Η δεξαμενή/λίμνη (άνω του φράγματος) πλέον αδειάζει στο ποτάμι συνέχεια, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες στην ουκρανική περιοχή Χερσώνας. Το νερό από τη δεξαμενή χρησιμοποιείται επίσης από τον πυρηνικό σταθμό της Zαπορίζια για την ψύξη των αντιδραστήρων του. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προς το παρόν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια στο εργοστάσιο γιατί οι αντιδραστήρες λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων είναι απενεργοποιημένοι. Πάνω από 42.000 άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο λόγω των πλημμυρών, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, και μεταφέρονται σε άλλες περιοχές (Μικολάεφ, Λβιβ κ.α.). Περίπου 70 μικρές και μεσαίες (πληθυσμιακά) πόλεις κατά μήκος του Δνείπερου βρίσκονται σε κίνδυνο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ζελένσκι. Πλάνα από τη Χερσώνα έδειξαν στέγες να επιπλέουν στον ποταμό, ενώ άλλα σπίτια είναι μισοβυθισμένα.
Τραγικό επίσης είναι ότι τα περισσότερα ζώα στον ζωολογικό κήπο στον οικισμό Nόβα Kακχόβκα, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, πνίγηκαν, σύμφωνα με τη διεύθυνση του ζωολογικού κήπου. Ακόμη και χθες που συνεχίζονταν οι εργασίες διάσωσης και εκκένωσης, ο θόρυβος από το ρωσικό πυροβολικό ακουγόταν σε κοντινή απόσταση, μια ζοφερή υπενθύμιση ότι μια μαζική οικολογική καταστροφή συμβαίνει εν μέσω πολέμου.
Ουκρανοί αναλυτές αλλά και υδρογεωπολιτικοί ειδικοί (σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους οποίους έχει έρθει σ επαφή ο υπογράφων) έχουν συνδέσει την καταστροφή του φράγματος με την πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, η οποία μπορεί να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (αν και το Κίεβο ακολουθεί τακτική συσκότισης). Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης στο Χάρκοβο πέρυσι, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το φράγμα πάνω από τη δεξαμενή Oskil, επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Κίεβο, μια «δεξαμενή σκέψης», αναφερόμενη στην ανακατάληψη από τον ουκρανικό στρατό.
Ετσι υπάρχει προηγούμενο εδώ. «Αν και ένας λόγος μπορεί να είναι η παρεμπόδιση ή καθυστέρηση της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι Ρώσοι έχουν επίσης δημιουργήσει ένα ιστορικό πρότυπο καταστροφής υποδομών σε περιοχές που δεν ελέγχουν (όπως το Κίεβο), ως και σε περιοχές που πρέπει να αφήσουν πίσω όταν υποχωρήσουν, σηματοδοτώντας ότι, εάν δεν μπορούν να ελέγξουν, δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν άλλον να το κατέχει», είπε ο δρ Αλεξ Κρόουθερ, συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού. «Εν ολίγοις, οι Ρώσοι το έκαναν αυτό για κακία». Η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση έσπευσε να κατηγορήσει τους Ρώσους κατακτητές για την ανατίναξη του φράγματος, που αρχικά χτίστηκε από τους Σοβιετικούς το 1956.
Ο Oλέκσι Ντανίλοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, απέδωσε τη δολιοφθορά στην 205η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων της Ρωσίας, λέγοντας ότι το Κίεβο είχε στην κατοχή του συγκεκριμένες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.
«Η καταστροφή του φράγματος Kακχόβκα σήμερα θέτει χιλιάδες πολίτες σε κίνδυνο και προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγες ώρες μετά την καταστροφή του φράγματος. «Πρόκειται για μια εξωφρενική πράξη, η οποία καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία». Ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, περιέγραψε την καταστροφή ως «μια νέα διάσταση των ρωσικών θηριωδιών». Ο Mαικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, σχολίασε: «Η καταστροφή του φράγματος Nόβα Κακχόβκα είναι μια δόλια και απαράδεκτη ενέργεια περιβαλλοντικής καταστροφής που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών, ως και το φυσικό περιβάλλον».
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΠΟΥΤΙΝ
Η Συμμαχία ετοιμάζει άσκηση-μαμούθ
Η Γερμανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη άσκηση ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων στην ιστορία του ΝΑΤΟ (μια επίδειξη δύναμης με σκοπό να εντυπωσιάσει συμμάχους και αντιπάλους όπως η Ρωσία). Στην άσκηση Air Defender 23, που ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες, θα συμμετέχουν 10.000 άνδρες και 250 αεροσκάφη από 25 χώρες (και η Ελλάδα) και θα απαντήσουν σε μια προσομοίωση επίθεσης σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν 2.000 μέλη του προσωπικού της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας και περίπου 100 αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στην άσκηση.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ
Γαλλικό «όχι» για άνοιγμα του ΝΑΤΟ στην Ασία
Η Γαλλία εξέφρασε την αντίθεσή της στο άνοιγμα ενός αναβαθμισμένου διπλωματικο-ενημερωτικού γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι τα καταστατικά έγγραφα του ΝΑΤΟ (του 1949) «περιορίζουν σαφώς το πεδίο εφαρμογής στον Βόρειο Ατλαντικό», με επιπρόσθετη αναφορά ότι ο πρόεδρος Μακρόν αντιτίθεται προσωπικά στην ιδέα «και δεν είναι υποστηρικτής μίας τέτοιας κίνησης», την οποία θεωρεί μάλιστα ως «μεγάλο λάθος»(!). Είναι προφανές, τόνισαν στον υπογράφοντα ατλαντικοί κύκλοι, ότι το Παρίσι «δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει το Πεκίνο, με το οποίο έχει ισχυρές εμπορικοοικονομικές σχέσεις»,
Ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφερόμενες δηλώσεις Μακρόν, λέγοντας μόνο ότι «διάφοροι προβληματισμοί» βρίσκονται σε εξέλιξη εντός του ΝΑΤΟ. Το άνοιγμα γραφείου στην Ιαπωνία θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (δηλαδή των 31 κρατών-μελών), όπου η Γαλλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να παγώσει την πρόταση σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Το Πεκίνο αντέδρασε με οργή στην πρόταση για ένα γραφείο συνδέσμου στην Ιαπωνία, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα. «Η Ασία βρίσκεται πέρα από το γεωγραφικό εύρος του Βόρειου Ατλαντικού», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην έκθεση των «F.T.», σύμφωνα με το Kyodo. Πάντως, τα φιλοδυτικά κράτη σε Ασία-Ειρηνικό (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία) είναι υπέρ της πρότασης της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Πέντε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον
Τεράστια ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή έχει προκαλέσει η ανατίναξη του φράγματος του ποταμού Δνείπερου. Επικίνδυνα χημικά, βαρέα μέταλλα, ακόμη και επιπλέουσες νάρκες, συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι απελπισμένοι κάτοικοι εκκενώνουν τα σπίτια τους όπως μπορούν ή αναμένουν βοήθεια. Η εξάπλωση ασθενειών μέσω της μεταφοράς υδάτων και η κατεστραμμένη παραγωγή είναι επίσης μέρος των συνεπειών της ανατίναξης του φράγματος της Νόβα Κακχόβκα.
Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ επισκέφθηκε τη Χερσώνα -που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το φράγμα- και δήλωσε ότι περισσότεροι από 80 οικισμοί έχουν πληγεί σε μια καταστροφή. «Το νερό ενοχλεί τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί, με αποτέλεσμα να τις ωθεί να εκραγούν», δήλωσε ο Κουμπράκοφ, αναφέροντας και τους κινδύνους των μολυσματικών ασθενειών που μπορεί να μεταδοθούν από τα ύδατα. Ο Κουμπράκοφ είπε ότι οι ουκρανικές Αρχές έχουν εκκενώσει 24 πλημμυρισμένους οικισμούς.
Ρώσοι αξιωματούχοι στη Ρωσία ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι διέταξαν τους κατοίκους τριών συνοικιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Τρίτη, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε. Στη Χερσώνα ανακοίνωσαν ότι έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δρόμοι της πόλης Νόβα Κακχόβκα, που βρίσκεται δίπλα στο φράγμα, έχουν καλυφθεί με καφέ νερό. Εως και 100 άνθρωποι στην πόλη που ελέγχεται από τη Ρωσία είναι παγιδευμένοι, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ.
Για τεράστια επίπτωση στο περιβάλλον, στις ζωές των ανθρώπων και στην παραγωγή, στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας, μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Οπως τονίζει, η ανατίναξη του φράγματος Νόβα Κακχόβκα θα προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου.
Οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις οποίες επεσήμανε, είναι οι ακόλουθες:
1. Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας σε μήκος 400 τετρ. χιλιομέτρων από τη Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50, περίπου, χιλιομέτρων.
2. Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων.
3.Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτωνκαι των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων.
4. Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
5. Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.