Υπάρχουν, όμως, κάποιες λεπτομέρειες που χρειάζονται ορισμένες διευκρινίσεις, ειδικά με τα πυρηνικά όπλα. Ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία πρέπει να ενημερώσει για την προσεχή πολιτική της σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα. Τα τελευταία είναι ένας σημαντικός πυλώνας της αμυντικής συμμαχίας, η οποία έχει την επίσημη θέση ότι, για όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα είναι εγγενώς μια πυρηνική συμμαχία. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι «σε περίπτωση απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οπλικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα».
Η δήλωση του Πούτιν, καθώς και άλλων -όπως του Μεντβέντεφ-, πυροδότησε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη που δεν έχει ξαναγίνει από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Παρόλο που το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα, το δόγμα είναι αδιαφανές και ο Πούτιν θεωρείται σε μεγάλο βαθμό στη Δύση ως απρόβλεπτος παράγοντας.
Φόβοι
Καθώς η εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώνεται και οι ρωσικές απώλειες πολλαπλασιάζονται, υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στο πυρηνικό της οπλοστάσιο ως μια τελευταία μέθοδο υλοποίησης απειλών. Αυτές οι ανησυχίες συμβαίνουν καθώς η Φινλανδία εξετάζει τις απόψεις της για τα πυρηνικά όπλα ως μελλοντικό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μετά την υποβολή της αίτησης ένταξής της τον Μάιο του 2022, η Φινλανδία βρίσκεται τώρα στην τελική φάση της διαδικασίας πλήρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ (αναμένεται η τυπική έγκριση μόνο της Τουρκίας και της Ουγγαρίας). Στην αίτησή της, η Φινλανδία δεν επιδιώκει εξαιρέσεις για τη συμμετοχή της και δεσμεύεται πλήρως στη Συμμαχία. Αυτό έχει ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την επερχόμενη πολιτική της για τα πυρηνικά όπλα.
Στις 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Nιινίστο, τόνισε: «Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: Ακόμα κι αν δεν θα επιβάλουμε εκ των προτέρων κανέναν περιορισμό στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία δεν έχει καμία πρόθεση να φέρει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Ούτε έχω δει κάποια ένδειξη ότι κάποιος μας τα προσφέρει». Τα δύο άλλα σκανδιναβικά μέλη του ΝΑΤΟ -Νορβηγία και Δανία- έχουν επί χρόνια απαγορεύσει τις βάσεις του ΝΑΤΟ ή τα πυρηνικά όπλα εντός των συνόρων τους σε καιρό ειρήνης. Υποβάλλοντας αίτηση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς ρητούς περιορισμούς, η Φινλανδία δίνει στον εαυτό της την ευκαιρία να χαράξει τις δικές της αποφάσεις για τα πυρηνικά όπλα.
Αλλά υπάρχει μία περίπτωση… Σύμφωνα με την τρέχουσα εθνική νομοθεσία της Φινλανδίας, τα πυρηνικά όπλα είναι «παράνομα». Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα είναι σύμμαχος με χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια και είναι έτοιμες να τα χρησιμοποιήσουν εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτό ευθυγραμμίζεται με το δόγμα του ΝΑΤΟ που λέει ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασικό συστατικό αποτροπής. Αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει η Φινλανδία την ημέρα που θα ενταχθεί πλήρως στην πυρηνική συμμαχία. Ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί επαρκώς τι θα σημαίνει το να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ για την προσέγγιση της Φινλανδίας στα πυρηνικά όπλα.
Διαχρονικά κατά των πυρηνικών όπλων
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Η πολιτική της Φινλανδίας για τα πυρηνικά όπλα ως μέλους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξυπηρετεί τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή συμφέροντα του λαού της. Η Φινλανδία έχει ιστορικό ισχυρής πολιτικής στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Το 1968, ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT) και έκτοτε έχει δείξει ισχυρή υποστήριξη στις πολυμερείς συνθήκες μη διάδοσης πυρηνικού ως και εξελιγμένου συμβατικού αφοπλισμού. Αλλά αυτός ο δογματισμός έχει κάπως αμφιταλαντευτεί τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον Ιούλιο του 2017, όταν η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Οπλων υπεγράφη από 122 χώρες, η Φινλανδία επέλεξε να απόσχει από την υποστήριξη της συνθήκης ως αποτέλεσμα της αλλαγής των προτεραιοτήτων εθνικής ασφάλειας. Περίπου εκείνη την εποχή, ειδήμονες στη Φινλανδία πίστευαν ότι μια ψηφοφορία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων δεν θα οδηγούσε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεδομένης της αντίθεσης των πέντε πυρηνικά εξοπλισμένων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψηφοφορία για τη συνθήκη, η οποία τελικά θα ωφελούσε.
Οι ειδικοί διατύπωσαν τη θεωρία εκείνη την εποχή ότι η Φινλανδία απείχε από την ψηφοφορία για να μη θέσει σε κίνδυνο τις προοπτικές ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Οταν η Φινλανδία ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνάς της θα έχει μια θέση στην Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού/NPG του ΝΑΤΟ, το ανώτερο όργανο που συζητά το πυρηνικό δόγμα της Συμμαχίας και καθορίζει την πολιτική.
Η συζήτηση της αναθεωρημένης πολιτικής της Φινλανδίας για τα πυρηνικά όπλα είναι σημαντική για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ηθική της συνεχούς και μακροχρόνιας υποστήριξης της Φινλανδίας στον αφοπλισμό και τις προσπάθειες μη διάδοσης. Η συζήτηση θα πρέπει, επίσης, να αντικατοπτρίζει την προθυμία του λαού να συμμετάσχει στις ασκήσεις, στις δραστηριότητες ή τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ (π.χ. στην ετήσια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ/Steadfast Noon).
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Αυθαίρετα: Πώς θα χτιστούν τα εκτός σχεδίου [πίνακες]