Η σύγκληση του Σ.Α./ΟΗΕ επιταχύνθηκε, αφού για τον μήνα Ιανουάριο προήδρευε η Νορβηγία, και δεδομένου ότι η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής, λόγω του ότι τον Φεβρουάριο προεδρεύει η Ρωσία.
Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και γνωστή διπλωμάτης, Λίντα Τόρες Γκρίνφιλντ, με σκληρή γλώσσα, επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ και η Δύση θέλουν να ακούσουν τις ρωσικές θέσεις και δεν πείθονται από τις γνωστές παραπλανητικές εξηγήσεις της Μόσχας». Στη χθεσινοβραδινή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν επρόκειτο να υπάρξει ψήφισμα, λόγω του ρωσικού βέτο, ενώ ξεκάθαρα τη Ρωσία υποστήριξε η Κίνα. Πέραν των δυτικών κρατών, καθώς και ορισμένων διπλωματών από άλλες ηπείρους, στο Σ.Α./ΟΗΕ τοποθετήθηκε και η πρέσβειρα της Ουκρανίας, Οκσάνα Μαρκάροβα, που επέκρινε τη διαχρονικά επιθετική και αποσταθεροποιητική στάση της Μόσχας, ενώ μετέφερε το μήνυμα του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντιμίτρι Κουλέμπα, προς τη Μόσχα: «Αποκλιμακώστε την ένταση και προχωρήστε σε διπλωματικές επαφές».
Σημειώνεται ότι η τωρινή σύνθεση του 15μελούς ανώτατου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών αποτελείται (όπως πάντα) από τα 5 μόνιμα κράτη-μέλη με δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Μ. Βρετανία και Γαλλία), καθώς και από 10 μη μόνιμα κράτη-μέλη για 2 χρόνια (Αλβανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Κένυα, Γκαμπόν, Γκάνα, Μεξικό, Ινδία, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με τα πλείστα από αυτά να υποστηρίζουν τις δυτικές χώρες.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συγκλίνει στον κατάλογο και στην άμεση εισαγωγή /εφαρμογή πάρα πολύ σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία σε όλους τους τομείς, ενώ έκανε λόγο για τη «μητέρα όλων των κυρώσεων» σε περίπτωση που ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ενός νέου Μονάχου» (προφανώς αναφερόμενος στη γαλλοβρετανική προσπάθεια των πρωθυπουργών Νταλαντιέ και Τσάμπερλεν να κατευνάσουν τον Χίτλερ το 1938, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, με την απαράδεκτη στάση τους στο θέμα της τότε Τσεχοσλοβακίας).
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, που ανακοίνωσε χθες λεπτομέρειες σχετικά με τα πακέτα κυρώσεων, ενώ επικεντρώθηκε στο στόχο μέσα από αυτές να πληγούν συντριπτικά οι ολιγάρχες φίλοι του Ρώσου προέδρου που διαθέτουν τεράστιο πλούτο στο εξωτερικό.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Μεθαύριο μεταβαίνει στην Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η Αγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις με αμφότερες τις πλευρές. Εχει αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα από τη Ρωσία, αλλά συνεργάζεται σε ναυτικά προγράμματα με την Ουκρανία και έχει πουλήσει drones στον ουκρανικό στρατό και ναυτικό, προκαλώντας τη Μόσχα. Στο Κίεβο, ο Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αναμένει τον Πούτιν στην τουρκική πρωτεύουσα.
Πάντως, ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος ως καταστροφική, ενώ έχει τοποθετηθεί υπέρ των ενεργειών και σχεδιασμών του ΝΑΤΟ σε Μαύρη Θάλασσα και Βορειοανατολική Ευρώπη. Τον Ερντογάν θα συνοδεύουν στο Κίεβο ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (που επιστρέφει από την περιοδεία σε Σρι Λάνκα, Μαλδίβες και Μπαχρέιν), καθώς και ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Επίσης, ο Ερντογάν έχει επικρίνει σφοδρά την προσάρτηση της Κριμαίας και έχει ταχθεί υπέρ των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαϊκής.
Στη Μόσχα βρίσκεται σήμερα ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, για επαφές με τον Πούτιν. Οι δύο ηγέτες διατηρούν πολύ στενές σχέσεις, κάτι που έχει εκνευρίσει τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αφού η Ουγγαρία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα της Συμμαχίας που υποστήριξε ότι δεν έχει ανάγκη να αναπτυχθούν στο έδαφός της στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ενώ δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι δεν τυγχάνουν σεβασμού τα δικαιώματα της μαγιάρικης κοινότητας των 160.000 που επί δεκαετίες ζούνε στην Μπερέχοβο της Υπερκαρπαθίας (Ουκρανίας). Με τον Πούτιν, είπε, θα συζητήσουν θέματα ενεργειακά (φυσικό αέριο και πυρηνική τεχνολογία), καθώς και την παραγωγή στην Ουγγαρία του ρωσικής κατασκευής εμβολίου Sputnik για την αντιμετώπιση της Covid-19.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ρουβίκωνας: Επίθεση στα γραφεία της Αττικής Οδού – Οκτώ συλλήψεις
- Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή οπαδών – Νεκρός ένας 19χρονος και δύο τραυματίες
- Κορονοϊός: Νέο μαύρο ρεκόρ με 2.710 θανάτους τον Ιανουάριο
- Δύο επιθέσεις με γκαζάκια στην Αθήνα – Στόχοι ο Δημήτρης Καμπουράκης και ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr