Σε αναζήτηση αυτής της επιβίωσης, όπως ο Πούτιν το περασμένο φθινόπωρο προσπάθησε να «οπλίσει» το χειμώνα για μια αποφασιστική νίκη επί του Κιέβου, το Κρεμλίνο έχει τώρα ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στα τρόφιμα, με την Οδησσό να είναι το σημείο μηδέν. Δείχνει πρόθυμος να προκαλέσει λιμό σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου – πολλές στην Αφρική και στη Νότια Ασία- για να επιβιώσει. Προπολεμικά, η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, παρέχοντας περίπου το 10% εμπορίου σε σιτάρι, περίπου το 15% σε καλαμπόκι και περισσότερο από το 40% της αγοράς ηλιέλαιου.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας (BSI) διαδραμάτισε τον «απαραίτητο ρόλο» στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων εξήχθησαν από τα τρία νοτιοδυτικά ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε 45 χώρες και σε τρεις ηπείρους.
Ο Πούτιν έχει ήδη επιδείξει την αθλιότητά του στο να στοχεύσει, ακρωτηριάσει και σκοτώσει αθώους πολίτες με βαλλιστικούς πυραύλους, επιθέσεις με drones και πυροβολικό, αλλά τώρα έχει λάβει μία σκόπιμη απόφαση να λιμοκτονήσει τους αμάχους σε όλο τον κόσμο που αποκομίζουν οριακό όφελος από τα ουκρανικά σιτηρά.
Στις 19 Ιουλίου, το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα θα «θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου» και ότι «οι χώρες σημαίας των πλοίων που πλέουν στην Ουκρανία θα θεωρούνται ότι είναι με την πλευρά του Κιέβου»(!). Στη συνέχεια, αρχίζοντας ο Πούτιν τον πόλεμο κατά των τροφίμων, χτύπησε κτίρια αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων στην περιοχή της Οδησσού με πυραύλους κρουζ στις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Oλεχ Kίπερ, «οι επιθέσεις κατέστρεψαν γεωργικό εξοπλισμό, 60 μετρικούς τόνους σόγιας και 20 μετρικούς τόνους κριθαριού. Η περιοχή του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας υφίσταται βομβαρδισμούς για επτά συνεχείς ημέρες με ρωσικούς πυραύλους κρουζ ως και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεν σταματάει όμως εκεί. Η «Washington Post» ανέφερε στις 21 Ιουλίου ότι ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε: «Ο στρατός της Ρωσίας έχει βάλει νάρκες γύρω από τα ουκρανικά λιμάνια και προετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις σε πολιτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ
Επίθεση με drones κατά της Μόσχας
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι εξουδετέρωσε δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μόσχα – το ένα συνετρίβη κοντά στο υπουργείο Αμυνας, στο κέντρο της πόλης. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα drones έπληξαν ακατοίκητα κτίρια στην πρωτεύουσα και ότι δεν υπήρξαν θύματα. Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου το Κίεβο δήλωσε ότι θα αντιδράσει στη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι ένα drone συνετρίβη στην Komsomolsky Prospekt, κοντά στο υπουργείο Αμυνας, ενώ ένα άλλο χτύπησε ένα επιχειρηματικό κέντρο στην οδό Likhacheva, σε έναν από τους κύριους περιφερειακούς δρόμους της Μόσχας.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η ιστορική ορθόδοξη εκκλησία της Μεταμόρφωσης της Οδησσού ήταν επίσης πυραυλικός στόχος και ότι «καταστράφηκε μερικώς». Κληρικοί διέσωσαν εικόνες από τα ερείπια μέσα στον καθεδρικό ναό, ο οποίος κατεδαφίστηκε επί Στάλιν το 1936 και ξαναχτίστηκε τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Η ουκρανική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση στον καθεδρικό ναό ως έγκλημα πολέμου, λέγοντας ότι «καταστράφηκε δύο φορές: από τον Στάλιν και τον Πούτιν».