Η αποκάλυψη του ανιψιού του -αρχικά στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και αργότερα στο AP- έρχεται σε αντίθεση με την επί μακρόν επίσημη θέση ότι ο κομμουνιστής ποιητής πέθανε από επιπλοκές του καρκίνου, ενισχύοντας τις υποψίες ότι ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ τον δολοφόνησε. Ο Νερούδα εισήχθη σε χιλιανό νοσοκομείο εκτάκτως μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Μεξικό και απεβίωσε ύστερα από την πάροδο μερικών ωρών και αφότου τού έγινε «παυσίπονη ένεση». Ο θάνατός του καταγράφηκε λίγες ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ κατά της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Ερευνα για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου του Νερούδα άρχισε επισήμως στη Χιλή το 2011 και το 2013 διατάχθηκε εκταφή. Στα οστά της στοματικής κοιλότητας βρέθηκαν «ασυνήθιστα βακτήρια», κάτι που προκάλεσε απορίες και υποδαύλισε τη θεωρία της δολοφονίας του από τη χούντα μέσω της «παυσίπονης ένεσης». Το βακτήριο clostridium botulinum που βρέθηκε το 2017 είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ικανό να παράγει θανατηφόρες τοξίνες και να μπλοκάρει τις νευρικές λειτουργίες ή και να προκαλέσει αναπνευστική και μυϊκή παράλυση.
Η δημόσια δημοσίευση του πορίσματος της ομάδας έχει καθυστερήσει δύο φορές φέτος, αρχικά λόγω προβλημάτων συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο ενός από τους ειδικούς και μετά πάλι επειδή ένας δικαστής είπε ότι η επιτροπή δεν είχε ακόμη καταλήξει σε συναίνεση.
Ο Ρέγιες γνωρίζει το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης καθώς είναι ο δικηγόρος στη δικαστική υπόθεση για το θάνατο του θείου του. Η έρευνα πραγματοποιείται υπό τη δικαιοδοσία του πρώην δικαστικού συστήματος της Χιλής, το οποίο εξακολουθεί να κρατά υποθέσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη δικτατορία Πινοσέτ, γεγονός που φέρεται να καθυστερεί και τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ως δικηγόρος στη δικαστική υπόθεση για το θάνατο του θείου του, ο Ρέγιες είπε ότι έχει πρόσβαση στην ιατροδικαστική έκθεση που διενεργήθηκε, αφού η ίδια ομάδα εμπειρογνωμόνων είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις τοξίνης στα οστά του εκλιπόντος ποιητή και έναν γομφίο. «Οι εργαστηριακές εξετάσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τοξίνη χορηγήθηκε όταν ο ποιητής ζούσε», είπε.
Να σημειωθεί ότι η κηδεία του Νερούδα μετατράπηκε στην πρώτη αντιδικτατορική διαδήλωση στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, μολονότι το καθεστώς είχε απαγορεύσει τη δημόσια τέλεσή της.
Το χρονικό
1973
Πεθαίνει ο Πάμπλο Νερούδα
Σοκ στις ΗΠΑ: Νεκρά πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας μέσα στο σπίτι της – Μοναδικός επιζών ένας έφηβος
2011
Ξεκινάει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του
2013
Διατάσσεται η εκταφή του
2017
Εντοπίζεται στα οστά της στοματικής του κοιλότητας το βακτήριο clostridium botulinum
2023
Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του ιατροδικαστικού πορίσματος
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Απεργία σε σχολεία και ΜΜΜ: Πως θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός
Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο που καίει τους ενόχους