Ο Κασόγκι βρισκόταν τότε στο προξενείο για να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να μπορέσει να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Χατιζέ Τζενγκίζ. Ο δικηγόρος της κ. Τζενγκίζ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις τελευταίες εξελίξεις, σχολίασε στο δικαστήριο: «Ας μην εμπιστευτούμε το αρνί στον λύκο. Ας προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και την τιμή του τουρκικού έθνους και ας μην πάρουμε μια τέτοια απόφαση».
Ο Αλί Τζεϊλάν, όπως ονομάζεται ο δικηγόρος, υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σχολιάσει κάποτε πως στην Σαουδική Αραβία «δεν υπάρχει δικαιοσύνη».
Ο Γκοκμέν Μπασπινάρ, ένας άλλος δικηγόρος της κ. Τζενγκίζ, είπε στο δικαστήριο ότι η δίκη της Σαουδικής Αραβίας των υπόπτων στην υπόθεση είχε ήδη τελειώσει και ότι πολλοί από τους κατηγορούμενους στην τουρκική δίκη είχαν αθωωθεί εκεί.
«Θα ήταν ανεύθυνο για το τουρκικό έθνος να μεταφέρει την υπόθεση σε μια χώρα χωρίς δικαιοσύνη», είπε ο κ. Μπασπινάρ.
Η απόφαση συνέπεσε με τις προσπάθειες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι πραγματοποιούνταν «συγκεκριμένα βήματα» για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το πλουσιότερο κράτος του αραβικού κόσμου.
Ο επικεφαλής μιας επιτροπής δικαστών ανακοίνωσε την απόφαση στην αίθουσα του δικαστηρίου, ικανοποιώντας το αίτημα του εισαγγελέα την περασμένη εβδομάδα να μεταφερθεί η υπόθεση επειδή κανένας από τους 26 Σαουδάραβες υπόπτους που δικάζονται δεν βρισκόταν υπό κράτηση στην Τουρκία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ενέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα .
Η τουρκική δίκη , η οποία ξεκίνησε το 2020, ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική επειδή η Σαουδική Αραβία είχε αρνηθεί να εκδώσει τους υπόπτους και η τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπει καταδίκες ατόμων που δεν έχουν καταθέσει.
Ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν ένας εξέχων Σαουδάραβας δημοσιογράφος, γνωστός για την κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση της χώρας του. Έχοντας μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες , έγραφε άρθρα για την Washington Post που επέκριναν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τα σχέδιά του να ανακατασκευάσει το βασίλειο. Το πτώμα του Κασόγκι δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ επέμεινε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το σχέδιο δολοφονίας εκ των προτέρων. Ωστόσο, η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε δώσει το «πράσινο φως» στην επιχείρηση για τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Κασόγκι.
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
Οι τουρκικές αρχές είχαν κρατήσει την υπόθεση στο προσκήνιο, επιδεινώνοντας τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, που είχαν βασικά να κάνουν με τη σχέση της Τουρκίας με τους ισλαμιστές πολιτικούς στον αραβικό κόσμο και την υποστήριξη της Τουρκίας στις αντικυβερνητικές εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης», στην οποία η Σαουδική Αραβία αντιτάχθηκε σε μεγάλο βαθμό.
Η Σαουδική Αραβία είχε επιβάλει ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών αγαθών, μειώνοντας δραστικά τη ροή των τουρκικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία, και η Τουρκία υπέστη πρόσφατα μια σημαντική οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει πτώση της αξίας του νομίσματός της.
Το 2019, η Σαουδική Αραβία καταδίκασε πέντε άνδρες σε θάνατο και τρεις σε ποινές φυλάκισης για τη δολοφονία Κασόγκι. Τον επόμενο χρόνο, οι θανατικές ποινές άλλαξαν σε ποινές φυλάκισης, αφού ένας από τους ενήλικους γιους του Κασόγκι έδωσε χάρη στους δολοφόνους.
Αυτή η δίκη ενίσχυσε το αφήγημα της Σαουδικής Αραβίας ότι ο θάνατος του κ. Κασόγκι ήταν αποτέλεσμα μιας αδίστακτης επιχείρησης χωρίς την επίβλεψη ανώτατων αξιωματούχων. Οι Σαουδάραβες δεν κατονόμασαν ποτέ τους άνδρες που καταδικάστηκαν και ένας ειδικός των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τη δίκη ως «το αντίθετο της δικαιοσύνης».
Επικυρώνοντας τη μεταφορά της υπόθεσης στη Σαουδική Αραβία την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε ότι η δίκη θα συνεχιστεί στη Σαουδική Αραβία και ότι η Τουρκία θα περιμένει να δει καταδίκες και ποινές πριν αποσύρει τη δική της υπόθεση.
Ωστόσο, φαίνεται απίθανο η Σαουδική Αραβία να δώσει συνέχεια την υπόθεση, επειδή οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν πει πως θεωρούν ότι η υπόθεση έκλεισε με την προηγούμενη δική τους δίκη.
ΠΗΓΗ: New York Times
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: «Βόμβα» από Ανάσογλου – «Υπάρχει και τρίτο άτομο στην υπόθεση» [βίντεο]
Πάτρα: Στην ανακρίτρια σήμερα ο Μάνος Δασκαλάκης – Γιατί θα καταθέσει