Η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, που έχει εργαστεί σε μεγάλα γαλλικά νοσοκομεία ως γυναικολόγος, διορίστηκε προσφάτως στο υπουργείο Ανάπτυξης ως υφυπουργός αρμόδια για τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις. Παρότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης για την προσφορά της στην επιστημονική κοινότητα του Παρισιού, αντιμετωπίζει μηνύσεις από τρεις γυναίκες που την κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, στη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων.
Η γαλλική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα, καθώς οι μηνύτριες την κατηγορούν για «διείσδυση χωρίς συναίνεση». Οπως υποστηρίζουν, τις υπέβαλε το 2016 σε επώδυνες ιατρικές εξετάσεις, χωρίς τη συναίνεσή τους. Προς το παρόν, η κυβέρνηση την καλύπτει απολύτως. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες και θα ληφθούν αποφάσεις, αν υπάρξει νομική συνέχεια.
Μετά τις δύο πρώτες μηνύσεις, χθες, προστέθηκε μια τρίτη γυναίκα, η οποία είπε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα ενδομητρίωσης και αναζήτησε τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία είναι ειδική στη γυναικολογική πάθηση. Η νεαρή γυναίκα υποστηρίζει ότι είχε βιώσει την εξέταση «ως σεξουαλική επίθεση», καθώς «υπήρξε επώδυνη κολπική και πρωκτική διείσδυση».
Η γαλλική Δικαιοσύνη θα πρέπει να διακριβώσει κατά πόσον οι ιατρικές αυτές εξετάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά κολάσιμες.
Η ίδια η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου δεν έχει μιλήσει για τις καταγγελίες και η δικηγόρος της είπε ότι η υπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο για τις ασθενείς της.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Γνωστοί γιατροί και υπεύθυνοι νοσοκομείων μιλούν με κολακευτικά λόγια για τη Ζαχαροπούλου, λέγοντας ότι αγωνίστηκε για να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία των γυναικών με ενδομητρίωση.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η γυναικολογική εξέταση για την πάθηση της ενδομητρίωσης, απασχολεί το γαλλικό σύστημα υγείας εδώ και καιρό, λόγω καταγγελιών για τον επώδυνο χαρακτήρα τους, που μπορεί να εκληφθεί από ασθενείς ως άσκηση σεξουαλικής βίας.
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ασθενών τονίζουν ότι στις γυναικολογικές εξετάσεις που γίνονται με «άσκηση ψυχολογικής βίας», οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να τις διακόψουν κάθε στιγμή της διαδικασίας.
Ειδήσεις σήμερα
Πόθεν έσχες 2022: Οι πλούσιοι, οι σκαφάτοι και οι υπεραδανεισμένοι πολιτικοί
Σύνοδος Κορυφής: Απόλυτη κάλυψη στις ελληνικές επιδιώξεις
Τιμές στα καύσιμα – ΣΕΕΠΕ: 7 μύθοι και αλήθειες