Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν οι νέες σφαίρες που έπεσαν στη Φλόριντα τη μονομαχία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ-Κάμαλα Χάρις για το ύπατο αξίωμα στις 5 Νοεμβρίου, συγκλίνουν οι περισσότερες αναλύσεις. Οι σχολιαστές προσπαθούν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα ανατρέχοντας στο πλησιέστερο ιστορικό προηγούμενο, καθώς και στην επίδραση στις δημοσκοπήσεις από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας Τραμπ στις 13 Ιουλίου στην Πενσιλβάνια.
Το 1975 έγιναν δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του τότε προέδρου Τζέραλντ Φορντ και μάλιστα μέσα σε διάστημα 17 ημερών. Ο Φορντ είδε αρχικά τα ποσοστά δημοτικότητάς του να ενισχύονται για κάποιες βδομάδες, αλλά τελικά έναν χρόνο μετά έχασε τις εκλογές.
Στην περίπτωση Τραμπ μετά την επίθεση στο Μπάτλερ από τον νεαρό που έπεσε νεκρός από τα πυρά των ανδρών των αρχών ασφαλείας, ο Ρεπουμπλικανός πρώην πλανητάρχης κέρδισε για λίγο πόντους στις σφυγμομετρήσεις από την «ψήφο συμπάθειας». Μέσα σε έναν μήνα η επίδραση είχε εξανεμιστεί, καθώς ο Τραμπ επέστρεψε γρήγορα στον παλιό καλό εαυτό του με τον τοξικό, διχαστικό, παραληρηματικό λόγο και έχασε τους μετριοπαθείς ακροατές.
Η εικόνα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον Ιούλιο, επισημαίνουν οι αναλυτές. Αφότου η Κάμαλα Χάρις πήρε τη σκυτάλη από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το χρίσμα της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, μετά κι από την επικράτησή της έναντι του Τραμπ στην πρόσφατη τηλεοπτική τηλεμαχία, έχει κερδίσει μια δυναμική που αντικατοπτρίζεται και στα γκάλοπ.
Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι μεγάλος και όσο κυλούν οι ημέρες και οι βδομάδες είναι απίθανο οι εκλογείς να φτάσουν στις κάλπες έχοντας στο νου τις σφαίρες που σφυρίζουν δίπλα στον Τραμπ, σημειώνεται σε ανάλυση στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς».
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, για τους οποίους ερίζουν τα δύο στρατόπεδα, καθώς μπορεί να κρίνουν την έκβαση του «πολέμου» ιδίως σε κρίσιμες Πολιτείες- κλειδιά, τελικά αποφασίζουν βάσει πολιτικής και χαρακτήρα των υποψηφίων και δεν λαμβάνουν υπόψη κατά πόσον στοχοποιήθηκε και κινδύνευσε η ζωή ενός πολιτικού, τονίζεται.
Φοβούνται μιμητές του οπλοφόρου
Το θαύμα επαναλήφθηκε στη Φλόριντα, όπως λένε οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, και η Αμερική δεν είδε έναν προεδρικό υποψήφιο να δολοφονείται λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, η απειλή της πολιτικής βίας παραμένει πάντα παρούσα και μαζί η ανησυχία πως αν υπάρξουν ανάλογα «απρόοπτα» μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, η χώρα μπορεί να κυλήσει πιο βαθιά στον διχασμό, στο σκοτάδι και το χάος, σημειώνουν οι αναλυτές εντός και εκτός ΗΠΑ.
Αλλωστε, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δεν είναι καθησυχαστικοί. Προειδοποιούν πως δεν αποκλείεται να βρεθούν μιμητές του 58χρονου Ράιαν Ουέσλι Ρουθ.
«Δυστυχώς, ο κανόνας είναι αυτός. Ανησυχούμε για τυχόν μιμητές, που είδαν πως μέσα σε οκτώ εβδομάδες δύο ένοπλοι κατάφεραν να πλησιάσουν τόσο κοντά σε έναν τέως πρόεδρο και να ανοίξουν πυρ», εξήγησε στο BBC ο Ρόμπερτ ΜακΝτόναλντ, πρώην υψηλόβαθμος πράκτορας των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, που επέβλεπε την ασφάλεια του Τζο Μπάιντεν όσο ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα.
«Η ανησυχία είναι εύλογη σε μια χώρα που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά με την ένταση στα ύψη, όπου τα όπλα που υπάρχουν στα σπίτια είναι περισσότερα από τους κατοίκους», έγραψε ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Γκάρντιαν» στην Ουάσιγκτον.
«Η πολιτική βία έχει ριζώσει βαθιά στις ΗΠΑ. Ενα έθνος με μακρά ιστορία πολιτικής βίας οδεύει σε εκλογές- πυριτιδαποθήκη και ένα κυρίως κόμμα υποδαυλίζει τα πάθη», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Σμιθ.
Ειδήσεις σήμερα
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 17 Σεπτεμβρίου
Μεταγραφική «βόμβα»: «Προφορική συμφωνία της ΑΕΚ με τον Μαρσιάλ»