Φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ανεξάρτητη εταιρεία δορυφόρων Planet Labs, εικονίζουν τρεις σχεδόν όμοιους κρατήρες στα σημεία όπου επλήγησαν με ακρίβεια κτίρια στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι. Η βάση, στη νοτιοδυτική ακτή της Κριμαίας, υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και είναι ξεκάθαρα ορατά τουλάχιστον οκτώ κατεστραμμένα αεροπλάνα.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι υπέστησαν ζημιές αεροσκάφη και υποστήριξε πως οι εκρήξεις, που σημειώθηκαν προχθές, Τρίτη, στη βάση, οφείλονταν σε ατύχημα.
Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για την επίθεση ούτε έχει ανακοινώσει πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε.
«Επισήμως δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε οτιδήποτε· υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη … έχοντας κατά νου ότι υπήρξαν αρκετά επίκεντρα εκρήξεων ακριβώς την ίδια στιγμή», ανέφερε σε μήνυμά του προς το Ρόιτερς ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.
Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως η κλίμακα των ζημιών και η προφανής ακρίβεια των πληγμάτων φανερώνουν ισχυρές νέες δυνατότητες με δυνητικά σημαντικές συνέπειες.
Κριμαία: Τι κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις στη ρωσική βάση
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε από την Κριμαία και πρέπει να λήξει με την απελευθέρωσή της, τόνισε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θέτοντας αιφνιδιαστικά ένα στόχο που θεωρείται άπιαστος ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους συμπατριώτες του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέπεμψε αυτό το μήνυμα υπέρμετρης αυτοπεποίθησης λίγες ώρες μετά την αλυσίδα εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, κατά τη ρωσική πλευρά, και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι ανατινάχθηκε ποσότητα εκρηκτικών στη βάση, ενώ η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε την ευθύνη, αφήνοντας να πλανάται η υποψία ότι οι Ρώσοι υπέστησαν αυτό το πλήγμα γοήτρου και ουσίας από εξελιγμένα όπλα της δυτικής/νατοϊκής βοήθειας. Πάντως, δύο αμερικανικές εφημερίδες επικαλέστηκαν Ουκρανούς αξιωματούχους, που ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για σαμποτάζ των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ρωσικά αεροσκάφη.
Τις εκρήξεις στη βάση Σάκι, κοντά στην πόλη Νοβοφεντόριβκα, καθιστά πιο εντυπωσιακές το γεγονός ότι σημειώθηκαν δίπλα στα παραθαλάσσια θέρετρα της Δυτικής Κριμαίας, που αυτή την εποχή είναι γεμάτα Ρώσους τουρίστες. Η Νοβοφεντόριβκα και το Σάκι απέχουν, εξάλλου, μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ναυλοχεί ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επιτηρώντας τον αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση του Σάκι για επιθέσεις κατά στόχων βαθιά στην ουκρανική ενδοχώρα, γεγονός που την καθιστά νευραλγική τόσο για τις χερσαίες όσο και για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ανθρώπους στην παραλία του Σάκι να τρέχουν έντρομοι για να σωθούν την ώρα που οι εκρήξεις ακούγονταν δίπλα τους, με αυτόπτες μάρτυρες να μετράνε τουλάχιστον δώδεκα εκκωφαντικές ανατινάξεις. Τον ένα θάνατο και τους οκτώ τραυματισμούς επιβεβαίωσε το τοπικό υπουργείο Αμυνας της Κριμαίας, που υπάγεται φυσικά στο ρωσικό.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Παραδόξως, Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν στην εκδοχή του ατυχήματος, μοιάζοντας να επιθυμούν συγκάλυψη του περιστατικού, καθένας για δικούς του λόγους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέμεινε ότι η έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών του Σάκι δεν προκλήθηκε από «εξωτερικά πυρά», ενώ και ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα του βρισκόταν από πίσω. «Οχι βέβαια. Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτό;», δήλωσε σιβυλλικά στο διαδικτυακό κανάλι Dozhd.
Tον Ιούλιο, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε απειλήσει τους Ουκρανούς ότι περιμένει «η Ημέρα της Κρίσεως» έτσι και τολμήσουν να επιτεθούν στην Κριμαία.
Ακόμη και ο Ζελένσκι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις εκρήξεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ωστόσο, η εκτεταμένη αναφορά του στην Κριμαία, και μάλιστα με προκλητικές για το Κρεμλίνο αναφορές, περί ανάκτησής της, προδίδει ότι κατά πάσα βεβαιότητα η ρωσική βάση… δεν ανατινάχθηκε από μόνη της.
«Δεν θα ξεχάσουμε ότι ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ξεκίνησε με την κατοχή της Κριμαίας (σ.σ.: το 2014). Εκεί λοιπόν πρέπει και να τελειώσει, με την απελευθέρωσή της. Δεν υπάρχει ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα όσο οι Ρώσοι κατέχουν την Κριμαία», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος με ασυνήθιστη αυτοπεποίθηση.
Η αλλαγή στάσης του Ζελένσκι προβληματίζει μήπως του «φούσκωσαν» τα μυαλά οι Δυτικοί σύμμαχοι, καθώς ο ίδιος στο παρελθόν ποτέ δεν είχε θέσει ζήτημα επανάκτησης της Κριμαίας, δηλώνοντας απλώς έτοιμος να αποδεχθεί εκεχειρία αν τα ρωσικά στρατεύματα υπαναχωρήσουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.
Υπενθυμίζεται πως η χερσόνησος της Κριμαίας καταλήφθηκε αναίμακτα από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε σε αυτήν το 2014, ύστερα από δημοψήφισμα του ντόπιου ρωσικού πληθυσμού, το οποίο δεν αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα. Ακόμη πάντως και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν σιωπηρά ότι de facto η Κριμαία έχει περάσει σε ρωσική κυριαρχία, μολονότι νομικά το απορρίπτουν.
Αν αποδειχθεί ουκρανική ευθύνη για τις εκρήξεις στο Σάκι, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να απαντήσει με σκληρά αντίποινα, κλιμακώνοντας δραματικά μια σύγκρουση που πηγαίνει στρατιωτικά με βήμα σημειωτόν στα ανατολικά εδάφη. Από το ξεκίνημα του πολέμου οι Ουκρανοί έχουν αποπειραθεί μόνο άλλες δύο επιθέσεις σε κριμαϊκό έδαφος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η πρώτη σε πλατφόρμα πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα και η δεύτερη με πλήγμα από drone στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, όπου τραυματίστηκαν έξι άτομα.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με το να προκαλεί τον Πούτιν με επιθέσεις στην Κριμαία και κορόνες περί απελευθέρωσής της, ο Ζελένσκι ρισκάρει μια οργισμένη απάντηση του Ρώσου προέδρου, στην οποία είναι άγνωστο πώς σχεδιάζει να αντιδράσει.
Μεσσήνη: Πώς ο πρώην σύζυγος παραμόνευε τη γυναίκα για να της πετάξει υδροχλωρικό οξύ
Μεγάλη φωτιά στη Θάσο: Μήνυμα εκκένωσης στα Κοίνυρα – Τραυματίστηκε εθελοντής