Μετά το πέρας των επαφών του δήλωσε πάντως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ομάδες εργασίας ώστε να βελτιώσουν το κάκιστο επίπεδο των σχέσεών τους, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να διατηρούν τέτοιο επίπεδο σχέσεων».
Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε επιβεβαιώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mιρ (Ειρήνη) ότι «επί Τραμπ επιδεινώθηκε το επίπεδο συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας, ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο», με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει με τη σειρά του στο Fox News ότι «ο Πούτιν κακώς στηρίζει ένα διαβολικό ζώο (!) σαν τον Ασαντ, που κάνει κακό στο ανθρώπινο γένος». Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει χερσαία εισβολή στη Συρία, αλλά δεν απέκλεισε νέο βομβαρδισμό της αν ο Ασαντ ξαναρίξει χημικά «σε αθώα παιδιά και αμάχους».
Χαρακτηριστικό του «πολικού κλίματος» που επικράτησε στη Μόσχα είναι το καψώνι που επιφύλαξε ο Πούτιν στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (τον οποίο είχε παρασημοφορήσει το 2013 ως αφεντικό της Exxon Mobil και συνεταίρο της Gazprom). Υστερα από την τρίωρη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόβ, ο Τίλερσον δεν είχε ενημερωθεί αν θα γίνει δεκτός από τον Πούτιν και για λίγες ώρες έμεινε σε αβεβαιότητα. Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και του Λαβρόφ αγγίζοντας όλο το φάσμα των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, ειδικά εκείνων που μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη χωρίς επιστροφή.
Το θετικό είναι ότι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας συμφώνησαν πως το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο μια κορεατική χερσόνησο απαλλαγμένη από πυρηνικά. Συνέβαλε σε αυτό και το χθεσινό τηλεφώνημα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στον Τραμπ, σε συνδυασμό με την ανοιχτή προειδοποίηση του Πεκίνου στην Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές, αλλιώς θα της κόψει το πετρέλαιο! Κατόπιν αυτού ο Τίλερσον καθησύχασε ότι ο αμερικανικός στόλος που πλέει προς την Κορέα δεν έχει επιθετικές βλέψεις.
Καθόλου αισιόδοξα ωστόσο δεν είναι τα πράγματα στο Συριακό, όπου εκτός από τη Μόσχα οι δύο πλευρές διασταύρωσαν έντονα τα ξίφη τους και στον ΟΗΕ. Μάλιστα, η πρέσβης των ΗΠΑ Νίκι Χέιλ, επικαλούμενη την απόφαση του G7, δήλωσε κάποια στιγμή τελεσιγραφικά στον Ρώσο ομόλογό της υπό την απειλή της διεθνούς απομόνωσης «να διαλέξει ή με τον Ασαντ ή με τον πολιτισμό».
Στη Μόσχα πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε κάθε αμερικανική πίεση για απομάκρυνση του Σύρου προέδρου, πολλώ μάλλον για παραπομπή του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως ζήτησε ο Τίλερσον: «Τι σχέδιο έχετε για το αύριο της Συρίας και την ανοικοδόμησή της; Εχουμε δει πού οδηγούν οι εμμονές με την ανατροπή αυταρχικών ηγετών ή δικτατόρων», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, παραπέμποντας σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Λιβύη. Ο Λαβρόφ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ενοχής του Ασαντ για το βομβαρδισμό αμάχων με χημικά στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ ούτε για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, την οποία επίσης έθιξε ανοιχτά ο Τίλερσον! Οι δυο τους πάντως συμφώνησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα στον ΟΗΕ για το Ιντλίμπ, εμμένοντας στις επιμέρους απόψεις τους.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη να συνεχίσουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας και να αποκαταστήσουν τη στρατιωτική γραμμή επικοινωνίας ώστε να αποφευχθεί ατύχημα στον συριακό εναέριο χώρο.
Ο Λαβρόφ πάντως ήταν ασυνήθιστα επιθετικός με τον καλεσμένο του, καθώς χαρακτήρισε παράνομο τον αμερικανικό βομβαρδισμό της Συρίας στις 7 Απριλίου και ειρωνεύτηκε τα «αντιφατικά, αδέξια και απρόβλεπτα μηνύματα» που στέλνει η νέα αμερικανική ηγεσία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου