Προσερχόμενος χθες το απόγευμα στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία «να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».
Οι αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες για διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων έχει ενισχύσει τις θέσεις της χώρας μας όπως φάνηκε χθες και στο ΕΛΚ, το οποίο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Για φυσικό αέριο
Με τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια να αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε από την πρώτη στιγμή της άφιξής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος που έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ζήτημα στο οποίο υπάρχει απόλυτος συντονισμός και με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, όπως διαφάνηκε από το προχθεσινό δείπνο εργασίας των δύο ηγετών στη Ρώμη.
Συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, χτυπώντας «καμπανάκι» πως το αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο «είναι πια κατεπείγον», καθώς οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν την κρίση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πεπερασμένες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε πάντως ιδιαίτερη αναφορά στο πολύπλευρο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι μόνο αυτή τη στιγμή τρέχουν, από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, τρεις πρωτοβουλίες: το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών, ενώ τόνισε ότι «σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, όλα αυτά παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα».
Απάντηση στη Ρωσία
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία κάνοντας λόγο για «μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ επαναβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες και τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση να δοθεί, ως συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί, το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης όπου είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «αλλά δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη», όπως είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, σημειώνοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.
Σύνοδος Κορυφής: Απόλυτη κάλυψη στις ελληνικές επιδιώξεις
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν χθες την Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των κρατών- μελών της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η παραπάνω παρέμβαση έγινε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποτυπώνεται μάλιστα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά καλύπτουν τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του στη διάρκεια του δείπνου για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, καλώντας την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι «27» αναμένουν από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ παρουσία ηγετών της Ε.Ε., ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους-μέλους και, συνεπώς, της ίδιας της Ε.Ε. Να σημειωθεί επίσης ότι στη διακήρυξή του, το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών- μελών της Ε.Ε». Τέλος, καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Σύνοδος Κορυφής: Σε καθεστώς υποψήφιων για ένταξη στην Ε.Ε. Ουκρανία, Μολδαβία
Η Ουκρανία και η Μολδαβία πήραν χθες από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθεστώς υποψήφιων για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ η γειτονική τους Γεωργία θα ακολουθήσει και αυτή όταν εκπληρώσει κάποιες επιπρόσθετες οικονομικές προϋποθέσεις. Η διαδικασία θα πάρει πάνω από 15 χρόνια και είναι αβέβαιης έκβασης.
Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και κυρίως τη Βόρεια Μακεδονία η χθεσινή μέρα δεν ήταν θετική, γιατί η Βουλγαρία προβάλλοντας εθνικές και γλωσσικές ενστάσεις, συνεχίζει να «μπλοκάρει» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Ε.Ε., παρασύροντας με τη μορφή της παράπλευρης απώλειας και την Αλβανία.
Αυτές είναι οι χθεσινές εξελίξεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, δεδομένου ότι η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία με την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, δεν επιτρέπει, προς το παρόν, καμία λύση, ακόμη κι αν υπήρχε διάθεση.
Η γνωμοδότηση
Σχετικά με την Ουκρανία, η γνωμοδότηση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι η χώρα αυτή συνολικά έχει προχωρήσει αρκετά στην επίτευξη της σταθερότητας των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων. Εχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ χρειάζεται να συνεχίσει τις φιλόδοξες διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Για τη Μολδαβία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει σταθερά θεμέλια για την επίτευξη της σταθερότητας των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων. Οι μακροοικονομικές πολιτικές ήταν αρκετά υγιείς και έχει σημειωθεί πρόοδος στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Για Γεωργία
Τέλος, σε σχέση με τη Γεωργία η Κομισιόν εκτιμά ότι η χώρα αυτή έχει τις βάσεις να επιτύχει τη σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, ακόμη και αν οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν υπονομεύσει την πρόοδο της χώρας. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς, ενώ μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις θα λάβει και αυτή το καθεστώς υποψήφιας χώρας.
Πρακτικά, πρόκειται για μια πολιτική επιλογή της Ε.Ε., η οποία είναι προϊόν της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης. Στην πράξη θα απαιτηθεί χρόνος και δεν είναι καθόλου σίγουρη η ένταξη τους. Αλλωστε, η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη από το 1999 και οι διαπραγματεύσεις 23 χρόνια μετά βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει καθεστώς υποψήφιας από το 2004 και η Αλβανία από το 2009 και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Είναι προφανές ότι οι ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ήταν χθες απογοητευμένοι στις Βρυξέλλες, αφού, εάν δεν υπήρχε η άρνηση της Βουλγαρίας, θα έπαιρναν και οι δύο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η δε Αλβανία δεν έχει πρόβλημα με τη Βουλγαρία αλλά πολιτικά και λόγω της αλβανικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, οι υποψηφιότητες των δύο χωρών είναι για τους Ευρωπαίους πακέτο.
Πάντως, γενικά και ανεξάρτητα από τις χθεσινές εξελίξεις, η περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί σήμερα με 27 κράτη- μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να λάβει αποφάσεις, πόσω μάλλον με την ένταξη και νέων χωρών. Οι μεγάλες χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία ζητούν πριν από οποιαδήποτε νέα ένταξη να γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης, προκειμένου να καταργηθεί η ομοφωνία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ειδήσεις σήμερα
Πόθεν έσχες 2022: Οι πλούσιοι, οι σκαφάτοι και οι υπεραδανεισμένοι πολιτικοί