Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα επιπρόσθετα στρατεύματα αυτά δεν θα αποτελούν μέρος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), η οποία αριθμεί 40.000 άνδρες και προορίζεται να ενισχύσει την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, εν όψει μιας κυοφορούμενης, ως και αρκετά πιθανής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής την απόφαση να ενεργοποιήσει την NRF, ενέργεια που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ΥΠΕΞ των 30 κρατών-μελών του. Ο Μπάιντεν και ο Νορβηγός γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν καταστήσει σαφές ότι καμία στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ δεν θα εισέλθει στην Ουκρανία, αν και υπάρχει ήδη εδώ και 5 χρόνια από περίπου δέκα κράτη (Αμερικανοί, Καναδοί, Βρετανοί, Πολωνοί, Λιθουανοί, Σουηδοί, ως και μία πολύ μικρή δύναμη Αυστραλών κ.ά.) μικρός αριθμός στρατιωτικών συμβούλων σε Κίεβο, Λβιβ , Γιαβορίβ, Οδησσό κ.α.
Οι επιπρόσθετοι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες που ανακοινώθηκαν χθες έρχονται στη Γερμανία, στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Σχεδόν 2.000 στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έρχονται στη Γερμανία και από εκεί θα μεταβούν άμεσα στην Πολωνία, ενώ μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία 1.000 ανδρών θα μεταφερθεί άμεσα από τη Γερμανία στη Ρουμανία. «Αυτή η δύναμη έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την επιθετικότητα και να ενισχύσει τις αμυντικές μας ικανότητες σε συμμαχικά κράτη πρώτης γραμμής. Αναμένουμε να μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι ανωτέρω δυνάμεις δεν ανήκουν στις 8.500 που αρχικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι οποίες θα ενταχθούν στη νατοϊκή NRF.
Η απόφαση για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων ακολουθεί την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, που καθορίζουν τις αντίστοιχες θέσεις τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ως και μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν, και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ρωσία και χθες συνέχισε τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, μεταξύ άλλων και από τη Λευκορωσία αλλά και από Νότο, από την παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Μια νέα μελέτη που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα αποκαλύπτει ότι μονάδες της ρωσικής εθνοφρουράς, ως και αστυνομικές δυνάμεις της Μόσχας (για την αντιμετώπιση βίαιων επεισοδίων και ταραχών) έχουν επίσης αναπτυχθεί στη μεθοριακή ζώνη.
Στο μεταξύ, οι αντιπολεμικές φωνές στη Ρωσία έχουν καταστεί πιο τολμηρές αυτή την εβδομάδα. Σε μια ανοιχτή επιστολή, μια ομάδα επιφανών Ρώσων ακτιβιστών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, αναλυτών, ως και άλλων δημοσίων προσώπων κατηγορούν το ρωσικό «Κόμμα του Πολέμου» στο Κρεμλίνο ότι επιδιώκει μια πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. «Εμείς, οι υπεύθυνοι πολίτες της Ρωσίας και πατριώτες της χώρας μας, απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία στη Ρωσία και κάνουμε μια ανοιχτή και δημόσια αμφισβήτηση στο Κόμμα του Πολέμου, που έχει σχηματιστεί, ενώ εκφράζουμε την άποψη του τμήματος της ρωσικής κοινωνίας που μισεί τον πόλεμο και πιστεύει ότι είναι έγκλημα ακόμη και η χρήση της απειλής του πολέμου στη ρητορική εξωτερικής πολιτικής». «Η θέση μας είναι εξαιρετικά απλή: η Ρωσία δεν χρειάζεται πόλεμο με την Ουκρανία και τη Δύση», καταλήγει η επιστολή.
Απίστευτο περιστατικό σε πτήση: Μια influencer έκανε προπόνηση μέσα σε αεροπλάνο - «Η ηλίθια της χρονιάς» [βίντεο]
Μετά από ένα μήνα και πλέον σιωπής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαγυάρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν μίλησε -απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων- για τα μείζονα επιμέρους θέματα της συνεχώς κλιμακούμενης κρίσης Κιέβου – Μόσχας, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις γνωστές θέσεις του Κρεμλίνου, ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν θα πρέπει να αναπτύξει και ενεργοποιήσει πυραυλικά συστήματα σε κράτη όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, ενώ θα πρέπει να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στα σύνορα του 1997 (δηλαδή να ακυρωθούν πέντε διαδοχικές διευρύνσεις της Συμμαχίας από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική!). Για πολλοστή φορά ισχυρίστηκε ότι «οι Δυτικοί μάς γέλασαν στη δεκαετία του ’90».
Επίσης υποστήριξε και διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και κινηθεί στρατιωτικά για την ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία κατά τη γνώμη του είναι ρωσικό έδαφος, οπότε η Μόσχα θα κληθεί να αναμετρηθεί στρατιωτικά με τη Δύση. (Υπόψη, σε συντριπτικό ποσοστό τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ εκλαμβάνουν ως παράνομη την προσάρτηση της Κριμαϊκής Χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014.) Επίσης, ανέφερε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα σε συνέχεια των δύο τηλεφωνικών επαφών που είχε μαζί του.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τόνι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρώτος ζήτησε από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να προχωρήσει άμεσα η Μόσχα σε αποκλιμάκωση και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού από τη μεθοριακή ζώνη με την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ευρωατλαντισμού, ότι δεν συζητά τα συγκεκριμένα ρωσικά αιτήματα. Σημειώνεται ότι ο Πούτιν ανέφερε ότι η Δύση ούτε καν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της Μόσχας, ενώ ο φίλος του και αυταρχικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπαν χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν πάντοτε διπλωματικά μονοπάτια».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αφού επανέλαβε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι πάντοτε ανοικτή βάσει του άρθρου 10 του καταστατικού της Συμμαχίας, είπε ότι μόνο ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίζει για τα επόμενα βήματα στη «σκάλα της κρίσης», αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, προσθέτοντας ότι μαζί με το Λονδίνο οι προσωπικές, οικονομικές, ενεργειακές κυρώσεις που θα επιβληθούν (σε περίπτωση εισβολής στο ουκρανικό έδαφος) θα είναι καταιγιστικές και σφοδρότατες.
Επιπλέον ο Μπλίνκεν εκτιμά ότι η Μόσχα έχει επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον να συζητήσει τις προτάσεις των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με την οροφή των στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και ορισμένους περιορισμούς στα πυραυλικά συστήματα ενδιαμέσου βεληνεκούς. Βάσει ανάλυσης του υπογράφοντα επί ορισμένων διαθέσιμων κειμένων, δεν φαίνεται να αποκλείει και επίσκεψη Ρώσων επιθεωρητών στις πυραυλικές βάσεις (του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ) στο Ρετζίκοβο στην Πολωνία/Βαλτική, ως και στην Ντεβασέλου στη Ρουμανία (κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία).
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα, αν η κατάσταση χειροτερέψει περισσότερο, μέσα στα σχέδια του Πούτιν είναι και η αποστολή και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο – Η στιγμή που δολοφονείται ο 19χρονος Άλκης Καμπανός
- Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο παίκτης της Ηλιούπολης που κατέρρευσε την ώρα του αγώνα
- Κηδεία 19χρονου: Η σπαρακτική κραυγή του πατέρα του Άλκη – «Αφήστε με να πάω μαζί του»
- Δολοφονία 19χρονου στη Θεσσαλονίκη: Συγκινεί η καθηγήτρια του 19χρονου Άλκη – «Έφυγες ανυποψίαστα ελεύθερος»
- Πατέρας 19χρονου Άλκη: «Να διεξαχθεί φιλικός αγώνας μεταξύ Άρη-ΠΑΟΚ»
- Δολοφονία 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο 23χρονος συλληφθείς
- Εξαρση οπαδικής βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους οπλοφόρους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr