Βραχιόλια που βρέθηκαν στον τάφο της αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας Hetephheres I – της μητέρας του Khufu, του φαραώ που διέταξε την ανέγερση της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας – αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για τα εμπορικά δίκτυα που κάποτε συνέδεαν το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου με την Ελλάδα.
Μετά από ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από τα κοσμήματα, μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων διαπίστωσε ότι τα βραχιόλια περιείχαν χαλκό, χρυσό και μόλυβδο. Υπήρχαν επίσης ένθετα με ημιπολύτιμους πολύτιμους λίθους όπως το τιρκουάζ, το λάπις λάζουλι και το καρνεόλιο, τα οποία ήταν κοινά στα αρχαία αιγυπτιακά κοσμήματα.
Ωστόσο, τα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός που απεικονίζει μια πεταλούδα, περιείχαν επίσης ίχνη ασημιού, παρόλο που δεν υπήρχαν γνωστές τοπικές πηγές του πολύτιμου μετάλλου στην αρχαία Αίγυπτο το 2600 π.Χ., όταν τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν. Η ομάδα εξέτασε την αναλογία των ισοτόπων, δηλαδή ατόμων που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων από το συνηθισμένο στους πυρήνες τους. Με βάση αυτή την ανάλυση, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι τα υλικά ήταν «συνεπή με μεταλλεύματα από τις Κυκλάδες», καθώς και με αυτά από το Λαύριο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου του Journal of Archaeological Science: Reports.
«Η προέλευση του αργύρου που χρησιμοποιήθηκε για κατά τη διάρκεια της τρίτης χιλιετίας παρέμενε μυστήριο μέχρι τώρα», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Karin Sowada, λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie στο Σίδνεϋ. «Αυτό το νέο εύρημα καταδεικνύει, για πρώτη φορά, τη δυνητική γεωγραφική έκταση των εμπορικών δικτύων που χρησιμοποιούσε το αιγυπτιακό κράτος κατά την πρώιμη Παλαιά Βασιλεία ,στο απόγειο της εποχής της κατασκευής των πυραμίδων».
Είναι πιθανό ότι το ασήμι ήρθε μέσω του λιμανιού της Βύβλου στον σημερινό Λίβανο, είπαν οι ερευνητές, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι τάφοι της Βύβλου από τα τέλη της τέταρτης χιλιετίας έχουν πολλά ασημένια αντικείμενα και ότι υπήρχε δραστηριότητα μεταξύ αυτού του λιμανιού και της Αιγύπτου εκείνη την εποχή. Το ασήμι στα βραχιόλια είναι η πρώτη απόδειξη των εμπορικών συναλλαγών εκείνης της περιόδου μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, πρόσθεσαν.
Η μελέτη παρέχει επίσης πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο σφυρηλατήθηκαν τα βραχιόλια.
«Τα βραχιόλια κατασκευάστηκαν με σφυρηλάτηση κατεργασμένου μετάλλου με συχνή ανόπτηση [μια διαδικασία θέρμανσης] για να αποφευχθεί το σπάσιμο», δήλωσε στη δήλωση ο συν-συγγραφέας της μελέτης Damian Gore, καθηγητής στη Σχολή Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Macquarie. «Τα βραχιόλια ήταν επίσης πιθανό να έχουν γίνει κράμα με χρυσό για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και την ικανότητά τους να διαμορφώνονται κατά την κατασκευή τους».
Η βασίλισσα Hetephheres I ήταν μια από τις βασίλισσες της αρχαίας Αιγύπτου, με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ήταν η σύζυγος του Sneferu, του πρώτου φαραώ της τέταρτης δυναστείας (περίπου 2575 π.Χ. έως 2465 π.Χ.). Ο τάφος της, που ανακαλύφθηκε στη Γκίζα το 1925, περιείχε πολλούς θησαυρούς, όπως επιχρυσωμένα έπιπλα, χρυσά αγγεία και κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων 20 από αυτά τα βραχιόλια, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Μερικά από τα βραχιόλια αποτελούν επί του παρόντος μέρος της συλλογής στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
Ειδήσεις σήμερα
Επικίνδυνα παιχνίδια διακινητών στον Έβρο
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον ιερέα με τα άσεμνα βίντεο σε ανήλικους
Εκλογές 2023: Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ