεκροί τότε ανήλθαν σε 2.400 νεκροί. Τι συνέβη τις δεκαετίες που πέρασαν και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών από ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να προβλεφθεί μειώθηκαν εντυπωσιακά; Η Ταϊβάν και οι 23 εκατομμύρια κάτοικοί της γνωρίζουν από σεισμούς, ενώ η άριστη προετοιμασία της διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλωστε η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 2.000 σεισμούς άνω των 4 βαθμών από το 1980.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 8 το πρωί – ώρα που άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους και παιδιά στα σχολεία τους. Ελάχιστα λεπτά μετά οι γονείς περπατούσαν και πάλι μαζί με τους μαθητές προς τα σχολικά κτίρια, σημειώνει ρεπορτάζ του AP. «Η ετοιμότητα της Ταϊβάν για σεισμούς είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο», δήλωσε ο Στίβεμ Γκάο, σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι. «Το νησί έχει εφαρμόσει αυστηρούς οικοδομικούς κώδικες, ένα σεισμολογικό δίκτυο παγκόσμιας κλάσης και εκτεταμένες εκστρατείες εκπαίδευσης του κοινού για την ασφάλεια από τους σεισμούς», σημειώνει.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς το επίπεδο αντισεισμικής προστασίας που απαιτείται για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια -γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος κατασκευής- και προσφέρει επιδοτήσεις στους κατοίκους που επιθυμούν να ελέγξουν την αντισεισμική αντοχή των κτιρίων τους.
Αν και οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν, η Ταϊβάν διαθέτει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Το σύστημα αυτό ανιχνεύει την εδαφική δόνηση, καθώς συμβαίνει στην περιοχή του επίκεντρου και στέλνει αμέσως μια ειδοποίηση η οποία ταξιδεύει γρηγορότερα από τη σεισμική ενέργεια και τη σχετική εδαφική δόνηση. Πιθανώς παρέχει κρίσιμα δευτερόλεπτα προειδοποίησης για όσους ζουν μακριά από το επίκεντρο για να προλάβουν να αναζητήσουν προστασία. Συνεχείς είναι οι ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και σε δημόσιους χώρους, ενώ δεν λείπουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα στα κινητά των πολιτών που υπενθυμίζουν τους κανόνες ασφαλείας.
«Ξύπνησε» το Δαχτυλίδι της Φωτιάς
Η σεισμογενής Ταϊβάν επηρεάζεται κυρίως από το αποκαλούμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» ή «Πύρινο στέφανο του Ειρηνικού». Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» βρίσκεται στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού και κατά μήκος του εντοπίζονται ορισμένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων, καθώς οι τεκτονικές πλάκες πιέζονται μεταξύ τους. Το «Δαχτυλίδι» εκτείνεται κατά μήκος ενός τόξου 40.000 χιλιομέτρων από το όριο της πλάκας του Ειρηνικού, σε μικρότερες πλάκες, όπως η πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων, μέχρι τις πλάκες Κόκος και Νάζκα που βρίσκονται στην άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού.