Ο Τύπος κάνει λόγο για τον «χειμώνα της οργής» -εμπνευσμένο από τον «Ριχάρδο τον Γ’» του Σαίξπηρ- συγκρίνοντάς τον με την περίοδο 1978-1979 της Μάργκαρετ Θάτσερ και αναλυτές σημειώνουν ότι η κατάσταση πολύ δύσκολα θα αποκλιμακωθεί. Υπολογίζεται πως ένα εκατομμύριο ώρες εργασίας θα χαθούν εντός του Δεκεμβρίου εξαιτίας των απεργιών που πραγματοποιούν και έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε κλάδους της Υγείας, στα ταχυδρομεία, στη συνοροφυλακή και τους σιδηροδρόμους, επιδεινώνοντας τα προβλήματα στην οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.
Βήμα πίσω
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στις πιέσεις των απεργών, έχει χαρακτηρίσει παράλογους τους επικεφαλής των συνδικάτων και «μη διαχειρίσιμες» τις αυξήσεις που ζητούν. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις, ώστε να επεκτείνει τους νόμους προκειμένου να διατηρηθεί η παροχή κάποιων υπηρεσιών στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, ενώ σε άλλους τομείς πιθανόν να απαγορεύσει τις απεργίες, κίνηση που θα κλιμακώσει περαιτέρω την αντιπαράθεση.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργία στην 106χρονη ιστορία του Βασιλικού Κολεγίου Νοσηλευτικής (RCN) με τη συμμετοχή 100.000 νοσηλευτών, που ζητούν αυξήσεις μισθών (19%), αφού βρήκαν… τοίχο στο αρμόδιο υπουργείο. Οι τριγμοί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) είναι σοβαροί, με το αρνητικό ρεκόρ 7,2 εκατομμυρίων πολιτών στην Αγγλία να περιμένουν θεραπεία (σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ενωση). «Αγκάθι» παραμένει και η υποστελέχωση του NHS, καθώς υπολογίζεται πως το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν 9,7% τον Σεπτέμβριο (8,1% τον Δεκέμβριο του 2019 πριν από την πανδημία).
Τα συνδικάτα και οι ενώσεις, από την πλευρά τους, διεκδικούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (10,7% τον Νοέμβριο), ώστε να απορροφηθεί η αύξηση του κόστους ζωής εν μέσω επίμονων ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Τις τελευταίες εβδομάδες, απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί από νοσηλευτές, υπαλλήλους σε σιδηροδρόμους, ταχυδρομεία, εργαζομένους ασθενοφόρων, προσωπικό αεροδρομίου, συνοριακές δυνάμεις, εργαζομένους αυτοκινητοδρόμων, προσωπικό της Eurostar, δημοσίους υπαλλήλους, οδηγούς λεωφορείων, πυροσβέστες, φιλανθρωπικούς οργανισμούς και μετεωρολόγους.
Πληθωρισμός
Τα αιτήματα των απεργών έρχονται εν μέσω μιας περιόδου υψηλών πληθωριστικών τάσεων και των προσπαθειών της κυβέρνησης να προωθήσει εκτενείς μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να πετάξει τον βαρύ μανδύα του Brexit, καθιστώντας τη χώρα και πάλι ανταγωνιστική και δυναμική στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Η επιδίωξη να τονώσει την υποτονική οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου έχει γίνει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση του Ipsos, εκτιμάει ότι η Βρετανία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση (62%).
Η αύξηση του κόστους ζωής επιδεινώνει σοβαρά την ποιότητα ζωής των πολιτών και πυροδοτεί κοινωνικές αναταραχές στη Βρετανία -και αλλού-, καθώς οι τιμές βασικών αγαθών έχουν εκτοξευτεί, το ενεργειακό κόστος, επίσης, «ροκανίζοντας» τους μισθούς. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της Βρετανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 16% των κατοίκων της χώρας «ανησυχεί ή ανησυχεί πολύ» ότι θα του τελειώσουν τα τρόφιμα προτού έχει χρήματα για να αγοράσει περισσότερα. Περίπου το 23% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν μπορεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του, είτε ποτέ είτε περιστασιακά.
Ο Τραμπ στερεί τη φύλαξη της Secret Service από τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Μπόλτον και τον αποκαλεί «ηλίθιο»
«Αγκάθι» το μεταναστευτικό
Τα προβλήματα για τον Σούνακ δεν έχουν τέλος, αφού ο πρωθυπουργός κλήθηκε να διαχειριστεί, εν μέσω απεργιακού χάους και κινητοποιήσεων των συνοροφυλάκων, το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών που περνούν το Στενό της Μάγχης μετά τη νέα θαλάσσια τραγωδία με τέσσερις νεκρούς που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή στάση του στο μεταναστευτικό, ανακοίνωσε νέο σχέδιο πέντε σημείων για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και έκλεισε νέα συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Αλβανών μεταναστών -αποτελούν το ένα τρίτο των ροών φέτος. Το μεταναστευτικό παραμένει ακανθώδες ζήτημα για τους Βρετανούς -το τρίτο σημαντικότερο μετά την οικονομία και την Υγεία- και η αποτελεσματικότητα Σούνακ επί του πεδίου εκτιμάται πως θα κρίνει τη δημοσκοπική πορεία του. Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές, αφού οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί εμφανίζουν προβάδισμα έως 27 μονάδες – και 11 μονάδες, στην ευνοϊκότερη δημοσκόπηση για τους Τόρις.
Χριστουγεννιάτικη λιτότητα
Οι παρατηρητές συμφωνούν πως τα πρώτα Χριστούγεννα του Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα είναι ξέγνοιαστα. Αλίμονο, αν ξεπορτίσει σε κάποιο προορισμό του εξωτερικού ενόσω οι Βρετανοί θα είναι καθηλωμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας των απεργιών σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών.
Οι στολισμοί στους δρόμους και τις πλατείες στις μεγάλες πόλεις είναι μεγαλοπρεπείς όπως πάντα -ίσως με κάποια μικρή έκπτωση στο γκλίτερ και στα ωράρια φωταγώγησης-, η εικόνα όμως δεν είναι η ίδια σε δήμους που δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος. Τα λαμπιόνια καταλήγουν να είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας, αφού οι πολίτες ετοιμάζονται για εορτασμούς λιτότητας. Οπως προκύπτει από έρευνα της Accenture, σχεδόν το 49% των ερωτηθέντων στη Βρετανία σχεδιάζει να αγοράσει λιγότερα δώρα, το 46% να φάει λιγότερες φορές σε εστιατόριο και το 35% σκοπεύει να κάνει περικοπές τόσο στις κοινωνικές συναθροίσεις όσο και στις οικογενειακές εκδηλώσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Αυθαίρετα: Πώς θα χτιστούν τα εκτός σχεδίου [πίνακες]