Μια μέρα μετά τη σαφή και ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή της πολιτικής που στηρίζει την κοινωνία, δίνει λύσεις και υλοποιεί ένα μεταρρυθμιστικό έργο, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της χώρας σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη θα ριχθεί άπλετο φως και το θέμα θα έρθει σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναλαμβάνονται θεσμικές παρεμβάσεις που διορθώνουν τις διαχρονικές παθογένειες.
«Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να το απαντήσουμε μέχρι τέλους, να μη μείνει καμία σκιά. Υπάρχει, όμως, και το θέμα πώς η χώρα θα προχωρήσει σε έναν χειμώνα που φαντάζει αχαρτογράφητος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Υπάρχει το θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης που σοβεί και που είναι μπροστά μας. Υπάρχει το ζήτημα του πώς θα απαντήσουμε στις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά από το χειμώνα και μετά. Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την υλοποίηση μιας πολιτικής που στηρίζει την κοινωνία, που δίνει λύσεις, που απαντά με δημιουργικό τρόπο στις προκλήσεις και την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού έργου, που έχει πετύχει να ανεβάσει την Ελλάδα πολλά επίπεδα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, που δημιουργεί συνθήκες προκοπής για όλους, που δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες πολίτες να ζήσουν καλύτερα στο μέλλον, απ’ ό,τι ζούσαν μέχρι τώρα. Αυτό δεν πρέπει να το διακόψουμε και δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή με πολιτικές και δράσεις δίπλα στον πολίτη και δίπλα στην κοινωνία, χωρίς -επαναλαμβάνω- να καθυστερήσουμε ή να θέλουμε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο, καμία σκιά σε ό,τι αφορά τη σοβαρή αυτή υπόθεση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν και για τον κ. Ανδρουλάκη και για τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Οι απαντήσεις αυτές, εξαιτίας του χαρακτήρα του θέματος, δεν μπορεί, παρά να γίνουν με θεσμικό τρόπο. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ολες οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες θα βοηθήσουν τη Δικαιοσύνη, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς της η κάθε μία και ό,τι θεσμικά προβλέπεται και πρέπει να γίνει, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα γίνει», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση οποιασδήποτε καθυστέρησης. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο πρωθυπουργός εκτός του ότι το έθεσε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, προχώρησε σε μια σειρά θεσμικών προτάσεων, θεσμικών παρεμβάσεων, για να διορθωθούν πράγματα, εξαιτίας των οποίων προέκυψε και αυτό το μη ανεκτό πολιτικά περιστατικό της παρακολούθησης κινητού τηλεφώνου ενός ευρωβουλευτή, ενός αιρετού εκπροσώπου του ελληνικού λαού, στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, το διάστημα που έγινε η νόμιμη επισύνδεση».
Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιχείρησε, διά του κ. Γεραπετρίτη, να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη. «Οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι εκεί και είναι στη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη να του πουν, όσα μπορούν να του πουν, εξαιτίας αυτού του θεσμικού πλαισίου. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός χθες πρότεινε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, αλλαγής, ενδεχομένως, κάποιων εκ των διατάξεων του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε στο μέλλον αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ζητήματα. Είναι δύσκολη άσκηση η ισορροπία μεταξύ της διαφύλαξης των εθνικών δικαίων ή ζητημάτων ασφαλείας και των προσωπικών δικαιωμάτων. Φάνηκε με την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερα φίλτρα, προφανώς πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες. Και αυτό έρχεται να κάνει ο πρωθυπουργός με αφορμή αυτήν την υπόθεση, προτείνοντας θεσμικά κάποια μέτρα και κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παρακολουθήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Νέα κίνηση όξυνσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βουλής, από τον οποίο ζήτησε διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και έκτακτη προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα της παρακολούθησης «πολιτικών και δημοσιογράφων».
Αν και η κυβέρνηση συμφώνησε με την επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης εντός εκείνης της εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι επανήλθε. Με επιστολή των μελών του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα καθώς και να κληθούν στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδης, και η εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι κατεπείγοντος για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, τόσο λόγω αυτού καθεαυτό του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».
Οπως έγινε γνωστό, στις 22 Αυγούστου, στη μία το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει το πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για την προ ημερησίας συνεδρίαση που ζητά ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι αιτηθείσες συνεδριάσεις να διεξαχθούν ακόμα και την επομένη της Διάσκεψης των Προέδρων.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο γραμματέας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που πήγαμε τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποδείκνυαν την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator, προσπάθησε να υποβαθμίσει, να αποκρύψει στοιχεία. Πήγαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δύο υπουργοί και ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, και είπαν ψέματα ότι δεν ξέρουν τίποτα για το Predator και την παρακολούθηση. Και αποδείχθηκε στην πορεία ότι ένας Ελληνας ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος για την αρχηγία του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ». Πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha ότι «το Σύνταγμα μιλάει ξεκάθαρα στο άρθρο 19, παρ.1, για την ιδιωτικότητα και την προστασία βουλευτών και ευρωβουλευτών, ώστε να μην παρακολουθούνται οι συνομιλίες». Σχολιάζοντας τις διαρροές περί προσπάθειας επικοινωνίας του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος απάντησε: «Δεν είμαστε καφενείο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια θεσμικά». Και πρόσθεσε: «Θα ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρέπει να μας απαντήσουν και ποιοι έχουν και χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator».
Σακελλαροπούλου για παρακολουθήσεις: «Αμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης »
Παρέμβαση στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενα 24ωρο μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε να χυθεί άπλετο φως και να μη μείνει καμία σκιά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και έστειλε σαφές μήνυμα ότι η προάσπιση της Δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα και παρατάξεις.
«Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστούν μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς», πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου. Και υπογράμμισε ότι ο σεβασμός και η προάσπιση της Δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα: «Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κομισιόν για παρακολουθήσεις: «Τα κράτη-μέλη πρέπει να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας»
Tα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να επιβλέπουν και να ασκούν έλεγχο στις υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ανέφερε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν για την υπόθεση παρακολούθησης πολιτικών στην Ελλάδα.
Ερωτηθείσα σχετικά, η εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει γνώση των δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ σχετικά με το λογισμικό παρακολούθησης που χρησιμοποιείται από κάποιες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι «κάθε προσπάθεια των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας να έχουν πρόσβαση παράνομα σε στοιχεία πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την εθνική τους ασφάλεια και θα πρέπει να επιβλέπουν και να ασκούν έλεγχο στις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. «Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και η ασφάλεια των δημοσιογράφων και η ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι την ευθύνη για την έρευνα αυτών των υποθέσεων την έχουν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές Αρχές να εξετάσουν πλήρως τέτοιες καταγγελίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το θέμα, ενώ υπενθύμισε την πρόσφατη έκθεση (της Κομισιόν) για το Κράτος Δικαίου και το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα σχετικά με το θέμα της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης.
Πρώτα ευρήματα από ΑΔΑΕ, συνεχίζεται ο έλεγχος
Αρχίζει να αποδίδει καρπούς η έρευνα της ΑΔΑΕ για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Αρχής, «ο έλεγχος που αφορά στην καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ».
Η ανακοίνωση, που υπογράφει εκ μέρους της Ολομέλειας ο πρόεδρος, Χρήστος Ράμμος, αφού υπενθυμίζει ότι η «ΑΔΑΕ είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια με βάση το ίδιο το Σύνταγμα Αρχή (άρθρο 19 §2) για τη διασφάλιση του θεμελιώδους και απολύτως απαραβίαστου δικαιώματος στο απόρρητο και στην ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, χωρίς το οποίο δεν νοείται Κράτος Δικαίου και δημοκρατικός βίος», καταλήγει με την επισήμανση ότι η Αρχή είναι «έτοιμη να υποβάλει αρμοδίως συγκεκριμένες προτάσεις, μέρος των οποίων έχει ήδη αποτυπωθεί στις ετήσιες εκθέσεις της προς τη Βουλή των Ελλήνων, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω θωράκιση του απορρήτου των επικοινωνιών».
Θυμίζουμε ότι στην Εκθεση Πεπραγμένων του 2020 η ανεξάρτητη Αρχή έθετε συγκεκριμένα ζητήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση ότι «η συντριπτική πλειονότητα των διατάξεων περί άρσης αφορά λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι, όταν η άρση διενεργείται για λόγους εθνικής ασφάλειας, ο νόμος διευκολύνει έτι περαιτέρω τη διαδικασία, καθώς δεν απαιτεί αιτιολογία, ούτε την αναγραφή στη διάταξη το[υ] ονόμα[τος] του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης». Επιπλέον, «δεν θέτει ανώτατο όριο ως προς τη δυνατότητα χορήγησης διαδοχικών, μετά την αρχική, παρατάσεων».
Η ΑΔΑΕ ζητούσε, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαβίβασης των διατάξεων από έγχαρτο σε ψηφιοποιημένο, ενώ έχει εκφράσει τον προβληματισμό της (Εκθεση Πεπραγμένων του 2019) για την πολλαπλάσια συχνότητα άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ
Δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα μέτρα για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, «ο διοικητής της ΕΥΠ διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της κυβέρνησης. Επίσης ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της».
Η υποχρέωση παροχής γνώμης καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα διοικητή κατά τη δημοσίευση της παρούσας ΠΝΠ. Επίσης, με άλλο άρθρο σε σχέση με την άρση απορρήτου επικοινωνιών, προστίθεται εδάφιο σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ ενεργεί ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει με την έγκριση του εισαγγελέα Εφετών.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Ποιοι πίεσαν τον Ερντογάν να αλλάξει ρότα το γεωτρύπανο