Στην τροποποίηση του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Αμυνας (NDAA), του ετήσιου νομοσχεδίου του αμυντικού προϋπολογισμού του Πενταγώνου που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρωτοστάτησε η Δημοκρατική βουλευτής των ΗΠΑ, Γκρέις Μενγκ (Πολιτεία Νέας Υόρκης). Είναι η πρώτη ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα βουλευτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης από το 2013 (εκπροσωπεί περιοχές με υπολογίσιμο ελληνοαμερικανικό στοιχείο, όπως τις Bayside, Elmhurst, Flushing, Forest Hills Glendale κ.ά.).
Έκθεση
Η Μενγκ είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου ως και της Υποεπιτροπής Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές και Εξωτερικές Επιχειρήσεις (ειδικά για τις περιπτώσεις ανάπτυξης δυνάμεων και σύστασης στρατιωτικών βάσεων ανά τον κόσμο). Ομως η ουσιαστικοποίηση της τροπολογίας απαιτεί από τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών Υποθέσεων, Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.) ενδελεχή έκθεση για τις σχέσεις άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις αναφορικά με διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και ειδικά σε 1-3 νησιά στο Αιγαίο. Η σχετική τροπολογία έρχεται στο προσκήνιο καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ήδη πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο Πιερίας, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας), στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021, με την Αλεξανδρούπολη να είναι βάση-κλειδί για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο (από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ), της παρακολούθησης των ναυτικών εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, ως και της «συνδεσμολογίας» με τις προωθημένες βάσεις των Αμερικανών σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Το Πεντάγωνο
Τα τελευταία τρία χρόνια, το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα ως απάντηση στην κινητικότητα και παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού σε Ταρτούς και Λατάκια της Συρίας λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και για τις μεσανατολικές εξελίξεις. Η φράση «σε όλη την Ελλάδα» προστέθηκε στο κείμενο της MDCA του 2021 για να περιγράψει σε ποιες γεωγραφικές τοποθεσίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες βάσεις. Αυτό το συγκεκριμένο απόσπασμα χρησιμοποιήθηκε από την Ελλάδα για να προτείνει αρχικά τη Λήμνο και, κυρίως, τη Σκύρο ως νησιά που μπορεί να στεγάσουν στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, αλλά και εναλλακτικά για βάση την Κάρπαθο στο Νότιο Αιγαίο (που είναι τελευταία η πιο ισχυρή υποψήφια για την παρακολούθηση του ρωσικού υποβρυχιακού στόλου). Ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας (τώρα υπουργός Αμυνας), στο παρελθόν προέκρινε την περίπτωση της αεροπορικής βάσης Σκύρου (στην οποία εδρεύει Σμηναρχία Μάχης).
Ενίσχυση δεσμών
«Υπήρξα εντονότατη υποστηρικτής της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας από τις πρώτες μέρες μου στο Κογκρέσο», είπε χθες η βουλευτής Μενγκ, προσθέτοντας: «Οι Queens έχουν μια ισχυρή και δραστήρια ελληνική κοινότητα και είμαι περήφανη που την εκπροσωπώ στο Κογκρέσο. Η τροπολογία μου για την υποστήριξη της ισχυρής αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επέκταση των δικαιωμάτων βάσεων μεταξύ των δύο κρατών μας, θα συνδράμει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ευχαριστώ την ηγεσία του Hellenic Caucus του Κογκρέσου για την υποστήριξη της τροπολογίας μου και ανυπομονώ να γίνει νόμος». Και κατέληξε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους συναδέλφους μου και στις δύο πλευρές του διαδρόμου για την ενίσχυση αυτής της κρίσιμης στρατηγικής συνεργασίας ως και για την προστασία των συμφερόντων ασφάλειας της Αμερικής».
Δηλώσεις υπέρ της επιπρόσθετης τροπολογίας έκαναν ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Φλόριντα) και η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη (Ρεπουμπλικανή/Νέα Υόρκη). «Χαίρομαι που βλέπω αυτή την τροπολογία να περιλαμβάνεται στο NDAA και ενθαρρύνω την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει με προσοχή για να αποτρέψει μελλοντική επίθεση εναντίον των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σχέση ασφάλειας που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί από τη διαδικασία NDAA», δήλωσε η παλαίμαχος βουλευτής, 73χρονη Κωνσταντίνα Αλις Τάιτους (Δημοκρατική του 1ου διαμερίσματος της Πολιτείας Νεβάδα). «Συντάχθηκα με τους συναδέλφους μου για να βεβαιωθώ ότι η κυβέρνηση διατηρεί το Κογκρέσο ενήμερο για το πώς η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και η δυνατότητα για μια τροποποιημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη διμερή συνεργασία των εθνών μας». Η Τάιτους έχει σημαντική επιρροή και είναι μέλος πολλών επιτροπών και υποεπιτροπών για εξωτερικές υποθέσεις, υποδομές, τρομοκρατία, υδάτινους πόρους κ.ά.).
ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
*Την πιθανή αποχώρηση -μέσα στο 2024- των Αμερικανών από την 39η αεροπορική διοίκηση αέρος-διαστήματος στο Ιντσιρλίκ/Αδανα, στην Τουρκία, ως και το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
*Από την παρουσία και δράση των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη μεσογειακή Συρία, αλλά και στην Ανατολική Λιβύη/Κυρηναϊκή, όπου κυρίαρχος είναι ο αντιδυτικός πολέμαρχος Χαφτάρ.
*Από τα νέα σχέδια της αμερικανικής διοίκησης των ΗΠΑ/EUCOM στη Στουτγάρδη, των αμερικανο-νατοϊκών διοικήσεων του διακλαδικού στρατηγείου Νάπολι στην Ιταλία (JFC SOUTH), ως και του αρχηγείου των αμερικανικών και νατοϊκών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγού Κρις Καβόλι USA.
*Από την αποχώρηση (όποτε αποφασιστεί) των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων Β61Β από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, με πιθανές περιοχές μετεγκατάστασης/αποθήκευσης τις ιταλικές βάσεις Αβιάνο και Γκέντι Τόρε ή τη βάση Κλάιν Μπρόχελ στη Φλάνδρα του Βελγίου.
*Γνωστοί αμερικανικοί κύκλοι θα ήθελαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ή τροποποιήσεις στη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, που διέπει το καθεστώς διέλευσης των τουρκικών Στενών (Ελλήσποντο, Βόσπορο, Θάλασσα του Μαρμαρά κ.ά.).
Ειδήσεις σήμερα
Λάρισα: Ο 52χρονος ξυλοκοπούσε για πάνω από μία ώρα την 44χρονη αστυνομικό γυναίκα του
Καιρός – κακοκαιρία «Petar»: Βροχές και καταιγίδες στα δυτικά – Πού θα δείξει 40άρια το θερμόμετρο
Πιθανές βάσεις των ΗΠΑ σε Κάρπαθο, Λήμνο ή Σκύρο
Φωτιές: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Στερεά σήμερα [χάρτης]