Στελέχη των Συντηρητικών εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το ενδεχόμενο παραμονής του Τζόνσον για μεγάλο διάστημα στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός», είπε και ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, ένας πολιτικός που αντιμετωπίζεται ως «Νέστορας» από πολλά στελέχη των Τόρις. «Είναι καλά νέα για τη χώρα», σχολίασε ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, προσθέτοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις, αλλά αλλαγή κυβέρνησης».
«Αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε ο Τζόνσον και ανέπτυξε στην ομιλία του πόσα καλά έχει κάνει η κυβέρνησή του αυτά τα τρία χρόνια στην εξουσία. Οπως είπε, εξελέγη με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. «Είμαι περήφανος για όσα έκανα», τόνισε, αναφερόμενος στο Brexit, στη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, στην πανδημία και στην εμβολιαστική εκστρατεία, την οποία χαρακτήρισε επιτυχή. Στο πλήθος βρίσκονταν και Βρετανοί που είχαν χάσει στενούς συγγενείς τους τον πρώτο καιρό της πανδημίας, όταν ο Μπόρις Τζόνσον διακήρυττε πως ο κορονοϊός δεν θα ηττηθεί με τα μέτρα αλλά με την «ανοσία της αγέλης»! Ευχαρίστησε τη σύζυγό του, Κάρι, η οποία βρισκόταν εκεί με τη μικρή τους κόρη στην αγκαλιά της, το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ και στο τέλος τον βρετανικό λαό.
Ο Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα, προέβη σε νέο ανασχηματισμό για να καλύψει τις θέσεις των παραιτηθέντων υπουργών και υφυπουργών, επιλέγοντας πρόσωπα που του έχουν μείνει πιστά ή έστω δεν έχουν λάβει μέρος στην ανταρσία εναντίον του. Εσπευσε να αντικαταστήσει πολλούς που «τον πρόδωσαν», όπως τους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας, και κυρίως τον τέως στενό του σύμμαχο, υπουργό Οικισμού και Αυτοδιοίκησης, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος απολύθηκε από τον Τζόνσον, καθώς θεωρήθηκε προδοτική η συμπεριφορά του («φίδι» χαρακτήρισε τον Γκόουβ ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού). Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Γκρεγκ Κλαρκ, κεντρώος, που είχε διατελέσει μέλος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι.
Το χρονικό
Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος -και την πρωθυπουργία- κρίθηκε απαραίτητη από μεγάλο τμήμα των Τόρις αλλά και της κυβέρνησης, λόγω του «σκανδάλου Πίντσερ». Πρόκειται για τον βουλευτή Κρις Πίντσερ, τον οποίο ο Τζόνσον διόρισε σε κυβερνητική θέση στη Βουλή, αν και γνώριζε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019. Από την Τρίτη ξεκίνησε ένα μπαράζ παραιτήσεων κορυφαίων υπουργών (που έφθασαν τα 60 κυβερνητικά στελέχη) με αίτημα την απομάκρυνση του πρωθυπουργού. Ο Τζόνσον ήταν ανένδοτος, ωστόσο κατάλαβε ότι έχει χάσει το παιχνίδι όταν στράφηκαν εναντίον του απαιτώντας την παραίτησή του ακόμη και οι νεοδιορισμένοι υπουργοί, όπως ο Ναντίμ Ζαχάουι, που ορίσθηκε υπουργός Οικονομικών μετά την παραίτηση του Ρίσι Σουνάκ, προχθές.
Το προηγούμενο διάστημα, ο Βρετανός απερχόμενος πρωθυπουργός είχε αντιμετωπίσει μεγάλη ανταρσία από το κόμμα του, λόγω του άλλου σκανδάλου των κορονοπάρτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο θόρυβος καταλάγιασε μόνο επειδή τον στήριξαν οι υπουργοί του, γεγονός που ώθησε την πλειοψηφία των Συντηρητικών βουλευτών να καταψηφίσουν τον Μάιο την πρόταση μομφής εναντίον του.
Το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αναφέροντας ότι υπήρξε η καθιερωμένη εβδομαδιαία τηλεφωνική συνομιλία της βασίλίσσας με τον Τζόνσον την Τετάρτη.
Πότε θα φύγει
Αβέβαιη είναι η παραμονή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία έως τον Οκτώβριο που θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, λόγω των αντιδράσεων. Το Συντηρητικό Κόμμα «βράζει» και πολλοί βουλευτές πιστεύουν ότι αν φύγει ο Τζόνσον οι Τόρις έχουν μια ευκαιρία να αναλάβουν και να οδηγηθούν στις εκλογές με προσδοκίες νίκης.
Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος φέρεται ως ο πιθανότερος διάδοχός του σε αυτή τη συγκυρία, είχε ταχθεί τις τελευταίες ημέρες υπέρ της πίεσης στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. «Το κόμμα έχει μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες», έγραψε ο Γουάλας στο twitter, λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα του Τζόνσον.
Τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον «δεν θα κάνει (την αποχώρησή του) εύκολη για κανέναν». Οπως τόνισε το Sky News, ο Μπόρις Τζόνσον δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «παραιτούμαι». Η στάση του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει μακρά περίοδο υπηρεσιακής θητείας – εκτός αν οι βουλευτές καταλήξουν σε έναν υποψήφιο που θα αναλάβει την ηγεσία πριν από το τέλος του μήνα.
Σχολιάζοντας το διάγγελμα Τζόνσον, το BBC ανέφερε πως ο Τζόνσον ήθελε να γραφεί στην Ιστορία ότι για την παραίτησή του έφταιγαν οι συνάδελφοί του και όχι ο ίδιος.
Μπόρις Τζόνσον: Δέκα υποψήφιοι για την κούρσα διαδοχής
Πολλά ονόματα ακούγονται για τη θέση του αρχηγού των Τόρις. Ορισμένα στελέχη δεν περίμεναν καν την ανακοίνωση της παραίτησης Τζόνσον, για να δηλώσουν «το παρών». Εκτός από τους δύο πρώην υπουργούς Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζάβιντ που ξεκίνησαν το χορό των παραιτήσεων από την κυβέρνηση, ωθώντας τον Τζόνσον να εγκαταλείψει την Ντάουνιγκ Στριτ, έχουν έρθει κι άλλα στελέχη στο προσκήνιο που θα διεκδικήσουν τη θέση του πρωθυπουργού στις εσωκομματικές εκλογές.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Τζόνσον μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων. Μετά από κάθε ψηφοφορία εγκαταλείπει ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους έως ότου μείνουν δύο αντίπαλοι. Το 2019, όταν ο Τζόνσον αντικατέστησε την Τερέζα Μέι, η διαδικασία διήρκεσε 6 εβδομάδες. Ο επικρατέστερος εξ όσων προτίθενται να διεκδικήσουν τη αρχηγία, φέρεται να είναι ο υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας, ενώ συνολικά είναι 10 οι δελφίνοι.
Μπεν Ουάλας: Οι μπούκερς τον φέρουν ως τον πιθανότερο διάδοχο του Τζόνσον. Σύμφωνα και με δημοσκόπηση του YouGov είναι η πρώτη επιλογή ανάμεσα στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος. Θεωρείται ως επιτυχημένος στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων του Αφγανιστάν και της Ουκρανίας.
Ρίσι Σουνάκ: Ο 41χρονος τέως υπουργός Οικονομικών, ινδικής καταγωγής, έχει χάσει σε δημοφιλία, καθώς ενεπλάκη έστω και λίγο, στα κορονοπάρτι της Ντάουνιγκ Στριτ και η οικογένειά του είχε κάποια ζητήματα με τα φορολογικά. Του έχει επίσης ασκηθεί κριτική για ολιγωρία στην αντιμετώπισης της κρίσης λόγω αύξησης του κόστους ζωής.
Πένι Μόρντοντ (πρώην υπ. Αμυνας): Αν και σχετικά άγνωστη στο πλατύ κοινό, η Μόρντοντ απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στα μέλη των Τόρις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα «κονταροχτυπηθεί» με τον Ουάλας για την ηγεσία.
Σατζίντ Τζάβιντ: Ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε και δεν έπαψε ποτέ να έχει βλέψεις για την ηγεσία.
Λιζ Τρας (υπουρός Εξωτερικών): Η υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ επικοινωνιακή και δημοφιλής στους υποστηρικτές του Συντηρητικού κόμματος, για τις πατριωτικές θέσεις της. Η Λιζ Τρας ήταν και παραμένει μία από τις βασικότερες υποψήφιες για τη νέα ηγεσία του κόμματος.
Τζέρεμι Χαντ: Θα επανέλθει ο Χαντ στη διεκδίκηση της ηγεσίας, ελπίζοντας να πάρει τη ρεβάνς από το 2019, όταν έχασε από τον Τζόνσον στην εσωκομματική αναμέτρηση.
Ναντίμ Ζαχάουι: Ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, αλλά μεγάλωσε και μορφώθηκε στο Λονδίνο. Απέκτησε εύσημα ως υπεύθυνος για την εμβολιαστική εκστρατεία, ενώ οι διασυνδέσεις και η μεγάλη περιουσία του είναι υπολογίσιμα στοιχεία.
Σουέλα Μπρέβερμαν: Η υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η πρώτη που δήλωσε υποψηφιότητα.
Τομ Τιούτζενχατ: Πρώην στρατιωτικός, χαίρει εκτίμησης στους Τόρις. Μειονέκτημά του θεωρείται ότι δεν έχει εμπειρία από κυβερνητικό πόστο.
Πρίτι Πατέλ: Η υπουργός Εσωτερικών έχει φιλοδοξίες και δεν τις κρύβει. Δεν την ευνοούν πολύ οι δημοσκοπήσεις, καθώς την φέρουν χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεων των Τόρις.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Βαρυχειμωνιά στο κατακαλόκαιρο – Πού και πότε θα τα έντονα καιρικά φαινόμενα [χάρτες]
Τραγωδία στον Κηφισό: Νεκρός 22χρονος μετά από τροχαίο [εικόνες και βίντεο]