Ερευνες για την τύχη των εξαφανισθέντων έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά από τις οικογένειές τους. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 307 σοροί ανθρώπων -νέων στην πλειοψηφία τους-, ενώ αγνοούνται άλλοι 1.162, τουλάχιστον. Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει στόχο να διαπιστωθεί τι απέγιναν τα θύματα μετά τη φυλάκισή τους. «Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση για να αναλάβει αυτή τη βασανιστική δουλειά», σχολίασε η Γκάμπι Ριβέρα, πρόεδρος της Ενωσης Οικογενειών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων. Για πολλά χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή, επικρατούσε η λεγόμενη συμφωνία της σιωπής μεταξύ των Ενοπλων Δυνάμεων, που δεν ήθελαν να αποκαλύψουν την πιθανή εμπλοκή ή ανοχή μελών τους στους βασανισμούς και τις εξαφανίσεις ανθρώπων στη διάρκεια της χούντας.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 40.000 άνθρωποι που αντιτάχθηκαν στη χούντα του Πινοσέτ ή θεωρήθηκαν εχθροί του καθεστώτος φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Πάνω από 3.000 δηλωμένοι αριστεροί δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις και μέρος του πολιτικού κόσμου ήθελε να εξαλείψει αυτό το αιματηρό και ντροπιαστικό κεφάλαιο της χιλιανής ιστορίας, στέλνοντας στη λήθη πρόσωπα και πεπραγμένα. Κατά το τέλος της δεκαετίας του 1990, στρατιωτικοί είχαν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για περίπου 200 πολιτικούς κρατούμενους που πετάχτηκαν στη θάλασσα από ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα. Ομως ορισμένα από τα πτώματα των συγκεκριμένων θυμάτων αποκαλύφθηκε αργότερα πως ήταν θαμμένα σε ομαδικούς τάφους.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Εν μέσω μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής την οποία υποδαύλιζε τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Σεπτέμβριο του 1973, ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ που είχε την υποστήριξη της CIA προχώρησε σε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή και ανέτρεψε τον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η δικτατορία του Πινοσέτ χαρακτηρίστηκε από αιματηρή καταστολή και διήρκεσε έως το 1990. Ο ίδιος πέθανε το 2006, χωρίς να δικαστεί και να καταδικαστεί για τα φρικτά εγκλήματα του καθεστώτος του που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια.
Επίσης αποκαλύφθηκε η συνεργασία του με άλλα δικτατορικά καθεστώτα της Νότιας Αμερικής, από τα οποία προμηθευόταν δηλητήρια, για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ισπανικού Τύπου, το καθεστώς του Πινοσέτ προμηθευόταν από τη Βραζιλία την τοξίνη της αλλαντίασης, ένα ισχυρό δηλητήριο που χρησιμοποιούσε κατά των αντιπάλων του.
Μετά από 42 χρόνια βρήκε τη μητέρα του
Ενα από τα εγκλήματα που γίνονταν στη διάρκεια της χούντας του Πινοσέτ ήταν και οι απαγωγές νεογέννητων και η μεταφορά τους σε άλλες χώρες για υιοθεσίες. Πριν από λίγες ημέρες, ένας δικηγόρος 42 ετών από τις ΗΠΑ, τον οποίο είχαν κλέψει στρατιωτικοί την περίοδο του στρατιωτικού καθεστώτος, βρήκε τη βιολογική του μητέρα.
Ο Τζίμι Λίπερτ Θάιντεν ταξίδεψε στη Χιλή μαζί με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους για να γνωρίσει τη μητέρα του Μαρία Ανχέλικα Γκονσάλες. Η μητέρα του ζει στη Βαλντίβια, 740 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, και ο δικηγόρος κατάφερε να τη βρει χάρη σε εξετάσεις DNA και τη βοήθεια της Nos Buscamos, μη κυβερνητικής οργάνωσης που προσπαθεί να συνδέσει ξανά οικογένειες οι οποίες είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια της χούντας. Μέχρι σήμερα, η Nos Buscamos λέει πως έχει καταφέρει να βρει και να φέρει σε επαφή 400 ανθρώπους με τους δικούς τους.