Έξτρα οχύρωση από την Όμικρον- Οι χώρες που «πάτησαν» πρώτες το… κουμπί
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου, η ισπανική δικαιοσύνη ενέκρινε την επιβολή νυκτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) για να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων της Covid-19.
Το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας (TSJC) ανακοίνωσε πως εγκρίνει «τα μέτρα που ζητήθηκαν» από την καταλανική κυβέρνηση, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης το κλείσιμο των ντισκοτέκ και τον περιορισμό των ιδιωτικών συναντήσεων στα 10 άτομα το πολύ. Οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν αρχική διάρκεια 15 ημερών σε μια από τις πιο πολυάνθρωπες και πιο τουριστικές περιφέρειες της Ισπανίας.
Την ίδια μέρα στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι ενέκρινε τα νέα μέτρα που στοχεύουν στον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, η διάρκεια του πράσινου πάσου εμβολιασμένου μειώνεται από 9 σε 6 μήνες, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου αποφασίζεται η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους.
Οι μάσκες αυξημένης προστασίας -τύπου Ffp2- θα είναι υποχρεωτικές για πρόσβαση σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
Παράλληλα, πάντα μέχρι τις 31 Μαρτίου, όλοι οι πελάτες καφέ και εστιατορίων (τόσο οι καθήμενοι, όσο και οι όρθιοι) θα πρέπει να διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου (τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊου) ενώ το αρνητικό τεστ, πλέον, δεν θα ισχύει.
Για την είσοδο σε γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, εκθέσεις, θερμά λουτρά, καζίνο, πολιτιστικά κέντρα, θα απαιτείται υποχρεωτικά το «σούπερ Green Pass». Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κλαμπ και αίθουσες χορού πρόκειται να παραμείνουν κλειστές.
Στη Σκωτία, η κυβέρνηση έδωσε στις 23 Δεκεμβρίου εντολή για το κλείσιμο των νυκτερινών κέντρων, ώστε να περιοριστεί η αναζωπύρωση των μολύνσεων που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε περίπου 150 ντισκοτέκ, οι οποίες θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση καθημένων στα τραπέζια, εφόσον το επιθυμούν, και θα επανεξεταστεί έπειτα από τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Είχε ήδη ανακοινώσει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις την εβδομάδα των Χριστουγέννων και ματαιώσει τους εορτασμούς του Νέου Έτους.
Έσφιξαν τα «λουριά» και στη Σκανδιναβία
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι σκανδιναβικές χώρες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους κατά του κορονοϊού. Η Σουηδία αποφάσισε ότι θα απαιτεί από τους επισκέπτες από άλλες σκανδιναβικές χώρες να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να περάσουν τα σύνορα, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν την τελευταία περίοδο.
«Η μετάλλαξη Όμικρον καθιστά δύσκολο το να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Υγείας, Λένα Χάλενγκρεν, σε συνέντευξη Τύπου. «Στη Σουηδία βρισκόμαστε σε σχετικά καλύτερη θέση, αλλά ακόμη και εδώ οι λοιμώξεις και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας αυξάνονται».
Μέχρι στιγμής, οι επισκέπτες της Σουηδίας με προέλευση από άλλες σκανδιναβικές χώρες ήταν οι μόνοι που δε χρειαζόταν να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από τις 21 Δεκεμβρίου έπαψαν να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Νορβηγία έκανε αυστηρότερα τα υγειονομικά της μέτρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων και νοσηλειών.
Η Δανία έχει επίσης επαναφέρει πολλούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των δημοτικών σχολείων ενόψει των Χριστουγέννων.
Γαλλία, Γερμανία: Νέα μέτρα από σήμερα στο «τραπέζι»
Η γαλλική κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εκτοξεύει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο συμβούλιο υγειονομικής άμυνας το απόγευμα στις 16.00 τοπική ώρα, μία ώρα πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία θα εγκριθεί το σχέδιο νόμου που θα θεσπίζει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό, το οποίο θα εγκαταστήσει το υγειονομικό πιστοποιητικό.
Μία από τις επίμαχες προτάσεις είναι η αναβολή της επιστροφής στο σχολείο που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιανουαρίου. Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης , ανάμεσά τους και η υποψήφια των Le Republicains για τις προεδρικές εκλογές Βαλερί Πεκρές , ζητούν την αναβολή της λειτουργίας των σχολείων. Το ίδιο επιθυμούν ορισμένοι εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας, δεδομένης της χρονικής εγγύτητας με τους εορτασμούς για το Νέο Ετος.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Γαλλία στις 31 Δεκεμβρίου είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται, αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ένα τέτοιο επί μέρους και μικρής χρονικής διάρκειας μέτρο, μόνο για μία βραδιά, δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι πιθανόν να ενισχυθεί σε χώρους συγκέντρωσης άνω των 10 προσώπων, όπως υπαίθριες αγορές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αλλά, πάνω απ’ όλα, η κυβέρνηση επενδύει στον εμβολιασμό και την μετατροπή του υγειονομικού σε εμβολιαστικό πάσο «για την πρόσβαση σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, στα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, σε οργανωμένες επαγγελματικές εκδηλώσεις ή στις υπεραστικές συγκοινωνίες», κυρίως στις σιδηροδρομικές, σύμφωνα με το υπό συζήτησιν σχέδιο. Το τελευταίο αυτό μέτρο επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να επισπεύσει την εφαρμογή του από τις 15 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, στη Γερμανία, οι πολίτες σε πολλά σημεία της χώρας αντιμετωπίζουν από σήμερα αυστηρότερα μέτρα που αφορούν τόσο τους ιδιωτικούς όσο και τους δημόσιους χώρους.
Οι συγκεντρώσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους θα περιοριστούν σε μέγεθος από τη Δευτέρα, με τις εγκαταστάσεις αναψυχής – από γυμναστήρια μέχρι πισίνες και νυχτερινά κέντρα έως κινηματογράφους – να κλείνουν σε πολλά κρατίδια. Στην εστίαση θα επιβληθεί περιορισμένο ωράριο.
Αυστηρότερα μέτρα προστασίας θα ισχύσουν για όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν μέχρι στιγμής ή για όσους για ιατρικούς λόγους δεν είναι σε θέση να το κάνουν, αλλά και οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 θα αντιμετωπίσουν ένα νέο φάσμα των περιορισμών.
Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται στον μέγιστο αριθμό 10 ατόμων, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει. Στην περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, επιτρέπεται η συνάντηση με έως δύο «εξωτερικά» άτομα ανά νοικοκυριό. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών εξαιρούνται από την ποσόστωση.
Οι χώρες που «φλερτάρουν» με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
«Είμαι έτοιμος να σκεφτώ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “De Zondag”. Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα είναι το τελευταίο κύμα» και ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».
Για να γίνει αυτό, ο Βέλγος πρωθυπουργός σκιαγραφεί διάφορους δρόμους: επιπλέον κρεβάτια στην εντατική ή ακόμα και… υποχρεωτικό εμβολιασμό – ένα θέμα το οποίο ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δεν υποστήριζε τους τελευταίες μήνες. Ωστόσο στη συνέντευξή του στην “De Zondag” αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Εάν μπορεί να βοηθήσει ο δρόμος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είμαι έτοιμος να το σκεφτώ», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί συζήτηση στη Βουλή.
Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα μια νέα έκκληση στους πολίτες για να εμβολιαστούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. «Καλώ τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Τα τρία τέταρτα των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν ανεμβολίαστους, είναι δραματικό», τόνισε, προσθέτοντας: «Πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, όπως και ο εμβολιασμός των παιδιών», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού δεν είναι άμεσα επίκαιρος, αλλά δεν έχει αποκλειστεί».
Στη Γερμανία, το Συμβούλιο Δεοντολογίας της χώρας δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης υποχρεωτικών εμβολίων κατά του κορονοϊού για όλες τις ηλικίες 18 και άνω. Το συμβούλιο είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, που ιδρύθηκε υπό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Bundestag, και παρέχει συμβουλές για νομικά, ηθικά, κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα στη Γερμανία. Επί του παρόντος, η Γερμανία έχει εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού μόνο για ορισμένες ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Απολογείται σήμερα στον ανακριτή – Νέες καταγγελίες στο «φως»
- Καιρός: Εκκίνηση της τελευταίας εβδομάδας του 2021 με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση
- Κάρολος Παπούλιας: Ευπατρίδης, αγωνιστής, πρεσβευτής της ενότητας και της Δημοκρατίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr