«Κάθομαι σε ένα εμπορικό κέντρο στο Ιράκ, πρόσωπο με πρόσωπο με έναν από τους πιο διαβόητους διακινητές ανθρώπων της Ευρώπης.» τονίζει ο δημοσιογράφος.
Το όνομά του είναι Barzan Majeed και καταζητείται από αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας -τόσο εδώ όσο και την επόμενη μέρα στο γραφείο του- λέει ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες έχει μεταφέρει στη Μάγχη.
«Ίσως χίλιες, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν μέτρησα».
Η συνάντηση είναι το αποκορύφωμα αυτού που έμοιαζε αδύνατο λίγους μήνες νωρίτερα.
Μαζί με τον Rob Lawrie, έναν πρώην στρατιώτη που εργάζεται με πρόσφυγες, είχα ξεκινήσει να βρω και να ρωτήσω τον άνθρωπο που είναι γνωστός ως Scorpion.
Για αρκετά χρόνια, αυτός και η συμμορία του έλεγχαν μεγάλο μέρος του εμπορίου λαθρεμπορίου ανθρώπων – σε βάρκες και φορτηγά – κατά μήκος της Μάγχης.
Περισσότεροι από 70 μετανάστες έχουν σκοτωθεί κάνοντας τη διέλευση με βάρκα από το 2018 – τον περασμένο μήνα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών, μεταξύ των οποίων ένα επτάχρονο κορίτσι.
Είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι, αλλά για τους λαθρέμπορους μπορεί να είναι πολύ προσοδοφόρο.
Μπορούν να χρεώσουν 6.000 £ ανά άτομο για μια διέλευση με σκάφος – και με σχεδόν 30.000 άτομα να το επιχειρούν το 2023, η πιθανότητα κέρδους είναι προφανής.
Το ενδιαφέρον μας για τον Scorpion είχε ξεκινήσει με ένα μικρό κορίτσι που συναντήσαμε σε έναν από τους καταυλισμούς μεταναστών κοντά στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.
Είχε σχεδόν πεθάνει προσπαθώντας να διασχίσει τη Μάγχη με μια φουσκωτή λέμβο.
Η λέμβος δεν ήταν αξιόπλοη - ήταν φθηνή, αγορασμένη μεταχειρισμένη στο Βέλγιο – και τα 19 άτομα που επέβαιναν δεν είχαν σωσίβια.
Ποιος θα έστελνε ανθρώπους στη θάλασσα έτσι;
Όταν η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο συλλαμβάνει παράνομους μετανάστες, παίρνει και επιθεωρεί τα κινητά τους τηλέφωνα.
Από το 2016 και μετά, ο ίδιος αριθμός συνέχισε να αυξάνεται.
Σύμφωνα πάντα με τους δημοσιογράφους του BBC, ο «Σκορπιός» εμπλέκεται τώρα στη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Αυτό που ακούσαμε ήταν ανησυχητικό. Έως και 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά συνωστίζονταν σε γιοτ που είχαν άδεια να μεταφέρουν περίπου 12 άτομα» είπαν.
Να σημειωθεί ότι τα γιοτ συχνά τα οδηγούσαν λαθρέμποροι χωρίς εμπειρία στην ιστιοπλοΐα και ακολουθούσαν μια επικίνδυνη διαδρομή μεταξύ ομάδων μικρών νησιών για να αποφύγουν τις περιπολίες της ακτοφυλακής.
Οι επιβάτες λέγεται ότι πλήρωναν περίπου 10.000 ευρώ ο καθένας για μια θέση σε ένα από αυτά τα σκάφη. Τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότεροι από 720.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι επιχείρησαν να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη – από αυτούς, σχεδόν 2.500 πέθαναν, οι περισσότεροι από πνιγμό.
Η Julia Schafermeyer, από τη φιλανθρωπική οργάνωση SOS Μεσόγειος, λέει ότι οι διακινητές θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε μεγάλο κίνδυνο: «Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει αν αυτοί οι άνθρωποι ζουν ή πεθαίνουν».
Ειδήσεις σήμερα
Ηράκλειο: Θύμα απάτης έπεσε 59χρονος – Του αφαίρεσαν 8.500 ευρώ