Ωστόσο, εν αναμονή της έγκρισης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, στις 10 Δεκεμβρίου, και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων στις 29 του ίδιου μήνα, φαίνεται πως η εταιρία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η Pfizer θα έχει τη δυνατότητα να διανείμει μόνο τις μισές από τις δόσεις που προανήγγειλε μέχρι τέλος του 2020 (50 εκατομμύρια), σημειώνοντας πως πιθανόν οφείλεται σε πρόβλημα εφοδιασμού των πρώτων υλών. Η Pfizer σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντισταθμίσει το έλλειμμα αποστέλλοντας περισσότερες δόσεις τον επόμενο χρόνο, ωστόσο η εταιρία δεν σχολίασε το δημοσίευμα.
Ο εμβολιασμός 7,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την τεράστια υγειονομική κρίση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Οι εμβολιασμοί είναι πιο κοντά από ποτέ -η Βρετανία ξεκινάει στις 8 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ εντός του Δεκεμβρίου και στην Ευρώπη τον Ιανουάριο- ωστόσο οι προκλήσεις που κρύβονται στο επιχειρησιακό σχέδιο διανομής, αποθήκευσης και εμβολιασμού είναι τεράστιες.
Μαθηματικά μοντέλα
Οι ειδικοί μιλούν για την «αποστολή του αιώνα» κι ενώ πολλές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού τους το 2021, μαθηματικά μοντέλα του Duke University δείχνουν πως δεν θα είναι δυνατό να υπάρξουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό πριν από το 2023 ή το 2024. Απειλή στο σχέδιο διανομής αποτελούν και οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των εταιριών που έχουν επιφορτιστεί με την «αλυσίδα ψύξης» και τη διαδικασία διανομής, καθώς και οι επιθέσεις από το οργανωμένο έγκλημα.
«Ανοσία της αγέλης»
Εκτιμάται ότι για να επιτευχθεί η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού, όμως για να καμφθούν οι αμφιβολίες και οι προβληματισμοί των πολιτών οι φορείς, οι οργανισμοί και οι πολιτικοί θα πρέπει να ενημερώσουν και να πείσουν την πλειονότητα του πληθυσμού. Οι επιστήμονες Καλυψώ Χαλκίδου του Imperial College του Λονδίνου και Νικόλ Χασούν του Πανεπιστημίου του Μπίνγκχαμπτον των ΗΠΑ σημειώνουν στο BBC τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Μεταξύ αυτών, η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε εμβολίου, κάτι που είναι δύσκολο στις περιοχές χωρίς ηλεκτρισμό, καθώς και η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.
Αγνωστο παραμένει ποια θα είναι η εμπειρία των εμβολιαζόμενων και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ενας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Μoderna δήλωσε στο CNN ότι η εμπειρία του «σίγουρα δεν ήταν σαν βόλτα στο πάρκο», αλλά θα το ξανάκανε. Οπως δήλωσε ο Γιασίρ Μπατάλβι, το βράδυ της πρώτης δόσης ένιωσε έντονη δυσκαμψία στο χέρι που του χορηγήθηκε το εμβόλιο, όμως η ενόχληση έμεινε τοπικά. Κατά τη δεύτερη δόση είχε χαμηλό πυρετό, ένιωσε κόπωση και ρίγη, ωστόσο οι ειδικοί τον ενημέρωσαν ότι τα συμπτώματα ήταν φυσιολογικά.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Κορωνοϊός: Με το… σταγονόμετρο τα σημάδια ύφεσης – Ανησυχία για έξι περιοχές
Αυξήσεις έως και 10,43% στους μισθούς από το 2021 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]