Παρουσιάζοντας στοιχεία από τον έλεγχο των καταγεγραμμένων συνομιλιών, των ημερολογίων καταγραφής ενεργειών και των τηλεφωνικών κλήσεων, ανέφερε πως «τα πρώτα κρίσιμα λεπτά και συγκεκριμένα μέχρι τις 16:55 η φωτιά έκαιγε ανενόχλητη, ενώ δέκα λεπτά πριν, στις 16:45, έχει ενημερωθεί το Συντονιστικό Κέντρο πως είναι ορατή από το Μαρκόπουλο. Το πρώτο όχημα πυρόσβεσης, έφτασε στις 17.04».
Σύμφωνα με τον κ. Λιότσιο «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως γνώριζαν», αφού ήδη από τις 16:55 το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο γνώριζε την πορεία της πυρκαγιάς αλλά και την επικινδυνότητα, ότι δηλαδή βρισκόταν κοντά σε σπίτια. «Ο πιλότος του μόνου εναέριου μέσου στις 17.15 ζητά ενισχύσεις και η τηλεφωνήτρια του λέει ότι μπορεί να είναι δύσκολη η επιχείρηση λόγω της κατοικημένης περιοχής κι εκείνος ζητά ενίσχυση από κάτω, εννοώντας επίγεια μέσα», ανέφερε ο κ. Λιότσιος, ενώ στις 17.30 ο χειριστής του ελικοπτέρου ενημερώνει το ΕΣΚΕ ότι η φωτιά στην περιοχή του Νέου Βουτζά μπαίνει σε σπίτια.
Ξεκινώντας την κατάθεσή του, ο πραγματογνώμονας ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την προηγούμενη ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν δεν μπήκαν οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε ετοιμότητα, αφήνοντας την εναέρια φύλαξη σε… αερολέσχη.
«Αυτό που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, ούτε την προηγούμενη ημέρα ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Οταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 πρέπει να αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Αυτό συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς».
Πρόεδρος: Πόσα αεροσκάφη ήταν διαθέσιμα;
Μάρτυρας: Ενα. Το αίτημα καθυστέρησε και το αποδέχθηκε η ιδιωτική αερολέσχη. Το αίτημα αφού δεν εστάλη την ώρα που έπρεπε, δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς χρειαζόταν τρίωρη διαθεσιμότητα του αεροσκάφους. Στις 14:04 πέταξε το πρώτο σκάφος της αερολέσχης, το οποίο δεν αντιλήφθηκε καπνό.
Πρόεδρος: Λέτε εσείς πως εάν είχε γίνει επιτήρηση και είχε εντοπιστεί η πυρκαγιά στα Γεράνια Ορη θα είχε περιοριστεί η εξάπλωση;
Μάρτυρας: Εάν υπήρχε εναέρια επιτήρηση στην Κινέττα, θα μπορούσε να κατασταλεί η φωτιά εν τη γενέσει της. 20 λεπτά είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία της πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με τους ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Πρόεδρος : Με drones μπορούσε να γίνει επιτήρηση;
Μάρτυρας : Βεβαίως. Δεν υπήρχαν τόσο δυναμικοί άνεμοι στις αρχικές ώρες της ημέρας, οι ριπές ήταν αυξημένες, όχι οι άνεμοι. Οι άνεμοι στην Κινέττα ήταν έξι με επτά μποφόρ. Η απομάκρυνση έγινε άμεσα.
Δίκη για το Μάτι: Ενταση για τις… σημειώσεις
Η κατάθεση του κ. Λιότσιου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού πέραν του γεγονότος ότι συνέταξε το πόρισμα όπου βασίστηκαν οι εισαγγελικές αρχές για την απόδοση ποινικών ευθυνών, είναι παράλληλα ο άνθρωπος που είχε καταγγείλει πως δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο για να «θάψει στοιχεία». Ωστόσο, ο μάρτυρας δεν πρόλαβε κατά την πρώτη μέρα της κατάθεσής του να αναφερθεί σε αυτά τα περιστατικά, αλλά και σε πολλά ακόμη ζητήματα γύρω από τη φονική πυρκαγιά, με την κατάθεσή του να συνεχίζεται αύριο Πέμπτη.
Πάντως, χθες δεν έλειψε η ένταση από τη δικαστική αίθουσα, όταν συνήγοροι υπεράσπισης αντέδρασαν όταν ο μάρτυρας διάβασε τις σημειώσεις του.
Δικηγόρος υπεράσπισης: Διαβάζει ένα κείμενο που δεν ξέρουμε ποιος το έχει γράψει…
Μάρτυρας: Είναι στοιχεία της δικογραφίας.
Δικηγόρος υπεράσπισης: Αυτό προκαλεί ακυρότητα της διαδικασίας.
Πρόεδρος: Εξετάζεστε ως πραγματογνώμονας. Είπατε ότι θέλετε να δώσετε ένα σύντομο ιστορικό. Να διαβάζετε τις σημειώσεις σας δεν γίνεται. Για να έχουμε μία σωστή απόφαση πρέπει να εφαρμόζεται η δικονομία.
Από την πλευρά τους, συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων έκαναν λόγο για προσπάθεια «να περικοπεί η κατάθεση του πιο σημαντικού μάρτυρα της υπόθεσης».
Αξίζει να σημειωθεί πως για δεύτερη συνεχόμενη δικάσιμο δεν λειτουργούσε η θέρμανση στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, με τη δίκη να διεξάγεται σε δύσκολες συνθήκες.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Απεργία σε σχολεία και ΜΜΜ: Πως θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός