Ο Μπάιντεν περιέγραψε τη συνάντηση ως «ιστορική στιγμή, που βασίζεται σε χρόνια στενής συνεργασίας» και δήλωσε ότι η «κοινή δέσμευση στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία, στην εδαφική ακεραιότητα» θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας τους. Επίσης, πρότεινε διάλογο ανάμεσα στους C5+1 για τα βασικά ορυκτά με σκοπό την αξιοποίηση των άφθονων ορυκτών πόρων της περιοχής και την προώθηση της ασφάλειας των μεγάλης σημασίας αλυσίδων εφοδιασμού με ορυκτά.
Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ασχολήθηκε παράλληλα με τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην Κεντρική Ασία, διερευνώντας ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρίες σε τομείς όπως τα ορυκτά, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η μεταποίηση. Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία με τα πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια. Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, οι παρευρισκόμενοι ανέφεραν ότι η αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή με αυτού του είδους τις συναντήσεις και ενδεχομένως με άλλες θα αυξηθεί στο μέλλον.
ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ενδιαφέρον για την Κεντρική Ασία μεγαλώνει, καθώς αυξάνεται το εμπόριο στην περιοχή υπό την προσεκτική παρακολούθηση της Ρωσίας και της Κίνας. Η γεωπολιτική σημασία της Κεντρικής Ασίας έχει αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ώρα που πολλές χώρες και εταιρίες επιδιώκουν να αποφεύγουν τα ρωσικά προϊόντα ή ακόμη και τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω της Ρωσίας και το ρωσικό εμπόριο μετατοπίζεται σε νέες αγορές. Για τον λόγο αυτόν, η περιοχή έχει δει μια σημαντική εμπορική αύξηση Ανατολής-Δύσης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης κατά μήκος του λεγόμενου Μέσου Διαδρόμου και έχει χρησιμεύσει ως δίοδος για την αύξηση του εμπορίου Βορρά-Νότου, όχι μόνο διευκολύνοντας τα σημεία συμφόρησης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η Κεντρική Ασία έχει δει αύξηση του ρωσικού εμπορίου και, ταυτόχρονα, μια αύξηση στη ροή της διαμετακόμισης που προορίζεται ειδικά για την παράκαμψη της Ρωσίας. Αυτό, μαζί με τους εκτεταμένους ορυκτούς και άλλους πόρους της περιοχής, ώθησε τις γεωπολιτικές δυνάμεις που την περιβάλλουν να αυξήσουν το επίπεδο και τη συχνότητα των μορφών συνεργασίας τους με την Κεντρική Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι πιθανό να δείξει στους ηγέτες της περιοχής ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξηθούν, γεγονός που θα δώσει στους ηγέτες της Κεντρικής Ασίας πρόσθετη επιρροή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και άλλους. Ετσι, η αναβαθμισμένη μορφή Συνόδου Κορυφής C5+1 θα προωθήσει τις αμερικανικές προσπάθειες να περιορίσουν ταυτόχρονα την Κίνα και να απομακρύνουν τη Ρωσία από τους εταίρους της.
ΩΣΤΟΣΟ, οι ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι φόβοι για την πρόκληση ρωσικών και κινεζικών αντενεργειών, θα περιορίσουν σημαντικά τη βαθύτερη οικονομική ή διπλωματική εμπλοκή των ΗΠΑ με την περιοχή. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των C5+1, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να δώσει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, ο ίδιος ωστόσο επέλεξε να μην το πράξει στις δημόσιες δηλώσεις του. Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας κατατάσσονται συνήθως στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως σε δείκτες που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που πιθανότατα θα λειτουργήσει ως σημαντικός περιορισμός στη δυνατότητα των δυτικών κυβερνήσεων και οργανώσεων να αυξήσουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, οι ηγέτες της περιοχής θα αντισταθούν πιθανότατα στην αυξημένη οικονομική ή διπλωματική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ρωσικά και κινεζικά αντίποινα, για παράδειγμα με τη μείωση της οικονομικής συνεργασίας και, ως εκ τούτου, με τον κίνδυνο της οικονομικής σταθερότητας από την οποία εξαρτώνται τα καθεστώτα της Κεντρικής Ασίας. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, μπορεί να αναμένεται μια μέτρια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της περιοχής τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για την αυξημένη τήρηση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ειδήσεις σήμερα
Κολυδάς και Λαγουβάρδος στον ΕΤ: Ναι στη συνεργασία ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου
Κολωνός: Έστελνε γυμνές φωτογραφίες η μητέρα της 12χρονης – Τι αποκαλύπτει το βούλευμα «βόμβα»