Από τον Μάρτιο, η τοπική κυβέρνηση θα εξετάζει τις σακούλες απορριμμάτων που δεν τηρούν τους κανονισμούς – όπως εκείνες που δεν έχουν ταξινομηθεί σωστά ή ξεπερνούν τα όρια μεγέθους – και σε ορισμένες περιπτώσεις θα αποκαλύπτει δημοσίως τα ονόματα των υπευθύνων.
Ο νέος κανονισμός, ο οποίος ψηφίστηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη, εντάσσεται στη μακροχρόνια προσπάθεια της Ιαπωνίας να βελτιώσει το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της.
Παρόλο που πολλές πόλεις στην Ιαπωνία ανοίγουν τις σακούλες απορριμμάτων για να τις επιθεωρήσουν και ορισμένες επιτρέπουν την αποκάλυψη των παραβατικών επιχειρήσεων, η Φουκουσίμα θεωρείται η πρώτη πόλη που προγραμματίζει να αποκαλύπτει τα ονόματα τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.
Πέρυσι, η Φουκουσίμα ανέφερε πάνω από 9.000 περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων απορριμμάτων.
Αυτή τη στιγμή, αντί να μαζεύουν τα απορρίμματα που δεν τηρούν τους κανονισμούς, οι εργάτες συνήθως κολλούν αυτοκόλλητα στις σακούλες απορριμμάτων για να ενημερώσουν τους κατοίκους για την παράβαση. Οι κάτοικοι θα πρέπει στη συνέχεια να πάρουν τα απορρίμματα πίσω στο σπίτι, να τα ταξινομήσουν ξανά και να ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν σωστά την επόμενη φορά που θα περάσουν οι συλλέκτες.
Με τους νέους κανονισμούς της Φουκουσίμα, εάν τα απορρίμματα παραμείνουν ακατάστατα για μία εβδομάδα, οι εργαζόμενοι της πόλης θα τα εξετάζουν και θα προσπαθούν να εντοπίσουν τους παραβάτες μέσω αντικειμένων όπως αλληλογραφία. Οι παραβάτες θα λάβουν προφορική προειδοποίηση, ακολουθούμενη από γραπτή συμβουλή, και ως τελευταία λύση, τα ονόματά τους θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Εν μέσω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικότητας, οι αρχές της Φουκουσίμα δήλωσαν ότι η επιθεώρηση των απορριμμάτων θα γίνεται με ιδιωτικό τρόπο.
Κάθε ιαπωνική πόλη έχει τους δικούς της οδηγούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη Φουκουσίμα, οι σακούλες απορριμμάτων πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία συλλογής κάθε πρωί μέχρι τις 08:30, αλλά δεν μπορούν να αφήνονται έξω από το προηγούμενο βράδυ.
Διαφορετικοί τύποι απορριμμάτων – ταξινομημένοι σε καύσιμα, μη καύσιμα και ανακυκλώσιμα – συλλέγονται σύμφωνα με διαφορετικά προγράμματα.
Για αντικείμενα που υπερβαίνουν τις καθορισμένες διαστάσεις, όπως οικιακές συσκευές και έπιπλα, οι κάτοικοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού για να τα συλλέξουν ξεχωριστά.
Ο δήμαρχος της Φουκουσίμα, Χιρόσι Κοχάτα, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση των σωστών μεθόδων απορρίψεως.
«Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στο να δημοσιοποιηθούν οι κακοί παραβάτες που δεν τηρούν τους κανόνες και δεν ακολουθούν τις οδηγίες και συμβουλές της πόλης», ανέφεραν οι αρχές στη Mainichi.
Η διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση στην Ιαπωνία, όπου από τη δεκαετία του 1990 η κυβέρνηση έχει θέσει ως εθνικό στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης. Οι τοπικές αρχές έχουν εισαγάγει τις δικές τους πρωτοβουλίες σύμφωνα με αυτόν τον στόχο.
Οι κάτοικοι της Καμικάτσου, μιας ιαπωνικής πόλης με φιλόδοξο στόχο μηδενικών αποβλήτων, χωρίζουν υπερηφάνως τα απορρίμματά τους σε 45 κατηγορίες. Στην περιφέρεια Καγκοσίμα έχει γίνει υποχρεωτικό για τους κατοίκους να γράφουν τα ονόματά τους στις σακούλες απορριμμάτων τους. Και πέρυσι, η πόλη της Τσίμπα δοκίμασε έναν βοηθό AI για να βοηθήσει τους κατοίκους να απορρίπτουν τα απορρίμματά τους σωστά.
Ειδήσεις σήμερα
Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Απών απο την «Κοινωνία Ώρα Mega» – Τι ανέφερε η Ανθή Βούλγαρη; [βίντεο]
Κόνι Μεταξά – Μάριος Καπότσης: Τίτλοι τέλους στον γάμο τους! Αποκλειστικό
Σοκ: Έβαλε φωτιά σε μπαρ επειδή τσακώθηκε με το προσωπικό – 11 νεκροί από την τραγωδία στο Βιετνάμ