Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ άντεξαν στην πίεση και απειλούν τώρα με επιστροφή, προσβλέποντας σε περίπλοκες συμμαχίες. Ολα είναι ανοιχτά πλέον στο διχασμένο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας και τα μαθηματικά της κάλπης έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των παρατάξεων, ενώ δεν αποκλείεται νέα προσφυγή στις κάλπες πριν από τα Χριστούγεννα, αν δεν ευοδωθούν οι δύσκολες συνομιλίες και οι ακόμη δυσκολότερες συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφάλισε 136 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο, κατακτώντας την πρωτιά, αλλά ο ηγέτης του, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, υπολόγιζε σε τουλάχιστον άλλες τριάντα, για να έχει ισχυρό πλεονέκτημα στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα. Ούτε σε πιθανή συμμαχία με το σκληρό εθνικιστικό Vox -που κέρδισε 33 έδρες, χάνοντας σχεδόν είκοσι από την απερχόμενη Βουλή- δεν μπορεί πια να υπολογίζει, αφού το σύνολο των εδρών τους θα είναι 169, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 176 έδρες.
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, κέρδισε 122 έδρες και η αριστερή πλατφόρμα Sumar -στην οποία έχει ενταχθεί και το Podemos- άλλες 31 (σύνολο 153 έδρες).
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Ο Φεϊχό είπε ότι θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης μιλώντας με όλα τα πρόθυμα κόμματα. «Δεν πρέπει να αρχίσει νέα περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία», δήλωσε την Κυριακή το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Πολλοί αναλυτές καταλογίζουν στον Φεϊχό μια σοβαρή πολιτική γκάφα, που οδήγησε σε απώλεια ψήφων από το Λαϊκό Κόμμα: Σε συνέντευξή του, πριν από δέκα ημέρες, στο δίκτυο TVE, επέμεινε σε λάθος πληροφορίες για σοβαρά ζητήματα, συγκρουόμενος με τη δημοσιογράφο – στη συνεχεία, δε, αρνήθηκε να επανορθώσει και να απολογηθεί. Αμέσως μετά αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ τεσσάρων κομμάτων, που λέγεται ότι επίσης του στοίχισε. Τα σενάρια της επόμενης μέρας είναι τα παρακάτω:
1 Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος έχει συνηθίσει τις μεγάλες νίκες (από τη θητεία του στην περιφέρεια της Γαλικίας), ενδέχεται να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα είναι δύσκολο εγχείρημα, γιατί θα απαιτηθεί η αποχή των Σοσιαλιστών για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.
2 Πιθανή η προσπάθεια του ηγέτη της Κεντροδεξιάς να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ, αλλά και την τοπική συμμαχία των Καναρίων. Και πάλι όμως δεν θα συγκεντρώνουν τις 176 έδρες που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η παρουσία του Vox θα δυσκολέψει τις πιθανές συνομιλίες του Φεϊχό με άλλα τοπικά κόμματα Καταλανών ή Βάσκων.
3 Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ έχουν περισσότερες επιλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απαιτήσεις από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, στα οποία προσβλέπουν για συμμαχία. Αυτά τα κόμματα θα επιμένουν για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, προκαλώντας νέο πολιτικό χάος όπως το 2017, όταν η Καταλονία προσπάθησε να αποσχιστεί από την Ισπανία.
ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΣΕΘ
Μία επιλογή για τον Σάντσεθ θα ήταν το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), με το οποίο είχε σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας το 2020. Ομως δεν αρκούν οι έδρες, θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη του σκληροπυρηνικού Junts, το οποίο είναι αντίθετο με τον Σάντσεθ. Ο Καταλανός ηγέτης του Junts είναι ο γνωστός Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας. «Το PSOE βρίσκεται στο έλεος του Πουτζδεμόν», έλεγαν κεντροδεξιοί πολιτικοί χθες, ίσως όμως και των βασκικών κομμάτων, όπως το PNV και το αυτονομιστικό EH Bildu (πολιτική μετεξέλιξη της ΕΤΑ), τα οποία κέρδισαν 5 και 7 έδρες. Με όλες αυτές τις συμμαχίες, και φυσικά τη στήριξη του αριστερού Sumar, ο Πέδρο Σάντσεθ θα συγκέντρωνε 172 βουλευτές, που θα του αρκούσαν στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, όταν απαιτείται απλή πλειοψηφία.