Το Ισραήλ υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε την τρίτη δόση, την λεγόμενη και «αναμνηστική» , αφού τοπικοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι η προστατευτική δράση των πρώτων δόσεων μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συζήτηση για μια τέταρτη δόση ξεκίνησε νωρίτερα στο Ισραήλ παρά οπουδήποτε αλλού.
Όμως, η ευρεία συναίνεση που επικράτησε στους εμπειρογνώμονες και τους κυβερνητικούς κύκλους για τους προηγούμενους γύρους εμβολιασμού έχει πλέον εξατμιστεί. Ενώ ορισμένοι πολιτικοί και επαγγελματίες υγείας θέλουν να χορηγηθεί η τέταρτη δόση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, άλλοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκστρατείες εμβολιασμού, στις οποίες οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έκαναν σαφείς, ομοιόμορφες δηλώσεις, οι Ισραηλινοί πολίτες λαμβάνουν τώρα πρωτοφανώς αντικρουόμενα μηνύματα.
Στις 21 Δεκεμβρίου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από την κυβέρνηση συνέστησε την έγκριση μιας τέταρτης δόσης για τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δηλαδή για άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με υποκείμενες ασθένειες και το ιατρικό προσωπικό. Ο Μπένετ χαιρέτισε την απόφαση. «Αυτά είναι υπέροχα νέα», είπε, «που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το κύμα της Όμικρον που σαρώνει τον κόσμο». Αρχικά, ειπώθηκε ότι η εκστρατεία για την τέταρτη δόση θα έπρεπε να ξεκινήσει στις 26 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε.
Ο Nachman Ash, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, πήρε θέση «κατά». Αναφέρθηκε σε δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία έδειξαν ότι η Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση κατά μέσο όρο, σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα του ιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας επιτακτικός λόγος για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, χωρίς τουλάχιστον να περιμένει το κράτος για περαιτέρω επιστημονικές γνωματεύσεις γύρω από το ζήτημα.
Μέχρι στιγμής, κάποιοι άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι οι πάρα πολλές δόσεις του εμβολίου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να «κουράσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να αποδυναμώσουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει μια λοίμωξη από κορωνοϊό.
«Σέβομαι τη γνώμη εκείνων που λένε: είναι καλύτερα να είσαι στην ασφαλή πλευρά παρά να μετανιώνεις για κάτι αργότερα», δήλωσε στους New York Times ο Ισραηλινός επιδημιολόγος Χαγκάι Λέβιν . «Αλλά πριν χορηγήσεις μια τέταρτη δόση, είναι καλύτερα να περιμένεις την επιστήμη».
Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα στα πρώτα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα και επέβαλε εκτεταμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αυτή η νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του ιού εξαπλώθηκε γρήγορα και εκεί. Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε πρόσφατα σχεδόν 3.000 νέες μολύνσεις ημερησίως, τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και δύο μήνες.
Ακόμη και έτσι, το Ισραήλ ανέβαλε μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού. Στο μεταξύ, βέβαια, το νοσοκομείο Sheba στο Ramat Gan κοντά στο Τελ Αβίβ ξεκίνησε μια μελέτη για την τέταρτη δόση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , την πρώτη του είδους της παγκοσμίως: 150 υπάλληλοι του νοσοκομείου πρόκειται να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 για τέταρτη φορά. «Στη μελέτη, θα εξετάσουμε πώς ο τέταρτος εμβολιασμός επηρεάζει τον αριθμό των αντισωμάτων και την πρόληψη ασθενειών», δήλωσε η Gili Regev-Jochai, διευθύντρια του τμήματος μολυσματικών ασθενειών της κλινικής.
Εάν η κυβέρνηση επιλέξει μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία τέταρτης δόσης, θα πρέπει να έχει την απαραίτητη επιστημονική βάση για να γίνει πειστική. Η προθυμία των Ισραηλινών να εμβολιαστούν, η οποία αρχικά ήταν πολύ υψηλή, μειώθηκε όσο προχωρούσε η πανδημία, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας: το 63 τοις εκατό από τους 9,4 εκατομμύρια πολίτες έλαβε τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Αλλά μόνο το 45 τοις εκατό έκανε την αναμνηστική δόση, η οποία είναι απαραίτητη έξι μήνες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό για να θεωρηθεί το εκάστοτε άτομο επαρκώς ανοσοποιημένο.
Ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής Dror Mevorach, επικεφαλής τμήματος κορωνοϊού στο νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, έγραψε πρόσφατα στο Twitter: «Το γεγονός ότι προηγηθήκαμε με την τρίτη δόση δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε και μια τέταρτη, χωρίς να υπάρχει επιστημονική βάση για κάτι τέτοιο».
ΠΗΓΗ: Cicero
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα μέτρα: Τι αλλάζει σε εστίαση και διασκέδαση, τέλος η μουσική – Ισχύουν από Πέμπτη στις 6 το πρωί
- Covid Free Wallet: Μεγάλη επιτυχία, αλλά και προβλήματα στην εφαρμογή – Νέες διευκρινίσεις για την ψηφιακή ταυτότητα
- Κορονοϊός: Συνεχίζεται το θρίλερ με την 13χρονη – Παραμένει διασωληνωμένη στο «Παίδων», δίνει μάχη για τη ζωή της [βίντεο]
- Κορονοϊός – Καπραβέλος: Σοκάρει η δήλωσή του – «Ο επόμενος ασθενής θα διασωληνωθεί στο parking του νοσοκομείου»
- Πλεύρης κατά Πολάκη: Ο Τσίπρας τον παροτρύνει και τον καλύπτει – Η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
- Σεισμός στην Κρήτη: 5,7 Ρίχτερ «χτύπησαν» το νησί – Αισθητός από Χανιά μέχρι Ηράκλειο, το μήνυμα του Λέκκα [βίντεο]
- Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού αναμένεται να χιονίσει την Πέμπτη
- «Εμβόλιο» στήριξης σε επιχειρήσεις – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για πανδημία και αυξήσεις στην ενέργεια
- Παραληρούν οι Τούρκοι: «Προετοιμάζεται για πόλεμο η Ελλάδα»
- Όμικρον: Σήμερα ενεργοποιείται το plan b – Ποια τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr