Η ανακοίνωση έγινε από αξιωματούχους στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου το θηλαστικό μήκους τεσσάρων μέτρων είχε μεταφερθεί σε φορτηγό-ψυγείο μετά την ανάσυρσή του από το νερό.
Οι διασώστες είχαν προγραμματίσει να απελευθερώσουν τη φάλαινα βάρους 800 κιλών στη θάλασσα.
Η μπελούγκα είχε παγιδευτεί στη γαλλική ενδοχώρα και η υγεία της επιδεινώθηκε αφού δεν μπορούσε να φάει. Προβληματισμό στους ειδικούς είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η φάλαινα αρνούνταν την τροφή, ακόμα και όταν της την προσέφεραν.
Την Τετάρτη 10/8, πλήθη εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού στο Saint-Pierre-La-Garenne στη Νορμανδία της βορειοδυτικής Γαλλίας για να παρακολουθήσουν τη διάσωση – καθώς το ενδιαφέρον για την επιβίωση της φάλαινας εξαπλώθηκε πέρα από τη Γαλλία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
Οι ειδικοί εξακολουθούν να προβληματίζονται για το πώς η φάλαινα κατάφερε να απομακρυνθεί τόσο νότια από το φυσικό της περιβάλλον.
Οι φάλαινες μπελούγκα περιστασιακά κινούνται προς τα νότια το φθινόπωρο για να τραφούν, καθώς αρχίζουν να σχηματίζονται οι πάγοι, αλλά είναι σπάνιο το να ταξιδεύουν τόσο μακριά από την πατρίδα τους.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Pelagis που ειδικεύεται στα θαλάσσια θηλαστικά, ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, βόρεια της Νορβηγίας, 3.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Σηκουάνα.
Παρότι σπάνιο, το περιστατικό δεν είναι πρωτόγνωρο: Τον Μάιο, μια φάλαινα δολοφόνος βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Σηκουάνα στη Νορμανδία.
Το 2019, μια νεκρή φάλαινα βρέθηκε στον ποταμό Τάμεση της Αγγλίας, κοντά στο Gravesend, όπως είχαν δηλώσει Βρετανοί αξιωματούχοι στο BBC.
Ειδήσεις σήμερα
Ναυάγιο: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τη χωματερή – Ποιοι καθάρισαν