Η Γερμανία τηρεί στάση αναμονής επίσημα, αν και πολιτικοί της χώρας μιλούσαν επικριτικά για την άρνηση του προέδρου Τραμπ να δεχθεί την απρόσκοπτη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.
Με εξαίρεση την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), όλο το φάσμα των δημοκρατικών γερμανικών κομμάτων δεν έκρυβε ότι θα επιθυμούσε αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, είπε χθες ότι η καταμέτρηση ψήφων θα πρέπει να συνεχιστεί βάσει της διαδικασίας που έχει οριστεί. «Η αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας», τόνισε.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας(φωτο), μίλησε για μεγάλη πόλωση και ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, ενώ η συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Σάσκια Εσκεν κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά».
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε και η υπουργός Αμυνας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία υπογράμμισε πως «μια συνταγματική κρίση στις ΗΠΑ -αφού ο Τραμπ προτίμησε να κινηθεί δικαστικά- θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη».
Η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θεωρούν πως μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στη Συμμαχία, ή ακόμη και διάλυσή της.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικώ,ν Μπρινό Λεμέρ, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν αποτελούν φιλικό συνεργάτη σε ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια… Η αμερικανική ήπειρος έχει αποσπαστεί από την ευρωπαϊκή».
Αντίθετα με τις ανησυχίες της Ευρώπης, η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν αντιμετώπισαν μάλλον ειρωνικά τις αμερικανικές εκλογές.
Στην Κίνα, τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «χαώδεις εκλογές» και τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής ενώ στη Ρωσία το δίκτυο Rossiya 24 σχολίασε «την τρέλα στις ΗΠΑ».
Αναλυτές, μάλιστα, αστειεύονταν για τη διάχυτη πεποίθηση πως ο Τραμπ έχει τη στήριξη της Ρωσίας για να επανεκλεγεί. Το Press TV του Ιράν, που κάλυπτε τις αμερικανικές εκλογές, μιλούσε για την «απειλή εμφυλίου πολέμου» στις ΗΠΑ
Από την έντυπη έκδοση