Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Βαράντκαρ υποχρεώνει τους σοκαρισμένους βουλευτές του κεντρώου κυβερνώντος κόμματος Fine Gael να επιλέξουν γρήγορα τον νέο Taoiseach («αρχηγός»), όπως είναι ο επίσημος τίτλος του πρωθυπουργού στην Ιρλανδία.
Αλλά ποιος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το τιμόνι της τρικομματικής κυβέρνησης της Ιρλανδίας ενόψει δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων το επόμενο διάστημα; Οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και οι μπουκμέικερς συμφωνούν ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα είναι πιθανότατα Σάιμον, όπως σχολιάζει το Politico.
Σάιμον Χάρις
Ο ευγενικός, επικοινωνιακός Σάιμον Χάρις είναι το ανερχόμενο αστέρι του Fine Gael – ή τουλάχιστον ήταν μέχρι το 2020, όταν ο Βαράντκαρ τον υποβάθμισε σε δευτεροκλασάτο υπουργείο κι έκτοτε ο φιλόδοξος 37χρονος πολιτικός περίμενε ένα στραβοπάτημα του πρωθυπουργού.
Ο Χάρις χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στους κόλπους του κόμματος και θεωρείται δεινός χειριστής του λόγου στις αναμετρήσεις του με την αντιπολίτευση του Sinn Fein – ιδιότητα λίαν χρήσιμη ενόψει των τοπικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και των βουλευτικών εκλογών το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Ο υπουργός Παιδείας – Έρευνας- Καινοτομίας και Επιστήμης, που είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του, είναι γνωστός για τις πολιτικές φιλοδοξίες του και εξελέγη το 2011 σε ηλικία 24 ετών ως νεότερο μέλος της Βουλής της Ιρλανδίας, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ανέλαβε υπουργός Υγείας.
Όταν ο Βαράντκαρ διεκδίκησε τα ηνία του Fine Gael ο Χάρις υποστήριξε τον αντίπαλό του, Σάιμον Κόβενι, αναδεικνυόμενος ως δυνητικά επικίνδυνος νεότερος αντίπαλος του νέου τότε αρχηγού. Ουδέποτε έκρυψε τις βλέψεις του για την πρωθυπουργία του και πολλοί στο κόμμα λένε ότι μόνον από δικό του λάθος θα τη χάσει, όταν θα κληθούν να ψηφίσουν τον ερχόμενο μήνα οι βουλευτές του Fine Gael.
Σάιμον Κόβενι
Στους πιθανούς διαδόχους του Βαράντκαρ περιλαμβάνεται και ένας συνονόματός του, ο Σάιμον Κόβενι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Καταγόμενος από το Κορκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας ο νυν υπουργός Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Απασχόλησης είναι γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας και κληρονόμησε τη βουλευτική του έδρα όταν ο πατέρας του, πρώην υπουργός, έπεσε το 1988 από γκρεμό ενώ είχε βγει για έναν περίπατο κοντά στην οικογενειακή κατοικία.
Ο συγκαταβατικός Κόβενι θεωρήθηκε ότι δεν διέθετε το «δολοφονικό ένστικτο» στην αναμέτρησή του με τον Βαράντκαρ το 2017 για τα ηνία του Fine Gael κι ίσως τα βρει σκούρα και πάλι με αντίπαλο τον Χάρις. Σύμφωνα, πάντως, με το BBC, ο Κόβενι έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του FIne Gael, αφού μιλώντας στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTÉ είπε ότι έλαβε «εδώ και κάποιο καιρό» την απόφαση αυτή μετά την ήττα του από τον Βαράντκαρ προ επταετίας.
Έλεν Μακ Έντι
Αν διάλεγε ο Βαράντκαρ τον διάδοχό του, τότε η Έλεν Μακ Έντι θα γινόταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Όπως και ο Κόβενι, έγινε πολιτικός λόγω μιας οικογενειακής τραγωδίας, όταν ο βουλευτής πατέρας της έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012.
Η 37χρονη Μακ Έντι προωθήθηκε γρήγορα στο υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας, αρχικά ως υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια ως υπουργός Δικαιοσύνης κι έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που πήρε άδεια μητρότητας χωρίς να χάσει το πόστο της. Έκτοτε, όμως, λόγω των ισχνών επιδόσεών της στο υπουργείο – όπως τον περασμένο Νοέμβριο με τις ταραχές στο Δουβλίνο – εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον θα έχει τη στήριξη ικανού αριθμού βουλευτών στο Fine Gael για να χριστεί πρωθυπουργός.
Πασκάλ Ντόναχιου
Ένα άλλο όνομα που «παίζει» για τη διαδοχή του Βαράντκαρ, σύμφωνα με ιρλανδικά ΜΜΕ, είναι εκείνο του Πασκάλ Ντόναχιου, νυν υπουργού Δημοσίων Δαπανών, Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και Μεταρρύθμισης.
Ο 49χρονος Δουβλινέζος είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και Μεταφορών και πρόεδρος του Eurogroup από το 2020. Τους τελευταίους μήνες ο Ντόναχιου προτίμησε να μην σιγήσει τις φήμες ότι θα επιθυμούσε έναν νέο πόστο στις Βρυξέλλες – ή ίσως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου μόλις πρόσφατα αποκλείστηκε ως υποψήφιος για τη θέση του επόμενου διευθυντή του Ταμείου.
Κι εφόσον έχει βλέψεις για πόστο στο εξωτερικό, μάλλον δεν θα είχε νόημα να αναλάβει τώρα τα ηνία του Fine Gael, εκτός εάν το κόμμα του το ζητήσει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γραφείων στοιχημάτων, όπως το Paddy Power, ο Χάρις προβάλλει ως φαβορί, ενώ ακολουθούν οι Κόβενι και Ντόναχιου στην κούρσα για τη δεύτερη θέση και η Μακ Έντι είναι το αουτσάιντερ.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής: Τι θα συζητήσουν οι «27» – Tηλεδιάσκεψη με Ζελένσκι
Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ τον «Ρόκι Μακρόν» – Μήνυμα προς τον Πούτιν οι φωτογραφίες;