Ισλανδία: Το ηφαίστειο βγάζει λάβα
Το ηφαίστειο δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου από μια ρωγμή μήκους περίπου τριών χλμ. και έκτοτε «ξερνάει» λάβα.
Όπως εξηγεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, «όταν η λάβα ρέει πάνω από μια περιοχή με βλάστηση, μπορεί να παραχθεί μεθάνιο, εάν η βλάστηση δεν καίγεται εντελώς. Το αέριο στη συνέχεια συσσωρεύεται σε κενά και κοιλότητες στη λάβα κι έτσι δημιουργείται ο ανεμοστρόβιλος».
Ο ερευνητής καταιγίδων στο University College του Λονδίνου, Ντέιβιντ Σμαρτ, εξηγεί ότι ο όρος «ανεμοστρόβιλος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που είναι πιθανό να διαφέρει από τον παραδοσιακό ορισμό του ανεμοστρόβιλου.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία ορίζει τον ανεμοστρόβιλο ως μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη αέρα που εκτείνεται κατακόρυφα από την επιφάνεια της Γης έως τη βάση ενός σύννεφου σωρευμένου όγκου. Στην περίπτωση του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ο «ανεμοστρόβιλος» φαίνεται πως συνδέεται με νέφος τέφρας (γνωστό και ως «στήλη έκρηξης»).
Η Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir από το Ισλανδικό Μετρολογικό Γραφείο, ανέφερε ότι το φαινόμενο μπορεί καλείται και «διάβολος της σκόνης». «Ένας διάβολος σκόνης σχηματίζεται όταν ένας θύλακας ζεστού αέρα κοντά στην επιφάνεια ανεβαίνει γρήγορα μέσω ψυχρότερου αέρα από πάνω του, σχηματίζοντας ανοδικό ρεύμα».
Ειδήσεις σήμερα
Ιταλία: Νεκρή η πρόεδρος του εκδοτικού οίκου του «Harry Potter» [βίντεο]
Πιθανές βάσεις των ΗΠΑ σε Κάρπαθο, Λήμνο ή Σκύρο