Γράφει ο Δρ Ευάγγελος Βενέτης*
Η δράση αναθεωρητικών περιφερειακών δυνάμεων και υπερδυνάμεων στην περιοχή αμφισβητεί το μεταπολεμικό καθεστώς. Κεντρικό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν πάντοτε το παλαιστινιακό ζήτημα και ο αγώνας των Παλαιστινίων για την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους. Στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Κύπρο είναι το Παλαιστινιακό. Η διαρκής επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή φαίνεται από τους καθημερινούς σχεδόν βομβαρδισμούς κατά της Συρίας από το Τελ Αβίβ.
Σήμερα, τα πνεύματα στην Παλαιστίνη είναι οξυμένα, με διακύβευμα την Πλατεία των Τεμενών και ευρύτερα. Η κρίση της οξυμένης αντίδρασης των Παλαιστινίων είναι απότοκο της πολιτικής Τραμπ, που ενθάρρυνε και ενίσχυσε την ισραηλινή εποικιστική πολιτική στα Κατεχόμενα, και δη τη Ζώνη Γ’ στη Δυτική Οχθη. Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στην ισραηλινή εποικιστική πολιτική την πρόθεση του Τελ Αβίβ να αλλάξει τον πληθυσμιακό χάρτη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δ. Οχθης υπέρ των Εβραίων εποίκων, ώστε να αποφευχθεί η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, την οποία προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.
Η διαιρεμένη παλαιστινιακή ηγεσία προσπαθεί να ανακτήσει την ενότητά της τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στα Ιεροσόλυμα όσο και στην ασφυκτικά αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο Λωρίδα της Γάζας. Η ύπαρξη και δράση ακέραιων ηγετικών πολιτικών προσωπικοτήτων, όπως της Χανάν Ασράουι, αποτελεί παρακαταθήκη για το αύριο της παλαιστινιακής ηγεσίας, η οποία μετά το θάνατο του Φάιζαλ Χοσέινι (2001) και του Γιασέρ Αραφάτ (2004) προσπαθεί διαρκώς να βρει τα πατήματά της.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν ότι η μη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δρα αποσταθεροποιητικά και κατά της ειρήνης. Η αύξηση των σύννεφων του πολέμου δεν περνά απαρατήρητη από κανέναν. Η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου είναι η άμεση και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και στη διασφάλιση μόνιμης ειρήνης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Από την πλευρά της, η Ελλάδα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καλείται να ασκήσει πολιτική κυρίαρχης ουδετερότητας στο γεωπολιτικό παιχνίδι Ανατολής και Δύσης και να τονώσει τις διμερείς της σχέσεις με την Παλαιστίνη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η συνέχιση του δράματος των Παλαιστινίων θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή αυξανόμενης γεωπολιτικής ανασφάλειας και αστάθειας, με ανεξέλεγκτες συνέπειες και προεκτάσεις πέραν της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
*Ο Ευάγγελος Βενέτης είναι Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: 250.000 ευρώ σε λογαριασμούς του ζεύγους
Συντάξεις: Πόσα βάζουν στην τσέπη παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι [πίνακες]
Κίνα: Τα 6 μυστικά για τον ξεσηκωμό – Γιατί οι πολίτες αντιδρούν τώρα στα lockdowns