Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ, Πέτρος Κασφίκης
Διαβάστε τις δηλώσεις του Ρέινς Πρίμπους ΕΔΩ. Παρόλο που πρόκειται για μια καθιερωμένη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους περιέγραψαν το φετινό κλίμα ως ιδιαίτερα εορταστικό και πρωτόγνωρο, καθώς για πρώτη φορά τόσοι πολλοί ελληνοαμερικανοί στελεχώνουν υψηλές θέσεις στον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα ο Πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος δήλωσε πως ένας από τους στόχους του σημερινού δείπνου ήταν να γνωριστούν οι οικογένειες όλων των κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις, καθώς εμφανίστηκε ξαφνικά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος γνωρίζεται επίσης με τον αρχιεπίσκοπο.
https://www.youtube.com/watch?v=CxGFQpdLFQ0&feature=youtu.be
«Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, ζήτω η Ελλάς», είπε ο Τζορτζ Τζίτζικος, ο οποίος ήταν ο… διοργανωτής των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, που πλέον έχει αναλάβει αναπληρωτής βοηθός του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Προσερχόμενος στο δείπνο ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρέινς απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην αμερικανικη πρωτέυουσα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
«Είμαστε υπερήφανοι για τον ελληνικό λαό, είμαστε ενθουσιασμένοι για τον εορτασμό της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, της 25ης Μαρτίου 1821. Είναι μία σπουδαία παράδοση εδώ στον Λευκό Οίκο που ξεκίνησε από έναν σπουδαίο πρόεδρο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν».
Επιπλέον, στην εκδήλωση στο Blair House παραβρέθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατά την άφιξη του δήλωσε στους Έλληνες ανταποκριτές:
«Είναι νομίζω μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Μας τιμά ιδιαιτέρως ο πρόεδρος Τραμπ και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου εδώ στο Blair House, σε μια επέκταση του Λευκού Οίκου στην εθνική εορτή της Ελλάδας. Αυτό όπως ξέρετε γίνεται για την Ελλάδα και την Ιρλανδία μόνο, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και δείχνει την σημασία που δίνουν και οι ΗΠΑ στην συνεργασία τους με την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα στην στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και της διμερής σχέσης, οι οποίες έχουν βελτιωθεί και νομίζω βρίσκονται στην καλύτερη φάση τα τελευταία χρόνια μέσω και της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
https://www.youtube.com/watch?v=gdGyc8oeJL0
Ερωτηθείς για το αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του προέδρου Ομπάμα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Καμμένος εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αισιοδοξία του.
«Δεν μπορώ να είμαι άδικος με τον Πρόεδρο Ομπάμα διότι και εκείνος προσωπικά παρενέβη όταν χρειάστηκε υπέρ της πατρίδας μας. Είμαι βέβαιος όμως ότι η διοίκηση Τραμπ όπως και δημόσια έχει εκφέρει και πριν από τις εκλογές και φαίνεται και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ότι θεωρεί την Ελλάδα ένα σημαντικό και αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η διοίκηση Τραμπ θα είναι προς την Ελλάδα ιδιαίτερα φιλική στα πλαίσια και της συμμαχίας αλλά και των διμερών σχέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εγώ το είχα πει και από πριν όπως ξέρετε είμαι ένας από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα Τράμπ και στους ελληνοαμερικανούς διότι θεωρώ ότι οι δημόσιες θέσεις που πήρε από την πρώτη στιγμή για την αναβάθμιση την γεωπολιτική της χώρας μας θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να ξεπεράσουμε και την κρίση την οικονομική».
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στο σημερινό ραντεβού του με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό Ματίς στο Πεντάγωνο.
«Η συνάντηση στο Πεντάγωνο είναι ιδιαίτερα τιμητική. Μετά την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός δέχεται την Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική είδηση. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ, για την ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω συνεργασία. Είναι μια συνάντηση η οποία αναδεικνύει και τον ρόλο της Ελλάδας στην συμμαχία και την ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερα με την βάση της Σούδας. Μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη βάση που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο από το Norfolk μέχρι τον Κόλπο.
Τα εξοπλιστικά είναι και αυτά στην ατζέντα. Περνάμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την ετοιμότητα της. Και αυτό το έχουν αποδείξει οι ΗΠΑ και με τα δωρεάν ελικόπτερα τα Σινούκ αλλά και τα τελευταία 70 ελικόπτερα τα οποία παρέχουν προς την Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια. Και πιστεύω ότι με την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας πέραν του ενός έτους θα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».
Δηλώσεις έκανε κατά την άφιξη του και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος υπογράμμισε την σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι το βασικό στοιχείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
«Γιορτάζουμε την μεγάλη εθνική μας επέτειο και την γιορτάζουμε σε μια χώρα που τιμά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την δημοκρατία. Είμαστε στον καλύτερο χώρο για να γιορτάσουμε αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός, το οποίο είναι γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία ότι ένας λαός μικρός και απομονωμένος ύστερα από 400 χρόνια ξεσηκώθηκε και διεκδίκησε την ελευθερία του.Αύριο στον Λευκό Οίκο θα έχουμε την διακήρυξη της ανεξαρτησίας που θα γίνει από τον πρόεδρο και επομένως θα έχουμε μια δυνατότητα να πούμε και κάτι περισσότερο και πιο άμεσο για την δική μας περίπτωση της Ελλάδος».
Ο κ. Δημήτριος δεν έκρυψε το γεγονός ότι θα έχει την ευκαιρία να θέσει μια σειρά από ελληνικά θέματα στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της κατ ιδίαν συνάντησης που θα έχουν στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
«Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μέρα θα είναι μια ευκαιρία. Μπορεί να είναι κάτι που θα είναι ένας καταλύτης για συνέχεια γεγονότων».
https://www.youtube.com/watch?v=IHh68nSIM4Q&feature=youtu.be
Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε για το τι σκοπεύει να μεταφέρει αύριο στον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και τις φήμες ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να πάει στην Αγία Σοφία για να προσευχηθεί πριν από το δημοψήφισμα.
«Τα συγκεκριμένα είναι off the record. Το θέμα είναι αν έχουμε να πούμε πράγματα. Το τι θα είναι αυτά τα πράγματα, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Έχουμε αυξημένες προκλήσεις και επομένως χρειάζονται αυξημένα αντίδοτα».