«Οι παρατεταμένοι και συχνοί καύσωνες θα γίνουν η νέα κανονικότητα», προειδοποίησε ο Ενρίκε Σάντσεθ, καθηγητής Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καστίλης-Λα Μάντσα. Μιλώντας στο BBC, ο Ισπανός καθηγητής τόνισε ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη θα βιώνει όλο και πιο ακραία και φονικά φαινόμενα. Καθώς η Ισπανία και η Πορτογαλία μετρούν τις πληγές και τους νεκρούς τους ύστερα από τον καταστροφικό καύσωνα και τις πυρκαγιές -που ακόμη αποτελούν μεγάλο πρόβλημα-, η Βρετανία ετοιμάζεται για το πιο επιθετικό και ασυνήθιστο κύμα ζέστης στην ιστορία της.
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι νεκροί από τις επιπτώσεις του καύσωνα έχουν ξεπεράσει τους 1.000 σύμφωνα με απολογισμό των Αρχών. Θλιβερές λίστες για νεκρούς άρχισαν να κάνουν και οι Αρχές στη Βρετανία. Ενα 16χρονο αγόρι που έχασε χθες τη ζωή του κολυμπώντας σε ποτάμι είναι το δέκατο θύμα των τελευταίων ημερών. Με έκτακτη ανακοίνωση, η Αστυνομία προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει το κολύμπι σε ποτάμια και λίμνες. Επίσης, οι υγειονομικές Αρχές φοβούνται την αύξηση των θανάτων και την επιδείνωση της υγείας ευάλωτων ατόμων.
Οι Αρχές σε όλη τη Βρετανία προετοιμάζονται για εισβολή νέου θερμού κύματος από σήμερα, που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η χώρα, τουλάχιστον όσο υπάρχουν τα μετεωρολογικά αρχεία. Οι ειδικοί μιλούν για καύσωνα 41-43 βαθμών Κελσίου, απίστευτο για τη χώρα. Χθες, η πιο υψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή της Ουαλίας (35,3 βαθμοί). Από σήμερα, όμως, θα μπει όλη η Αγγλία στο «κάδρο» της ζέστης και το Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο καυτά σημεία της επικράτειας.
Οι Αρχές ανακοινώνουν συνεχείς οδηγίες προς τους πολίτες που είναι ασυνήθιστοι σε τέτοια φαινόμενα και αναζητούν απεγνωσμένα ανεμιστήρες και τρόπους να δροσιστούν. Ορισμένα δρομολόγια τρένων έχουν ακυρωθεί, καθώς οι σιδηροδρομικές γραμμές θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης.
Οι πυρκαγιές καταστρέφουν δασικές εκτάσεις και σπίτια στη Δυτική Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία. Ο γαλλικός Τύπος μιλάει για «Αποκάλυψη», καθώς 15 περιοχές του γαλλικού Νότου έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί σε Καταλονία, Γαλικία, Καστίλη και Λεόν. Η Πορτογαλία άρχισε να συνέρχεται από τις πυρκαγιές, όμως οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή υπό το φόβο αναζωπυρώσεων, καθώς οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει την καταστροφή του 2017, όταν 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προκαλούν ασφυξία στον πλανήτη, όπως προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη», ανέφερε μιλώντας για τις πυρκαγιές και τους καύσωνες που πλήττουν μεγάλο τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ στο νότιο, οι πλημμύρες είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο Γκουτέρες κατήγγειλε την αδιαφορία των ανεπτυγμένων χωρών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.
Εκτός από την Ευρώπη, πυρκαγιές μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες και στη Βόρεια Αμερική, ενώ καύσωνας και ξηρασία έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Ινδίας.