Σε βίντεο που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου ακούγονται οι κάτοικοι σε ουρανοξύστες στη Σαγκάη να ουρλιάζουν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους -ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα- ενώ drone (μη επανδρωμένο όχημα) προσπαθεί να… επαναφέρει την τάξη, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για τους περιορισμούς λόγω Covid-19.
«Συμμορφωθείτε με τους περιορισμούς της Covid. Ελέγξτε την επιθυμία της ψυχής σας για ελευθερία. Μην ανοίγετε το παράθυρο και μην τραγουδάτε», αναφέρει το ηχογραφημένο μήνυμα, όπως έγραψε η δημοσιογράφος του «The Economist», Αλις Σου, περιγράφοντας δύο πραγματικότητες.
Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους κατοίκους που δυσκολεύονται να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα, καθώς και είδη ιατρικής περίθαλψης. Βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, αγνοώντας τα περιοριστικά μέτρα, να φωνάζουν συνθήματα κατά των αξιωματούχων, να λεηλατούν σούπερ μάρκετ, τα ράφια των οποίων είναι ήδη άδεια, και να καταγγέλλουν ότι πεθαίνουν από την πείνα. Οι αξιωματούχοι της πόλης έχουν παραδεχτεί πως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της παροχής προμηθειών, ωστόσο επιμένουν ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα. Βάσει των κανονισμών, οι πολίτες θα πρέπει να απομονώνονται και οι Αρχές αναλαμβάνουν τη διανομή αγαθών από συγκεκριμένα «σημεία τροφοδοσίας».
Στη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων επιβλήθηκε λοκντάουν στις 28 Μαρτίου λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων. Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, τη Δευτέρα είχαν επιβεβαιωθεί 914 μολύνσεις και 25.173 ασυμπτωματικοί ασθενείς. Οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν υποσχεθεί ότι το λοκντάουν δύο φάσεων θα τελείωνε στις 5 Απριλίου, αφήνοντας πολλούς κατοίκους της κινεζικής μεγαλούπολης απροετοίμαστους να μείνουν επ’ αόριστον στο σπίτι, στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.
Ο αντιδήμαρχος της Σαγκάης, Ζονγκ Μινγκ, ανακοίνωσε χθες πως θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση μέτρων σε κάποιες περιοχές όπου δεν καταγράφονται κρούσματα – παρά τον αριθμό-ρεκόρ των ημερήσιων λοιμώξεων. Οι χρήστες των σόσιαλ μίντια σχολίασαν πως πρόκειται για απόδειξη ότι η στρατηγική του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτυγχάνει.
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
Η Κίνα βιώνει το χειρότερο πανδημικό κύμα από την έναρξη της πανδημίας στην Ουχάν και η αντίδρασή της είναι αντίστοιχα σκληρή με τον Φεβρουάριο του 2020, όταν απομόνωνε με παραβάν στη μέση του δρόμου και ψέκαζε με απολυμαντικά τα πιθανά κρούσματα. Σύμφωνα με τη στρατηγική «μηδενικής Covid», όσοι είναι θετικοί -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών- μεταφέρονται αναγκαστικά σε νοσοκομεία καραντίνας, αλλά όσοι είναι αρνητικοί δεν επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους. Η πόλη έχει χτίσει 100 νοσοκομεία Covid με δυνατότητα περίθαλψης 160.000 ασθενών, ωστόσο είναι άγνωστο σε τι κατάσταση είναι οι υποδομές.
Τη Δευτέρα, ο Λανγκ Χσιέν Πινγκ, γνωστός οικονομολόγος, ανέφερε στο Weibo ότι η 98χρονη μητέρα του πέθανε ενώ περίμενε τα αποτελέσματα των τεστ Covid στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι ασθενείς πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από λοιμώξεις Covid πριν μπορέσουν να λάβουν θεραπεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Φόβοι για επέκταση των μέτρων
Η Γκουνγκζού -πρωτεύουσα της βιομηχανικής περιφέρειας Γκουανγκντόνγκ- κατέγραψε χθες 27 νέα κρούσματα Covid-19 και εννιά ασυμπτωματικούς φορείς, με τις Αρχές να ανακοινώνουν «λουκέτο» στα Δημοτικά και Γυμνάσια της περιοχής, και τη μετάβαση στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα και οι 11 συνοικίες της διεξάγουν μαζικά διαγνωστικά τεστ.
Το ξέσπασμα του ιού στη Σαγκάη και το προηγούμενο στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν με κυρίαρχη την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron BA.2 δοκιμάζουν τις αντοχές της Κίνας. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε περίπου 29 επαρχίες και συνοικίες της Κίνας, και οι ειδικοί σημειώνουν πως δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί και σε γειτονικές πόλεις πριν από το λοκντάουν στη Σαγκάη.
Ο αντίκτυπος των μέτρων στους κατοίκους είναι δεδομένος. Ενδεικτικό είναι πως έρευνα της Morgan Stanley διαπίστωσε ότι στις αρχές αυτού του μήνα περίπου το 31% των Κινέζων ανησυχούσε πως δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει το χρέος ή το ενοίκιο. Πάντως, αναλυτές της Citi αύξησαν την πρόβλεψή τους για το ΑΕΠ της Κίνας στο 5,0% από 4,7% με την προσδοκία ότι ο αντίκτυπος της Covid στην οικονομία θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα κρατικά κίνητρα.