Από την Κυριακή, όποιος αναζητά πληροφορίες στο Twitter για τις πόλεις, χρησιμοποιώντας τα κινεζικά ονόματα των περιοχών, ανακατευθύνεται σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες συνοδών ή άλλους λογαριασμούς που είναι αδρανείς για μήνες ή χρόνια, ώστε οι χρήστες να μην μπορούν να διαβάσουν δημοσιεύσεις για τις εξελίξεις.
Πρώην εργαζόμενος του Twitter σημειώνει πως είναι μια τακτική που έχει ξαναχρησιμοποιήσει, σε μικρότερη κλίμακα, η κινεζική κυβέρνηση, η οποία εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από το… ενημερωτικό υλικό που διαχέεται στην πλατφόρμα. Για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε τρικυμία -με την εξαγορά από τον Ελον Μασκ και την απόλυση του μισού προσωπικού-, το «ξεκαθάρισμα» από τους spam λογαριασμούς αποτελεί μία πρόκληση.
Τα 6 μυστικά για τον ξεσηκωμό στην Κίνα
1 Πολιτική ανυπακοή
Σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα πολιτικής ανυπακοής, χιλιάδες διαδηλώσεις ξέσπασαν από άκρου εις άκρον της χώρας το Σαββατοκύριακο, καθώς ξεχείλισε η απόγνωση από τα δρακόντεια μέτρα εγκλεισμού στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων Covid». Aπό μερικές δεκάδες έως χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν κρατώντας ανά χείρας φωτισμένα κινητά, κεριά και λευκές κόλλες χαρτί, για να απαιτήσουν τον τερματισμό των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ. Στην Ουχάν γκρέμισαν προστατευτικές μπάρες διαχωρισμού συνοικιών και στη Σαγκάη συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, και του… Κομμουνιστικού Κόμματος. Σε κάποιες διαδηλώσεις ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας και κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας.
2 Εξέγερση και τραγωδίες από τα υπερβολικά μέτρα
Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος επιστρέφει σε κάποια μορφή κανονικότητας, τα ξαφνικά λοκντάουν απομονώνουν γειτονιές, πόλεις ή και ολόκληρες επαρχίες στην Κίνα. Με την ανίχνευση του παραμικρού κρούσματος διακόπτουν την κοινωνική και οικονομική ζωή με κλεισίματα σχολείων, καταστημάτων και περιορισμό μετακινήσεων. Οι υπερβολές των Αρχών οδήγησαν σε τραγωδίες. Εως τον Σεπτέμβριο είχαν πεθάνει μόνο 2 άνθρωποι στο Γκουιζού από το ξεκίνημα της πανδημίας, αλλά 27 σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με λεωφορείο που μετέφερε κατοίκους σε κέντρο καραντίνας. Η εξέγερση των εργαζομένων της Foxconn στο Ζενγκζού οφειλόταν εν μέρει στο λοκντάουν, ενώ σε αποκλεισμένες πόλεις οργίασαν οι φήμες για αυτοκτονίες και θανάτους βρεφών που δεν έλαβαν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει ήταν ο θάνατος 10 ανθρώπων από πυρκαγιά στο Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, που βρισκόταν σε λοκντάουν επί 100 μέρες. Την Παρασκευή άρχισαν στην πόλη οι πρώτες διαμαρτυρίες, που επεκτάθηκαν την επόμενη μέρα στη Σαγκάη. Εκεί, για πρώτη φορά, οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Εως την Κυριακή το κύμα διαδηλώσεων είχε επεκταθεί σε Πεκίνο, Ουχάν, Τσενγκντού, Λανζού, Ναντζίνγκ και δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα. Χθες, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στον ποταμό Λιανγκμά του Πεκίνου φωνάζοντας συνθήματα και αψηφώντας την Αστυνομία.
3 Πώς αντιμετωπίζονται οι διαδηλωτές
Αγνωστος αριθμός έχει συλληφθεί, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο χθες στη Σαγκάη, επειδή έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην περιοχή των διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών. Με σύλληψη απειλούνταν και όσοι δεν έδιναν κινητά και φωτογραφικές μηχανές στην Αστυνομία. Θύμα της καταστολής έπεσε και ο κάμεραμαν του BBC στη Σαγκάη, Εντουαρντ Λόρενς. Οι αστυνομικοί τον χτύπησαν, του πέρασαν χειροπέδες και τον άφησαν ελεύθερο ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ αργότερα δήλωσαν προκλητικά ότι ήθελαν να τον… προστατεύσουν για να μην κολλήσει Covid από το πλήθος.
4 Τι συμβολίζουν οι λευκές κόλλες στις διαμαρτυρίες
Οι λευκές κόλλες είναι υπαινιγμός για το φίμωμα του ελεύθερου λόγου και την επιβολή ανελέητης λογοκρισίας Ολα ξεκίνησαν όταν μία φοιτήτρια στάθηκε σιωπηλή με μία λευκή κόλλα στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχούα, της κινεζικής ελίτ. Οταν οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να την απομακρύνουν, στάθηκαν δίπλα της κι άλλοι φοιτητές με λευκές κόλλες, κι έτσι γεννήθηκε το κίνημα. «Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θα θέλαμε να πούμε, αλλά δεν μπορούμε», τόνισε στο Reuters μία διαδηλώτρια στο Πεκίνο.
5 Αυθόρμητη η έκρηξη, στο στόχαστρο και η λογοκρισία
Είναι οι μεγαλύτερες στην Κίνα από τη φοιτητική εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν το 1989. Εντυπωσιάζουν με το συγχρονισμό τους και την εξάπλωσή τους σε όλη τη χώρα, μολονότι είναι αποδεδειγμένα αυθόρμητες και δεν ελέγχονται από κανένα καθοδηγητικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάλι Γιανγκ, του Πανεπιστημίου του Σικάγου, οι διαδηλωτές μοιράζονται κοινές αγωνίες για τις δουλειές και τις επιχειρήσεις τους, την υγειονομική φροντίδα, τους θανάτους από τα λοκντάουν. Ενα καινούργιο στοιχείο είναι η συσσωρευμένη απέχθεια για τις λογοκριτικές πρακτικές της εξουσίας στο Ιντερνετ και τις στρατιές κρατικών χάκερς, με τους οποίους οι χρήστες παίζουν τη γάτα με το ποντίκι. «Δώστε μας πίσω τις εφημερίδες, το σινεμά, τη δημοσιογραφία μας», φώναξαν διαδηλωτές στο Πεκίνο. Οι κινεζικές Αρχές λογόκριναν ακόμη και την τηλεοπτική εικόνα του Μουντιάλ, με τους χιλιάδες θεατές χωρίς μάσκα, ενώ απαυδισμένοι από τα κυβερνητικά firewalls στο Weibo, οι Κινέζοι στρέφονται προς πιο ιδιωτικά πόρταλ, όπως το WeChat.
6 Τα επόμενα βήματα
Τις επόμενες μέρες θα φανεί προς τα πού θα γείρει η ισορροπία τρόμου ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαϊκό κίνημα. Μέχρι στιγμής, η κεντρική εξουσία δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω στην πολιτική «zero Covid». (Κατά τραγική ειρωνεία τα κρούσματα στην Κίνα αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό τα τελευταία 24ωρα ξεπερνώντας τα 40.000, αν και με ελάχιστο αριθμό θανάτων). Η στάση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το εάν και με ποια ένταση θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις μέσα στην εβδομάδα. Προς το παρόν, στους κόλπους της εξουσίας παρατηρείται σύγχυση, καθώς σε κάποιες επαρχίες τα μέτρα χαλαρώνουν, ενώ σε άλλες -ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα- ενισχύεται η καταστολή. Ενα πιθανό σενάριο είναι να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως αποδιοπομπαίους τράγους κάποιους περιφερειακούς αξιωματούχους ή ιδιωτικές εταιρίες όπως η Foxconn, που ενεπλάκησαν στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: 250.000 ευρώ σε λογαριασμούς του ζεύγους
Μητσοτάκης: «Νέα έκρηξη επενδύσεων στη δεύτερη 4ετία Ν.Δ.»