Το Iron Sting έρχεται να ενισχύει την μάχη του Ισραήλ κατά της Χαμάς μετά το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome και το σύστημα λέιζερ Iron Beam (όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό).
Όσον αφορά αφορά το Iron Sting, αυτό περιγράφεται ως «βόμβα ακριβείας», σύμφωνα με το βίντεο, που δείχνει τον όλμο των 120 χιλιοστών να καταστρέφει στόχο. Το «Iron Sting» αναπτύχθηκε από την Elbit Systems και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2021. Πρόκειται για έναν όλμο που έχει σχεδιαστεί για χρήση τόσο σε ανοιχτούς χώρους όσο και σε αστικό περιβάλλον, ενώ είναι τόσο ακριβές που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού άμαχου πληθυσμού.
Το όπλο αποτελείται από όλμο 120 χιλιοστών που χρησιμοποιεί GPS και καθοδήγηση λέιζερ για να πλήξει με ακρίβεια τους στόχους. Έχει βεληνεκές 1-12 χλμ. και μπορεί να διαπεράσει διπλά οπλισμένο σκυρόδεμα.
«Χάρη στην ακρίβεια και την τεχνογνωσία των μαχητών, η μονάδα Maglan σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία εξουδετέρωσε δεκάδες τρομοκράτες με διάφορα μέσα, ένα από τα οποία είναι ο όλμος ακριβείας Iron Sting», δήλωσε ο διοικητής της Ταξιαρχίας Καταδρομών, συνταγματάρχης Omer Cohen.
«Από την αρχή του πολέμου, η Ταξιαρχία Καταδρομών πολέμησε σθεναρά ενάντια στη βίαιη επίθεση του εχθρού και εξουδετέρωσε πάνω από 100 τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τακτικές και έφεδρες μονάδες Maglan, Egoz και Duvdevan θα φτάσουν σε κάθε μέρος και σε κάθε εχθρό και θα τους εξοντώσουν. Μαζί θα νικήσουμε- είμαι σίγουρος για τους στρατιώτες μας και τους εμπιστεύομαι».
Iron Dome: Τι είναι και πώς λειτουργεί ο «σιδερένιος θόλος» του Ισραήλ
Την ίδια ώρα στο Ισραήλ λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα από τα καλύτερα αντιαεροπορικά συστήματα το Iron Dome. Το αμυντικό σύστημα του «σιδηρούν θόλου» (Iron Dome) είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους- αέρος μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε μικρή απόσταση.
Το εν λόγω σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:
- το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
- το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
- τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir
Το σύστημα ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να πολλές απώλειες. Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.
Πώς λειτουργεί το Iron Dome
Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.
Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.
Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.
Iron Beam: Το αντιαεροπορικό σύστημα λέιζερ του Ισραήλ που εξουδετερώνει πυραύλους – Η διαφορά του με το Iron Dome
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τις επιθέσεις και την εισβολή της Χαμάς, αλλά και η εμπλοκή της Χεζμπολάχ με επιθέσεις ρουκετών, έχουν υποχρεώσει το Ισραήλ να επισπεύσει την ένταξη στο οπλοστάσιό του ενός από τα πλέον υπερσύγχρονα και εξελιγμένα αντιαεροπορικά όπλα Laser, το Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα).
Το Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα) είναι ένα οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας κατηγορίας 100kW. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ρουκέτες, πυροβόλα και όλμους (RAM) και UAV από απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων έως και αρκετών χιλιομέτρων και είναι μοναδικό στην κατηγορία του.
Το καινοτόμο αυτό σύστημα παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση της Σιγκαπούρης στις 11 Φεβρουαρίου 2014 και αν και αναμενόταν να ενταχθεί στην αεράμυνα του Ισραήλ τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις να επιστρατευτεί νωρίτερα ενώ μερικές αναφορές λένε πως το σύστημα αυτό έχει ήδη αναπτυχθεί στο έδαφος του Ισραήλ.
Τι είναι το Iron Beam (Σιδερένια Ακτίνα) και πώς λειτουργεί
Το Iron Beam, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο των τελικών δοκιμών, είναι δημιούργημα της ισραηλινής εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems και πρόκειται για φθηνό, υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και εξουδετερώνει τους στόχους του με ακτίνες λέιζερ.
Πρόκειται να γίνει το έκτο στοιχείο ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, μαζί με τα Arrow 2, Arrow 3, David’s Sling και Iron Dome.
Το Iron Beam χρησιμοποιεί λέιζερ οπτικών ινών για να εξουδετερώνει τους εναέριους στόχους, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική λύση. Με απλά λόγια το σύστημα Iron Beam θα καταστρέφει τους στόχους με τη χρήση μίας δέσμης λέιζερ υψηλής ισχύος.
Το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομος αμυντικός μηχανισμός ή να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σύστημα αεράμυνας. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων, το Iron Beam έχει χαμηλότερο κόστος ανά βολή, απεριόριστη ικανότητα βολής, μειωμένα λειτουργικά έξοδα και εξαλείφει τον κίνδυνο να πέσουν συντρίμμια σε προστατευόμενες περιοχές.
Το 2020, το σύστημα επέδειξε ένα εντυπωσιακό βεληνεκές έως και 7 χλμ, ικανό να εξουδετερώνει γρήγορα πυραύλους, UAV και βλήματα όλμων μέσα σε δευτερόλεπτα. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
Εάν το Iron Beam χρησιμοποιηθεί θα είναι μια κρίσιμη κίνηση του Ισραήλ για την ενίσχυση της αεράμυνάς του εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Χαμάς.
Η διαφορά με το Iron Dome
Από την άλλη πλευρά το περίφημο Iron Dome, ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό αλλά είναι πολύ ακριβό. Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις. Όμως, το τόσο δυνατό σύστημα αεράμυνας εξουδετερώθηκε μετά από καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς κάτι που οδήγησε στην ανάγκη να επιστρατευθεί ένα πιο αποτελεσματικό όπλο.
Ειδήσεις σήμερα
Η Χεζμπολάχ διαθέτει έως και 200.000 ρουκέτες που στοχεύουν το Ισραήλ
Γκάφα ολκής του CNN: Παρουσίασε λάθος χάρτη του Ισραήλ - Θύελλα αντιδράσεων στο Twitter