Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η χώρα του Κόκκινου Δράκου φοβάται ότι θα βρεθεί και πάλι απομονωμένη διεθνώς, και γι’ αυτό προσπαθεί να επιδείξει την αλλαγή στάσης στην πολιτική της, δηλώνοντας την ύπαρξη του προβλήματος. Ταυτόχρονα, απειλεί εμμέσως με αντίποινα τις χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να ζητούν αρνητικά τεστ κορονοϊού από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το κινεζικό έδαφος.
Σε μια απρόσμενη παραδοχή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κίνας ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγάλος από αυτό το νέο κύμα κορονοϊού, που ήρθε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι τώρα, τα επίσημα στοιχεία μιλούσαν για 5.250 θανάτους στη χώρα (του 1,45 δισ. κατοίκων) κατά τη διάρκεια της τριετούς πανδημίας -αριθμός που έχει αμφισβητηθεί από όλες τις δυτικές χώρες. Επίσης, αρμόδιοι του τομέα δημόσιας υγείας ανέφεραν πως η Σαγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τον κορονοϊό, καθώς ασθενεί το 70% των κατοίκων της – αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος από τον περασμένο Απρίλιο, που η Σαγκάη θεωρείτο το επίκεντρο της διάδοσης των νέων παραλλαγών του κορονοϊού και είχε τεθεί σε δίμηνο λοκντάουν.
Οι ειδήσεις που φθάνουν από περιοχές της Σαγκάης μιλούν για χάος στα νοσοκομεία, όπου οι πολίτες περιμένουν με τις ώρες για φάρμακα, αλλά και στα κρεματόρια, όπου οι νεκροί παραμένουν για πολλές ημέρες σε φορεία λόγω φόρτου εργασίας! Στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης καταφθάνουν ασταμάτητα τα ασθενοφόρα μεταφέροντας κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς με βαρύτερα συμπτώματα της νόσου Covid.
Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα γραφεία τελετών και σε πολλές άλλες πόλεις της Κίνας, ενώ αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πλησιάζει η κινεζική Πρωτοχρονιά.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙ
Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι έξω από σιδηροδρομικό σταθμό – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος περίμενε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων ύστερα από τη στροφή του Πεκίνου στην πολιτική της «μηδενικής Covid» θα απέφερε καρπούς και θα διεύρυνε την αποδοχή του κόσμου, σβήνοντας τις μνήμες από τις πρωτόγνωρες διαδηλώσεις κατά των λοκντάουν. Η προεδρία του Σι είχε υποστηρίξει το προηγούμενο διάστημα την πολιτική της «μηδενικής Covid» ως πιο ορθολογική και μετρημένη στρατηγική έναντι των δυτικών μέτρων.
Τώρα, η κυβέρνηση του Πεκίνου καταδικάζει τα νέα ταξιδιωτικά μέτρα που επιβάλλουν πολλές δυτικές -και οι ΗΠΑ- και ασιατικές χώρες για τους επιβάτες που φθάνουν στα αεροδρόμιά τους από την Κίνα, ζητώντας αρνητικά τεστ για Covid. Θεωρεί δε «παράλογα» τα μέτρα αυτά και προειδοποιεί για αντίποινα.
Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησε στα ταξιδιωτικά μέτρα που είχαν προταθεί από ορισμένες χώρες και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ιταλία και η Γαλλία είχαν ήδη προχωρήσει σε αυτούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα αδικαιολόγητη την ανησυχία και μη απαραίτητα τα υποχρεωτικά τεστ στους επιβάτες από την Κίνα, με το αιτιολογικό ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υψηλή ανοσία από τους εμβολιασμούς. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα από την Κίνα και οι πιέσεις από αρκετές χώρες οδηγούν την Ε.Ε. σε αλλαγή στάσης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η Ευρωπαϊκή Ενωση προσέφερε μεγάλο απόθεμα εμβολίων στην Κίνα, με πρωτοβουλία της επιτρόπου Υγείας, Σ. Κυριακίδου.
– 248 εκατομμύρια πολίτες -το 18% του πληθυσμού- προσβλήθηκαν από κορονοϊό τον Δεκέμβριο
– Το 70% των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Σαγκάης ασθενεί με κορονοϊό
– 5.250 θανάτους είχε δηλώσει η Κίνα στον ΠΟΥ μέχρι τον Δεκέμβριο
– 25.000 νεκρούς την ημέρα προβλέπουν δυτικοί αναλυτές μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά, αν δεν σταματήσει η διάδοση των μολύνσεων