Εκατοντάδες ξένες εταιρείες διακόπτουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας.
Ενώ αρκετοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, έχουν εξαιρεθεί από ορισμένες κυρώσεις για ανθρωπιστικούς ή συναφείς λόγους, η Nokia είπε ότι αποφάσισε πως η έξοδός της από τη Ρωσία ήταν η μόνη επιλογή.
«Απλώς δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να συνεχίσουμε στη χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark σε συνέντευξή του. Πρόσθεσε ότι η Nokia θα συνεχίσει να υποστηρίζει πελάτες κατά την έξοδό της και ότι δεν ήταν δυνατόν να εκτιμήσει, σε αυτό το στάδιο, πόσο χρόνο θα διαρκέσει η απόσυρση.
Τόσο η Nokia όσο και η Ericsson πετύχαιναν χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό πωλήσεων στη Ρωσία, όπου κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE έχουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Πρόστιμο 251 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta για χακάρισμα λογαριασμών χρηστών του Facebook το 2018
Η Ρωσία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις χώρες προέλευσης της Nokia και της Ericsson αντίστοιχα, σχετικά με το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία πίεζε, επίσης, τις εταιρείες να αρχίσουν να κατασκευάζουν δίκτυα χρησιμοποιώντας μόνο ρωσικό εξοπλισμό, επιδιώκοντας να πείσει τη Nokia και την Ericsson να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα.
Ο Lundmark είπε ότι η Nokia δεν θα εφαρμόσει ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο για τη σύσταση κοινής επιχείρησης με τη ρωσική YADRO, για την κατασκευή σταθμών βάσης τηλεπικοινωνιών 4G και 5G.
Η απόφαση της Nokia να εγκαταλείψει τη Ρωσία θα επηρεάσει περίπου 2.000 εργαζόμενους και σε μερικούς από αυτούς ενδέχεται να προσφερθεί εργασία σε άλλα μέρη του κόσμου, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.