Το γεγονός φάνηκε ότι επρόκειτο για μεμονωμένη επιχείρηση με στόχο τη δολοφονία ενός ηγέτη της Φατάχ με υποτιθέμενους δεσμούς με το Ιράν, και όχι για μια συντονισμένη εκστρατεία κλιμάκωσης κατά των μελών-μαχητών της παλαιστινιακής πολιτικής δύναμης. Ο Khalil Makdah ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Ταξιαρχίας Μαρτύρων Αλ Ακσα, καθώς και μέλος της Φατάχ.
Και δεδομένων των επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στο Βόρειο Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές εκτός της Χαμάς, ήταν ήδη πιθανός στόχος του Ισραήλ στον Λίβανο για τη δολοφονία διοικητών που εμπλέκονται σε πλήγματα στο ισραηλινό έδαφος. Η δολοφονία του μπορεί, επίσης, να ήταν το αποτέλεσμα μιας επιχειρησιακής ευκαιρίας για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF), οι οποίες μπορεί να εκτίμησαν ότι είχαν την ευκαιρία να χτυπήσουν χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ, την ώρα που από καιρό αναμένουν χτύπημα της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Shukr. Τέλος, δεν υπήρξαν πολιτικές δηλώσεις ή διαρροές στα ΜΜΕ που να υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία κατά της Φατάχ, ειδικά καθώς επιδιώκει συνεργασία με την Π.Α. για να βοηθήσει στη διακυβέρνηση της Γάζας όταν τελειώσει ο πόλεμος εκεί.
Η δολοφονία του Makdah θα επιδεινώσει τους δεσμούς Φατάχ-Ισραήλ, θα δημιουργήσει διχασμό στο εσωτερικό της οργάνωσης, οδηγώντας μέλη της να ενταχθούν στην Ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Ακσα ή σε άλλες μαχητικές ομάδες, αποδυναμώνοντας, τελικά, το ενδιαφέρον της να συμβάλει στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Πιο άμεσα, η Φατάχ θα παραμείνει ανοιχτά επικριτική έναντι στο Ισραήλ και μπορεί, επίσης, να μειώσει τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, τουλάχιστον προσωρινά, με τις IDF.
Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι είναι ήδη διχασμένη για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ορισμένα δυσαρεστημένα μέλη της θα γίνουν πιθανότατα πιο επικριτικά απέναντι στην ηγεσία του προέδρου Αμπάς και/ή πιο επιθετικά έναντι στο Ισραήλ. Αυτό θα δυσχεράνει τον συντονισμό της Π.Α. με το Ισραήλ για ένα πιθανό σχέδιο διακυβέρνησης της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ειδικά αν τα μέλη της Φατάχ αρχίσουν να απαιτούν από την Π.Α. να μειώσει ή να διακόψει τους δεσμούς της με το Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Μακντάχ.
Τέλος, ορισμένα μέλη της πιθανότατα θα αυτομολήσουν στην Ταξιαρχία Μαρτύρων Αλ Ακσα ή σε άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες όπως η Χαμάς, η οποία προσπαθεί ενεργά να σφετεριστεί τον ηγετικό ρόλο της Φατάχ στο παλαιστινιακό εθνικό κίνημα. Οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ έχουν ήδη αυξήσει τη δημοτικότητα της οργάνωσης στη Δυτική Οχθη και αν η δημοτικότητα συνεχίσει να αυξάνεται, η Φατάχ μπορεί να αναγκαστεί να κάνει πολιτικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας συμφιλίωσης, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Χαμάς να αποκτήσει ισχυρότερο ηγετικό ρόλο στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), την οργάνωση-ομπρέλα του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος που κυριαρχεί στην Π.Α.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Ωστόσο, δεδομένης της επιθετικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης και της συνολικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, το Ισραήλ ενδέχεται να πραγματοποιήσει περαιτέρω χτυπήματα ή/και συλλήψεις σε μαχητές της Φατάχ σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την πολεμική δράση στη Δυτική Οχθη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει μαχητές που πρόσκεινται στη Φατάχ σε ευθυγράμμιση με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Αναμένοντας ακόμη αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ μετά τις δολοφονίες ανώτερων μαχητών στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό στα τέλη Ιουλίου, η κυβέρνηση του Ισραήλ μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί, επίσης, να αντέξει τις αντιδράσεις για μια κλιμακούμενη εκστρατεία κατά της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Ακσα και των μελών της Φατάχ, εάν μια τέτοια εκστρατεία διαταράξει, επίσης, τα δίκτυα που απαιτούνται για την προμήθεια όπλων και την καθοδήγηση επιθέσεων στη Δυτική Οχθη.
Το Ισραήλ θα είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσει περισσότερα πλήγματα κατά της Φατάχ εάν οι ενδεχόμενες επιθέσεις για αντίποινα του Ιράν και της Χεζμπολάχ δεν προκαλέσουν επαρκή ζημιά στο Ισραήλ και/ή δεν κλιμακωθούν σε περιφερειακή σύγκρουση, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να αποφανθεί ότι οι απειλές αντιποίνων από τις μαχητικές ομάδες δεν αποτελούν αρκετά μεγάλο κίνδυνο. Επίσης, μπορεί να κλιμακώσει την επίθεση κατά των μελών της Φατάχ, εάν οι συνθήκες ασφαλείας στη Δυτική Οχθη επιδεινωθούν περαιτέρω ή/και εάν υπάρξει επανάληψη των επιθέσεων κατά του Ισραήλ, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν στη Δυτική Οχθη. Σε απάντηση σε μια τέτοια κλιμάκωση από το Ισραήλ, οι μαχητές που συνδέονται με τη Φατάχ στον Λίβανο μπορεί να ευθυγραμμιστούν στενότερα με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, με τις οποίες ανταγωνίζονται για την επιρροή τους στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου.
Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει διαρκή εκστρατεία κατά των μαχητών-μελών της Φατάχ, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες της συμμετοχής τουλάχιστον τμημάτων της οργάνωσης σε μια επίσημη εξέγερση στη Δυτική Οχθη, η πιθανότητα της οποίας μεγαλώνει εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας της περιοχής. Μια διαρκής ισραηλινή εκστρατεία θα κατακερματίσει τη Φατάχ, καθιστώντας την οργάνωση αναποτελεσματική ως πολιτική και αστυνομική δύναμη, μη ικανή ταυτόχρονα να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας στη Δυτική Οχθη.
Τέτοιες συνθήκες θα ευνοούσαν την έναρξη μιας άλλης επίσημης Ιντιφάντα στη Δυτική Οχθη υπό την ηγεσία μαχητών όπως η Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Ακσα και η Χαμάς – ένας κίνδυνος που ήδη αυξάνεται, καθώς το Ισραήλ πραγματοποιεί όλο και περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή και καθώς οι Ισραηλινοί έποικοι συνεχίζουν να επιτίθενται σε Παλαιστινίους με γενική ατιμωρησία. Εάν μια τέτοια εξέγερση ξεκινήσει με μια ισραηλινή εκστρατεία κατά των μαχητών της Φατάχ σε εξέλιξη, μεγάλο μέρος της οργάνωσης πιθανότατα θα συμμετάσχει στην εξέγερση, ακόμη και αν η Π.Α. αντιτίθεται επίσημα.
Η αποστασία των μελών της Φατάχ πιθανότατα θα μείωνε σημαντικά τις δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας της Π.Α. Οι συνθήκες ασφαλείας στη Δυτική Οχθη θα επιδεινωθούν, επίσης, θυμίζοντας τη βία της δεύτερης Ιντιφάντα του 2000-05, κατά την οποία σημειώθηκαν συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, επιθέσεις σε οικισμούς σε όλη τη Δυτική Οχθη και σημαντικές απώλειες ισραηλινών στρατιωτικών στην περιοχή.
Ειδήσεις σήμερα
Το… SOS που εκπέμπουν οι τρίτεκνοι στον Κυριάκο
Έβρος ένας χρόνος μετά: Παγκόσμια πρώτη για τεχνητές φωλιές μαυρόγυπα στο δάσος της Δαδιάς