Ένα βίντεο, που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.
Video of the Black Sea Fleet's Saratov Project 1171 large landing ship on fire in the port of Berdyansk and two Project 775-class large landing ships departing port. At least one of the two is also on fire.https://t.co/5ogDVTpkC3 pic.twitter.com/s7hDcSKtwQ
— Rob Lee (@RALee85) March 24, 2022
Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το φλεγόμενο πλοίο στο βίντεο ήταν το Orsk. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την πληροφορία ότι το πλοίο αυτό καταστράφηκε.
This is reportedly the Black Sea Fleet’s Saratov Project 1171 large landing ship on fire. https://t.co/D5lFUo6Gc7 pic.twitter.com/65q881dg7G
— Rob Lee (@RALee85) March 24, 2022
Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το Orsk είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.
It is reportedly the Saratov Project 1171 landing ship that was hit in Berdyansk port this morning. pic.twitter.com/VerzBBhbW0
— Oliver Alexander (@OAlexanderDK) March 24, 2022
«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.
La Marina Militare #Ucraina riferisce di aver distrutto la nave da sbarco russa Project 1171 "Orsk" (non "Saratov"), nel porto di #Berdyansk (occupato dai russi). #UkraineRussianWar #UkraineRussiaWar #UkraineRussiaConflict #UkraineWar #Ukraine #StopWar #nowar #Peace pic.twitter.com/JWwnevPcz8
— Fabrizio Mura (@fabry_il_bomber) March 24, 2022
Οπισθοχώρηση για τους Ρώσους με μικρές, κατά τόπους νίκες – Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται, ο κλοιός των κυρώσεων «σφίγγει»
Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη (23/3) ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».
Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς. Σήμερα, Πέμπτη, οι Ρώσοι φέρεται να σημείωσαν μια μικρή νίκη στην περιοχή, με την κατάληψη της πόλης Ιζιούμ κοντά στο Χάρκοβο.
«Μέχρι το πρωί της 24ης Μαρτίου, μονάδες του ρωσικού στρατού ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της πόλης Ιζιούμ στην περιοχή του Χάρκοβο», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σε ενημέρωση την Πέμπτη (24/3).
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντανιέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», είπε.
«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.
Στο «μάτι του κυκλώνα» παραμένει η ανατολική Ουκρανία
Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 2 παιδιά, και 6 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκίι Γκαϊντάι.
Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι «πολύ υψηλότερος» και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση των παράνομων βομβών φωσφόρου. «Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε», σημείωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα (24/3) κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.
«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.
«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.
Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν επίσης οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούζεσκ, οι οποίες βρίσκονται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουχάνσκ.
Στον νότο της Ουκρανίας, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους. Σήμερα Πέμπτη (24/3) οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι ένα ρωσικό πλοίο στο Μπερντιάνσκ βυθίστηκε μετά από ουκρανικά πυρά.
Στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ανακοινώθηκε σήμερα πως οι άμαχοι που προσπαθούν να διαφύγουν θα μπορούσαν να βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ. Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.
Χθες, η Ρωσία δήλωσε με ασυνήθιστα σαφείς όρους γιατί ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης. Η κατάληψη αυτής της πόλης-λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας, Κίριλ Στεπάνοφ.
Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως την Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ επί του Ντον. Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με την χερσόνησο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία. Ο Στεπάνοφ σημείωσε ότι ο οδικός άξονας για την Οδησσό επίσης θα ξανανοίξει σύντομα.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε την Τρίτη Τρίτη ούτε την Τετάρτη, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι εξελίξεις στο οικονομικό «μέτωπο» – «Σφίγγει» ο κλοιός των κυρώσεων
Ολοένα και περισσότερες οικονομικές κυρώσεις επιβάλλονται στη Ρωσία μέρα με τη μέρα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη (24/3) την επιβολή νέων κυρώσεων σε 33 ακόμη πρόσωπα από τη Ρωσία, αλλά και στον «Όμιλο Βάγκνερ» – μια ομάδα μισθοφόρων που έγινε διεθνώς γνωστή για πρώτη φορά το 2014, όταν υποστήριξε φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Η οργάνωση φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και να έχει επιφορτιστεί με τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Συνολικά, οι σημαντικότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την αρχή της εισβολής της στην Ουκρανία ως σήμερα είναι οι εξής:
- Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν όλες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022 και η ΕΕ λέει ότι θα κάνει την Ευρώπη ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια «πολύ πριν από το 2030». Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
- Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας – περίπου 630 δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων. Έχει επίσης ανασταλεί από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών – «η κεντρική τράπεζα για όλες τις κεντρικές τράπεζες».
- Ορισμένες ρωσικές τράπεζες αφαιρέθηκαν επίσης από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες μέλη του ρωσικού καθεστώτος και σε ολιγάρχες που θεωρούνται ότι έχουν δεσμούς στο Κρεμλίνο. Στην «μαύρη λίστα» βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και 386 μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου.
- Όλες οι ρωσικές πτήσεις έχουν απαγορευτεί από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και του Καναδά. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης απαγορεύσει τα ιδιωτικά τζετ που ναυλώνονται από Ρώσους.
- Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν απαγορεύσει την πώληση ειδών πολυτελείας υψηλής ποιότητας, που περιλαμβάνουν οχήματα, μόδα και τέχνη υψηλής ποιότητας, στη Ρωσία.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες δυτικές εταιρείες και επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Ρωσία και την παύση των δραστηριοτήτων τους εκεί. «Ηχηρή» υπήρξε η σημερινή αποχώρηση της Renault από τη χώρα, η οποία αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω την Ουκρανία
- Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Σπάνε τη σιωπή τους οι γονείς – «Ανακρίβειες» τα όσα ακούγονται σύμφωνα με τον πατέρα
- Κορονοϊός-Χαλάρωση μέτρων: Τέλος το πρόστιμο στους 60άρηδες – Στο ένα έπεσε το self test στα σχολεία
- Οπισθοχώρηση για τους Ρώσους με μικρές, κατά τόπους νίκες – Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται, ο κλοιός των κυρώσεων «σφίγγει»
- Νέο σύστημα «πέναλτι» στις συντάξεις λόγω απασχόλησης – Ποιοι εξαιρούνται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr