Ο Βολοντίμιρ Zελένσκι ισχυρίσθηκε ότι οι επιθέσεις έγιναν με τη χρήση πυρομαχικών διασποράς κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιγράφοντάς τη ως «μια πολύ άσχημη κλιμάκωση των ρωσικών τρομοκρατικών τακτικών».
Πρόσθεσε ότι περίπου 100 drones και 90 πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, και σε αρκετές περιοχές καταγράφηκαν πυραυλικά χτυπήματα Kalibr με πυρομαχικά διασποράς, ειδικά σε μη στρατιωτικές υποδομές. Συντρίμμια πυραύλων αναφέρθηκαν σε δύο τοποθεσίες στο Κίεβο, αλλά οι τοπικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η αεράμυνα αναχαίτισε όλους τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην πρωτεύουσα, και επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τη Δύση για παροχή συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αξιοποιούν τα όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να πραγματοποιήσουν χτυπήματα, χρησιμοποιώντας πιο σύνθετα πακέτα κρούσης εναντίον στρατιωτικών αντικειμένων στα μετόπισθεν της Ρωσίας. Ρωσικές και τοπικές πηγές της κατεχόμενης Κριμαίας ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα σύνθετο πλήγμα drones και πυραύλων προχθές εναντίον της κατεχόμενης Σεβαστούπολης χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες ,πυραύλους Neptune, τροποποιημένους πυραύλους αεράμυνας S-200, απροσδιόριστους βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Storm Shadow που παρέχονται από τη Δύση και 40 drones κρούσης. Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν την Ανώτατη Ναυτική Σχολή Nαχίμοφ στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη και το κοντινό αεροδρόμιο Μπελμπέκ.
Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζει ο Πούτιν τις απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις απειλώντας χθες από την Αστάνα του Καζακστάν να πλήξει «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο με τον πολυσυζητημένο πύραυλο Oreshnik IRBM . Ο Πούτιν έχει καυχηθεί ότι η Ρωσία παράγει δέκα φορές περισσότερους πυραύλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Εμφανιζόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στην Αστάνα στον οποίο συμμετέχουν η Λευκορωσία και ορισμένες Κεντροασιατικές/πρώην Σοβιετικές «δημοκρατίες», ο Πούτιν προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους πάντες για τις δυνατότητες του πυραύλου Oreshnik.
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λαμβάνει ένα τελευταίο μείζον μέτρο υπέρ του περιβάλλοντος και εναντίον του Τραμπ
Απείλησε ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο θα μπορούσαν να γίνουν στόχος για τον πύραυλο Oreshnik και επεσήμανε ότι η Ουκρανία έχει εξαπολύσει με drones πολλαπλές επιθέσεις κατά της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Η Ουκρανία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφη στη Μόσχα νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Διορισμός από Τραμπ
Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όρισε τον απόστρατο αντιστράτηγο Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως Σύμβουλος και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Kέλογκ ήταν μέρος της πρώτης κυβέρνησης του Τράμπ και υπηρέτησε ως επικεφαλής του επιτελείου και εκτελεστικός γραμματέας του τότε Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Υπηρέτησε επίσης στον στρατό για περισσότερα από 35 χρόνια. Ο Kέλογκ -βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα- θεωρείται ότι συμπαθεί αρκετά την Ουκρανία και επισκέφτηκε την Περιφέρεια του Χάρκοβο το 2023, συμπεριλαμβανομένης και της απελευθερωθείσας πόλης Iζιούμ. Αργότερα ετοίμασε μια πολυσέλιδη έκθεση για την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας.
«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ»
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναπτύξει τον νέο πύραυλο «σε απάντηση στις ενέργειες του εχθρού» -μια αναφορά στη χρήση πυραύλων κατασκευής των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εντός του ρωσικού εδάφους- καθώς και ότι «δεν υπάρχουν ανάλογοι πύραυλοι με το ρωσικό Oreshnik στον κόσμο».
Είπε ότι τα δυτικά ισοδύναμα δεν θα εμφανιστούν σύντομα. Ανέφερε ότι σε περίπτωση μαζικής χρήσης του Oreshnik, η δύναμη του χτυπήματος θα είναι συγκρίσιμη με ένα πυρηνικό όπλο.
Συμφωνίες με Καζακστάν
Ο Πούτιν και ο ομόλογός του του Καζακστάν, Τοκάγιεφ, συναντήθηκαν χθες και υπέγραψαν κοινή δήλωση εμβάθυνσης της ρωσο-καζακικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει μια «νέα παγκόσμια τάξη». Ο Πούτιν και ο Τοκάγιεφ υπέγραψαν άλλες 19 συμφωνίες που εμβαθύνουν τη ρωσο-καζακική πολιτική, οικονομική, ενεργειακή και διαμετακομιστική συνεργασία. Ο Πούτιν δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο στην κρατική εφημερίδα «Καζακστάνσκαγια Πράβντα» στις 27 Νοεμβρίου, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της σχέσης Ρωσίας-Καζακστάν σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο ύφος με τα προηγούμενα άρθρα του Πούτιν που δημοσιεύθηκαν στις κρατικές εφημερίδες άλλων κρατών κατά τη διάρκεια διμερών επισκέψεων.